Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dac sau roman pentru o zi

Educația prin promovarea valorilor de patrimoniu cultural istoric

Dac sau roman pentru o zi

La inițiativa Asociației pentru Educație și Formare Topformalis, Oradea și în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Artă, Zalău, un grup inimos de profesori bihoreni au fost invitați să ia parte la un program educațional mai amplu, intitulat Educația prin promovarea valorilor de patrimoniu cultural istoric: Dac sau roman pentru o zi.

Desfășurate în perioada 20 - 22 iulie 2016, activitățile au cuprins o vizită la secția de istorie a muzeului din Zalău, (primiţi de ghidul virtual-împăratul Caracalla - ,,cel care nu oboseşte niciodată chiar dacă face ore suplimentare neremunerate"), deplasarea la Complexul Arheologic Porolissum, cazarea în tabăra arheologică, prezentările PowerPoint despre vestigiile dacice și romane legate de istoria Daciei și a anticului Porolissum.
A urmat ghidajul detaliat în Complex, efectuat de cercetător, dr. Dan Deac, excursia de documentare la castrul roman de pe dealul Citera și pe Limes (granița / frontiera), conduși de dr. Horea Pop, detalii despre Poarta Meseșană, utilizată din cele mai vechi timpuri pentru comerț și deplasarea trupelor.
Partea cea mai așteptată a proiectului a fost introducerea participanților în atmosfera epocii, a societății civile dace și romane, a armatelor dace și romane, retrăind istoria în costume autentice civile și militare. Activitatea a fost completată de shooting, devenind martorii încercării de reconstituire a principalelor momente din primul război daco-roman.
După lupte îndelungate (obositoare, sub soarele zilei, dar vesele, terminate cu răpiri de patriciene romane și eliberări de femei dace din cetatea asediată) a venit și momentul degustărilor de bucătărie antică romană, o salată a la Porolissum și o tocană de linte, toate asezonate cu un foc de tabără la lumina lunii pline, care ne-a călăuzit ,,cercetările astrale" din noaptea plină de stele a manifestării cultural istorice.
De o atenție deosebită s-au bucurat prezentările privind Porolissum Fest și Perspectivele valorificării turistice a Complexului Arheologic Porolissum.
Un plus istoric a fost dat de descoperirile amatoricești ale participanților, care au smuls pământului tăcut și negru, resturi de arheologie, bucăți de ceramică dacă și romană și un bănuț de argint purtând efigia imperatorului.
După zile pline de evenimente trăite pe viu, despărțirea de locurile istorice a născut dorința participanților de a reveni la prezentările de reconstituire organizate în luna iulie de către Porolissum Fest, dar și de a continua proiectul educațional prin folosirea creativă și eficientă a muzeului ca mijloc și spațiu alternative pentru educarea elevilor.
A consemnat pt. posteritate,
patriciana Sanziana N.,
MMXVI
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Dac sau roman pentru o zi.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:26:02 Ora de vară a Europei de Est