Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Expoziție de animale și concursuri cu cai

Asociația crescătorilor de animale Oșorhei a organizat duminică

Expoziție de animale și concursuri cu cai

Asociația crescătorilor de animale Oșorhei a organizat duminică, 10 iulie 2016, la fosta secție SMA Alparea, o expoziție de animale și concursuri cu cai, la care au participat concurenți din opt județe: Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, după cum am aflat de la președintele asociației, dl Adrian Seica.

,,Este prima ediție organizată de mine în această nouă locație, dar a opta ediție a concursului de tracțiune, organizat de mine; primele șapte s-au desfășurat în parteneriat cu Primăria Oșorhei în cadrul Zilelor comunei Oșorhei, conducerea primăriei (dl primar Ioan Pop și dl viceprimar Ioan Gligor - n.n.) asigurând premiile pentru concurs, în valoare totală de 1.000 de lei (10 milioane), cupele și medaliile. În cadrul expoziției de animale, am reușit să aduc împreună cu Dorel Purcar și Beniamin Ghenț, trei tauri de rasă, iar cei mai frumoși berbeci din asociație urmează să fie premiați; în cadrul asociației, avem la ora actuală 3.600 de ovine și 180 de bovine", a precizat interlocutorul nostru, președintele asociației și organizatorul evenimentului, dl Adrian Seica.
La concursul de frumusețe, am admirat cei mai frumoși cai înscriși în concurs, cai de rasă, prezentați în amănunt de un specialist în materie, dl Petru Fitero, administrator al unei herghelii renumite din Săcuieni. Din juriu au mai făcut parte, alături de domnii Petru Fitero și Adrian Seica, Csorba Carol, Kovacs Iosif și Viorel Porumb. Între cei 23 de proprietari care și-au prezentat caii în fața juriului, au fost și trei copii cu poneii lor, aplaudați pentru ținuta și îndrăzneala lor. Nicoară Grigore a adus-o la concurs pe Nina, o iapă pe care dorește să o vândă; Mânz-Moca Viorel a concurat cu un armăsar, Zoran, provenit din herghelia dlui Fitero; Vlad Codruț, cu iapa Friz;  Nicoară G., cu iapa Kira; Tincău Vlad, cu Omar, un armăsar polonez de 3 ani; Cioanca Ionel, cu Spicul, de 5 ani; Marcu Ilie, cu olandezul său Riko, de 3 ani; Ciciou Ioan (din Negrești Oaș), cu Radu, care avea să devină campion, la concursul de tracțiune; Onița Dan, cu olandezul Kintus, de 2 ani; Cioanca Ionuț, cu Valer, pur sânge unguresc; Cristea Nicolae, cu doi armăsari, Cezar și Șagon, de 7 ani fiecare; Blage Sergiu, cu Stelică, un armăsar polonez, de 6 ani, Bumbui Angel, cu doi cai prinși la trăsură; Csiorba Carol, cu un armăsar de 10 ani; Ferche David, cu doi ponei; Dacian, cu Baronu, de 6 ani; Fitero Natalia cu armăsarul Eclips, de 7 ani, reprezentând linia Fitero; Pauleț Trif, cu doi cai olandezi, Poke și Ruso, de 6 și respectiv 7 ani; familia Seica a fost reprezentată de Adrian și Andreea, cu doi ponei, de 4 și 5 ani; fetița Bogdan Geanina, cu poneiul său; Moza David (din Sighiștel - Câmpani), cu o iapă de vânzare, care avea să se claseze a III-a la concursul de tracțiune; Bungău Mircea a prezentat la concursul de frumusețe un armăsar de 4 ani. Toți concurenții au fost răsplătiți cu diplome și medalii; ne-au impresionat cei trei copii, precum și Natalia, o tânără (studentă) cu prestanță și ținută, care poate fi admirată la toate concursurile, alături de exemplarele campioane ale hergheliei Fitero din Săcuieni pe care le însoțește.
La concursul de tracțiune, s-au evidențiat cinci cai; toți au fost premiați cu diplome, cupe și medalii, iar primii trei au primit și sume de bani (500, 300, 200 de lei).
Pe locul I s-a clasat calul Radu al lui Ciciou Ioan (din Negrești Oaș), care a tras (târâș) cei doi bușteni (în greutate de circa o tonă) pe o distanță de 35 de metri în 13 secunde; locul II - Spicul lui Cioanca Ionel, cu 14 secunde; loc. III - iapa lui Moza David (din Sighiștel), cu 28 de secunde; loc. IV - Valer, al lui Cioanca Ionuț, cu 46 de secunde; loc. V - Negrul lui Moisa Silviu, cu 60 secunde.
La final, participanții la eveniment au avut parte și de un moment artistic, ai cărui protagoniști au fost doi îndrăgiți interpreți, Sabina Leonte Alb și Berdea Lucian (zis ,,Guță" de la Oradea), acompaniați la acordeon de Florin Berdea (zis ,,Jar" - cel mai vestit acordeonist al Bihorului, care a cântat și prin America, după cum spun cei care îl cunosc și îl admiră), iar la orgă, de Doru Oltean.
Organizatorii se declară mulțumiți de succesul pe care l-a avut prima ediție, de duminică de la Alparea.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (94 de poze), accesați Galeria foto: Expoziție de animale și concursuri cu cai.

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 16:24:21 Ora standard a Europei de Est