Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Perfecţionarea competenţelor tehnice şi manageriale”

Școala de vară

,,Perfecţionarea competenţelor tehnice şi manageriale”

În perioada 4-7 iulie 2016 a avut loc la Remeţi școala de vară ,,Perfecţionarea competenţelor tehnice şi manageriale" dedicată studenţilor în inginerie, şcoală de vară desfăşurată sub egida Centrului de creaţie ştiinţifică şi inovare al studenţilor energeticieni orădeni (CCSISEO) din cadrul Departamentului de Inginerie Energetică (DIEn) al Facultății de Inginerie Energetică și Management Industrial de la Universitatea din Oradea.

La școala de vară au participat 40 de studenţi de la programele de studii aferente DIEn alături de cadre didactice coordonatoare, care au avut parte de un program vast, descris succint în cele ce urmează:
Luni, 4 iulie, a avut loc primirea şi înregistrarea participanţilor la Universitatea din Oradea,
deschiderea oficială a şcolii de vară, precum şi instruirea colectivă a participanţilor cu privire la normele în vigoare de securitate şi sănătate în muncă, precum şi a normelor suplimentare prevăzute în instrucţiunea proprie a facultăţii. Pe traseul spre locaţia şcolii de vară, participanţii au vizitat CHE Tileagd, CHE Fughiu beneficiind atât la faţa locului, cât şi în cadrul unei mese rotunde, de explicaţiile profesionale ale domnului ing. Vereş Petru, directorul Uzinei Hidroelectrica Oradea (Sucursala Hidrocentrale Cluj), domnului ing. Gabor Gheorghe (Uzina Hidroelectrică Oradea) care a prezentat aspecte privind  amenajarea Drăgan - Iad şi ale doamnei conf. univ. dr. ing. Hora Cristina (Universitatea din Oradea) care le-a vorbit studenţilor despre turbinele hidraulice în amenajările hidroenergetice.
Marţi, 5 iulie, au avut loc vizite la CHE Remeţi şi CHE Munteni, un workshop susţinut de
domnul asis. univ. drd. Lolea Marius şi d-na conf. univ. dr. ing. Dziţac Simona (Universitatea din Oradea) pe tematica ,,Evaluarea mediului electromagnetic din CHE şi staţiile de evacuare", iar după-amiază, într-un peisaj de vis din zona Barajului Drăgan, domnul conf. univ. dr. ing. Zétényi Zsigmond (Universitatea din Oradea) le-a prezentat studenţilor, în cadrul unei mese rotunde, o prelegere interesantă pe tema ,,Învăţământ, mobilitate, carieră".
Miercuri, 6 iulie, după vizitarea CHE Leşu şi barajului Leşu, domnul conf. univ. dr. ing. Buidoş Traian (Universitatea din Oradea) a susţinut, având la bază vasta experienţă a domniei sale în elaborarea de brevete de invenţie, o masă rotundă pe tematica: ,,Aplicaţii ale brevetelor de invenţii din Universitatea din Oradea în industrie"; au urmat discuţii privind atragerea de fonduri europene în domeniul energetic coordonate de domnul ing. Mortan Sorin (SC Ciucleatex SRL Beiuş); în după amiaza zilei s-a desfăşurat masa rotundă ,,Influenţa câmpului electromagnetic asupra sistemelor biologice", coordonată de domnul asis. univ. drd. Lolea Marius şi d-na conf. univ. dr. ing. Dziţac Simona.
Joi, 7 iulie, în ultima zi a şcolii de vară, studenţii au vizitat CHE Mărişelu, barajul şi lacul de acumulare Fântânele, salba de lacuri Tarniţa, Gilău, fiind impresionaţi în mod plăcut de frumuseţea naturii patriei noastre care oferă, fără îndoială, tărâmuri de poveste.
Activităţile sportive, de divertisment şi de agrement au umplut agenda fiecărei zile din cadrul şcolii de vară.
Experienţe de neuitat, vizite de lucru, perfecţionări, închegarea unor prietenii, voie bună, oameni frumoşi, colţuri de rai sunt câteva cuvinte cheie care pot descrie evenimentele care au avut loc în cadrul şcolii de vară desfăşurată la Remeţi.
Mulţumim tuturor lectorilor invitaţi, personalului operativ din cadrul obiectivelor energetice vizitate pentru răbdarea şi profesionalismul de care au dat dovadă în colaborarea cu participanţii la şcoala de vară, studenţilor participanţi şi tuturor acelora care au făcut posibilă şi au contribuit la reuşita acestei manifestări ştiinţifice studenţeşti!
Responsabil eveniment,
director CCSISEO,
conf. univ. dr. ing. Dzițac Simona,
Facultatea de Inginerie Energetică și Management Industrial,
Universitatea din Oradea
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Perfecţionarea competenţelor tehnice şi manageriale”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:30:25 Ora de vară a Europei de Est