Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Economiºtii orãdeni au fost „copleºiþi” de VIP-uri

Ieri, la deschiderea cursurilor noului an ºcolar,

Economiºtii orãdeni au fost „copleºiþi” de VIP-uri

Cei peste 300 de „boboci” ai Colegiului Economic „Partenie Cosma” au putut realiza ce înseamnã cu adevãrat ºcoala pentru care au optat fie ºi numai participând la deschiderea oficialã a cursurilor, desfãºuratã, din cauza timpului nefavorabil, în sala festivã a colegiului.

 Cu siguranþã, nu au vãzut atâtea VIP-uri pe metru pãtrat, poate doar la televizor, câte au fost prezente, ieri (15 septembrie 2008) pe scenã ºi în salã, iar directorul colegiului, prof. Ioan Corba, avea sã le dea noi motive de mândrie, prin prezentarea rezultatelor de excepþie obþinute de elevii colegiului la examenul de bacalaureat (promovabilitate de 99,8% la liceu ºi 95,63% la ºcoala de arte ºi meserii), la concursurile ºcolare ºi extraºcolare, locale, judeþene, naþionale ºi internaþionale (54 de premii ºi menþiuni), dar ºi la cuprinderea (în procent de 100%) a absolvenþilor de liceu, ruta directã, în învãþãmântul universitar. Sunt doar trei piloni grei care susþin edificiul ºi imaginea a ceea ce înseamnã Colegiul Economic „Partenie Cosma”, Oradea.
„Avem, deci, elevi buni ºi foarte buni, cadre didactice pe mãsurã, fapt ce ne dã cutezanþa sã îndrãznim spre mai bine. Avem idealuri, dar nu suntem idealiºti. ªtim cã e loc pentru mai bine...” a conchis directorul, Ioan Corba.
„Sã ne bucurãm aºa cum este...”
... a spus managerul unitãþii în deschiderea manifestãrii ºi în prezentarea VIP-urilor. Motivele bucuriei exprimate erau, aºa dupã cum am dedus din context, prima întâlnire oficialã din noul an ºcolar, prezenþa distinºilor invitaþi (Radu Þîrle, preºedintele Consiliului judeþean, Gheorghe Carp, viceprimarul Oradiei, inspectorul ºcolar Elisaveta Roºu, chestorul Gheorghe Chereji, ºeful serviciului regional Oradea al Agenþiei Naþionale Antidrog, ing. Ioan Micula, preºedintele Camerei de Comerþ ºi Industrie Bihor, Smaranda Scridon ºi Ioan Chivari, reprezentanþii de vârf ai Direcþiei Generale a Finanþelor Publice Bihor
ºi Petru Martin, comisar-ºef, îndrumãtor în cadrul Poliþiei de Proximitate a judeþului Bihor), dar ºi a persoanelor dragi, cadre didactice, pãrinþi ºi elevi (reprezentaþi în prezidiu de Florin Pop, preºedintele Consiliului reprezentativ al pãrinþilor ºi eleva Adina Pãºcuþ, preºedintele Consiliului elevilor), ba chiar ºi ploaia, care, în tradiþia popularã, înseamnã belsug, bogãþie, binecuvântare cereascã!
În egalã mãsurã, bucurie ºi binecuvântare au adus în sala festivã a economiºtilor preotul Vasile Bota ºi protopsaltul Adrian, slujitori ai Bisericii Sfântul Apostol Andrei, care au sãvârºit slujba Te-Deumului la început de an ºcolar.
Aºadar, noul an ºcolar a debutat, ca aproape în fiecare an, cu o ploaie binecuvântatã, care, pe cei mai mulþi i-a întristat ºi enervat pe moment, iar pe mulþi alþii i-a bucurat, dupã arºiþa din ultimele zile. În fond, nu avem ce face decât sã primim ceea ce ni se dã, ºi sã ne bucurãm, gândind mai departe de lungul nasului ºi de inconvenientele de moment. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesaþi Galeria foto: Economiºtii orãdeni au fost „copleºiþi” de VIP-uri.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:50:33 Ora de vară a Europei de Est