Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Spellground, cel mai mare festival de la mare

În perioada 12-14 august

Spellground, cel mai mare festival de la mare

Spellground Festival pune stăpânire pe litoralul Mării Negre de pe 12 până pe 14 august, în cel mai plin weekend al verii, cu trei scene, 18 artiști internaționali și 53 de artiști români: The Kooks ~ Royksopp ~ Biffy Clyro ~ Editors ~ Amber Run ~ Oscar and the Wolf ~ Fritz Kalkbrenner și mulți alții.


CUMPARA BILETE AICI

Spellground își propune să transforme an de an de-acum încolo acest loc din România într-o experiență pentru care, până nu demult, trebuia să străbați mii de kilometri. Cele patru mari elemente: Pământ, Soare, Apă și Aer se vor uni cu un al cincilea element, Vibe-ul mulțimii, într-o experiență fără precedent în județul Constanța.
Trei zile de cinema în aer liber, camping la malul mării, competiții sportive, sporturi nautice, petreceri pe yacht, mâncare gourmet asezonate cu briză marină vor consemna un du-te-vino al festivalierilor ce vor înlocui, de această dată, tradiționalele cizme de cauciuc cu papucii de plajă. Brățara de festival le va permite posesorilor de abonamente să circule gratuit pe perioada festivalului pe traseul Parcul Tăbăcăriei - Camping Năvodari, cu autobuze double-decker asigurate de Primăria Constanța. Campground, campingul Spellground cu ieșire la plajă, umbră și vedere la mare, ce include recepție, punct medical, puncte de securitate, puncte de alimentare electrică și zona chill & lounge oferă multiple variante, atât pentru grupuri, cât și individual. Pentru cei care se pregătesc să se lase vrăjiți timp de trei zile de universul Spellground, există și varianta de cazare la hotel, pe lângă varianta mai boemă de camping. Camerele sunt duble, triple sau de patru persoane, cu diverse dotări și servicii incluse (mic dejun, pensiune completă, jacuzzi, vedere la lac, vedere la mare). Toate variantele de camere sunt disponibile accesând site-ul oficial
 http://spellgroundfestival.com.
La Waterground (lacul Siutghiol - Piccadilly, Mamaia) sunt programate trei zile de wakeboard, wakesurf, windsurf, stand-up paddle, caiac-canoe și multe alte aventuri puse la cale de Zumbaala, Revo Club Snagov, H20 și Green Adventure. Închirierea echipamentelor pentru wakeboard, wakesurf, windsurf, stand-up paddle sau caiac-canoe este gratuită pentru Spellgrounderi, pe bază de brățară, iar rezervările se fac la fața locului. Pe mare, la Beachground, pe 13 august sunt programate petreceri pe yacht la asfințit, cu The Party Sails & SetSail, cu plecare din Mamaia Nord. La Playground, lângă Universitatea Ovidius, îți vei putea provoca prietenii la o partidă de tenis, baschet sau fotbal înainte de showurile fierbinți ale serii.
Centrul de comandă al festivalului, locul unde se întâmplă magia, zona Masterground, include două dintre cele trei scene ale festivalului: Master Stage (cea pe care vor cânta headlinerii și trupele internaționale) și Ground Stage (scena pe care vor urca trupele românești consacrate sau la început de drum).
Line-up complet
The Kooks ~ Royksopp ~ Biffy Clyro ~ Editors
Amber Run ~ Oscar and the Wolf Fritz Kalkbrenner
Dennis Ferrer ~ Soul Clap ~ Wolf + Lamb
Pillowtalk ~ Nick Monaco ~ Doctor Dru
Aquarius Heaven ~ Chopstick & Johnjon
Andre Hommen ~ Life on Planets
Alt Om ~ Aylin and The Lucky Charms ~ Brum ~ Byron
Bubble Boy ~ Carla's Dreams ~ Claudia Cazacu
CTC (Doc, Deliric, Vlad Dobrescu, DJ Nasa) ~ Coma
Duro Disco ~ EIDO ~ Electric Tuxedo ~ Flesh Rodeo
Grimus ~ Golan - live act ~ Gojira & Planet H
Happy Gutenberg ~ Helen ~ Karpov not Kasparov
Kasim live ~ Les Elephants Bizarres ~ Lisiere Collectif
Loungerie II ~ Luni la Teatru ~ Macanache & The Putreds
Maga & Tudoran ~ Melting Dice ~ Nadoo ~ N.O.R. ~ Negru
None of the Above ~ Omelette ~ Otherside ~ Pinholes
Pixels ~ ROA ~ RoadKillSoda ~ Rockabella ~ Robin and The Backstabbers ~ Satellites ~ Sophisticated Lemons
Soundopamine ~ S.P.O.C. ~ Stema ~ Sunet Fin
The Kryptonite Sparks ~ The Bread Pits ~ The Mono Jacks
The Speakers ~ Toulouse Lautrec ~ We Singing Colors
Yelllow ~ Zdob si Zdub
Nelu B.

Trimite email
miercuri, 2 iulie 2025, 14:59:02 Ora de vară a Europei de Est