Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Caravana TIFF, gata de start. Traseul filmelor prin țară

Oradea (12 - 14 august)

Caravana TIFF, gata de start. Traseul filmelor prin țară

Caravana Filmelor TIFF își reia drumul prin țară, în această vară, proiectând câteva dintre cele mai apreciate filme din ultimul an în circa 15 orașe.

Un proiect cu tradiție, inițiat pentru a suplini lipsa cinematografelor, Caravana continuă cu succes pentru al șaptelea an, peste 33.000 de spectatori urmărind filmele în 2015. Din iulie până în septembrie, pe un ecran gonflabil uriaș, în aer liber, spectatorii se vor delecta cu povești premiate în festivaluri și succese de casă din România, Ungaria, Franța, Germania, Norvegia, Spania, Marea Britanie, SUA, Canada sau Brazilia.
Primul oraș de pe hartă este Carei -  între 19 și 21 iulie, în Parcul Dendrologic vor rula trei filme din selecția Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Traseul Caravanei cuprinde și orașe precum: Baia Mare (22 - 26 iulie), Satu Mare (29 - 31 iulie), Arad (1-3 august), Timişoara (4 - 9 august), Alexandria (11-13 august), Oradea (12 - 14 august), Sfântu Gheorghe (16 - 18 august), Făgăraș (19 - 21 august), Iași (30 august - 1 septembrie), Galaţi (31 august - 1 septembrie), Constanța (2 - 4 septembrie), Târgovişte (8 - 11 septembrie), Braşov, Piatra Neamţ, Fălticeni sau Suceava.
Comedii, thrillere, povești emoționante premiate la Cannes, Berlin, Veneția, Locarno sau nominalizate la Oscar și Globul de Aur vor încânta publicul. În programul Caravanei intră filme ca Son of Saul (r. László Nemes), distins cu Oscarul pentru Cel mai bun film străin și avându-l în distribuție pe actorul clujean Levente Molnár, multi-premiatul Carol (r. Todd Haynes), o poveste de dragoste dintre două femei, jucate de Cate Blanchett și Rooney Mara, revelația Room (r. Lenny Abrahamson), pentru care actrița Brie Larson a câștigat Oscar și Globul de Aur, sau Trois souvenirs de ma jeunesse, un film de dragoste emoționant regizat de renumitul cineast francez Arnaud Desplechin.
The Wave este un disaster movie norvegian spectaculos, parțial realizat în România, ca și Aventurile lui Nelly, un film de aventuri filmat lângă Sibiu despre o adolescentă din Germania care-și petrece aici vacanța plină de peripeții. Remainder (r. Omer Fast) aduce istoria bizară a unui bărbat care încearcă să-și recompună trecutul din fragmente de amintiri, după un accident, The Violin Teacher (r. Sérgio Machado) este povestea unui profesor de muzică ce schimbă destine în favela braziliană, iar Pelé: Birth of a Legend recreează copilăria celebrului fotbalist. De neratat sunt și multi-premiatele Rams, Wild Tales sau La isla minima.
Caravana TIFF îi conectează pe spectatorii din țară, în special pe cei din orașele fără cinematografe, și la cele mai noi producții ale cineaștilor români: Ilegitim (r. Adrian Sitaru), Orizont (r. Marian Crișan), Lumea e a mea (r. Nicolae Constantin Tănase), Dincolo de calea ferată (r. Cătălin Mitulescu), București Nonstop (r. Dan Chișu), Cinema, mon amour (r. Alexandru Belc). Unul dintre cele mai așteptate filme ale toamnei, Câini (r. Bogdan Mirică), distins cu Trofeul Transilvania la TIFF și cu Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Cannes, va avea parte de o proiecție la Alexandria.
Intrarea la proiecţii este liberă.
Detalii: www.tiff.ro și www.facebook.com/caravanatiff.
***
Caravana Filmelor TIFF este un proiect organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Europa Cinemas și al Centrului Național al Cinematografiei.
Prezentat de: BCR
Susținut de: UPC, Staropramen
Parteneri media: Europa FM, Zile și nopți, Cinemagia, Ziare.com
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Paul Pintea

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 20:56:10 Ora standard a Europei de Est