Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O.P.C.-ul împarte surprize în unitățile de învățământ din Oradea

Panică în grădinițe și școli!

O.P.C.-ul împarte surprize în unitățile de învățământ din Oradea

Încă din prima zi de școală (15 septembrie 2008), inspectorii Oficiului pentru Protecția Consumatorilor au ieșit puternic la atac în unități de învățământ din municipiul Oradea, împărțind surprize-surprize, de milioane, directorilor, cu ocazia deschiderii cursurilor.

Păzea, vine O.P.C. –ul!
Vorba zboară, și, din aproape în aproape, numai ce se iscă furtună și se creează panică.
Am trăit și noi o asemenea experiență cu ani în urmă pe când ne aflam în ștrandul din Băile 1 Mai. La un moment dat, în rândul chioșcarilor se zvonise că a ieșit garda financiară la pescuit. Stupoare! Ziua în amiaza mare, unu câte unu, comercianții închideau prăvăliile, trăgeau obloanele și o luau la fugă precum potârnichile, să nu dea ochi cu garda! Dar, surpriză! La revenire, aveau să se trezească la ușă cu un „bătrânel”, complet inofensiv, care împărțea procese-verbale gata fabricate, pe numele firmei și cu suma ticluită... Nu-mi venea să cred că se întâmplă și asemenea minuni! Iertare, fraților, dar asemenea practici nu sunt de scuzat, ci de condamnat! Culmea a fost să constat că după ce am relatat în presă incidentul de la Băile 1 Mai, nimeni nu s-a autosesizat, nimeni nu a sărit în aer să vină cu replică și să ne demonstreze contrariul, semn că și printre cei ce controlează mai sunt uscături și „teroriști” pe care nu-i interesează mijloacele, bani să iasă!
Și se mai spune că garda financiară, O.P.C. - ul sau Sanepidul nu ies pe teren pe degeaba, ca să se afle în treabă. Dacă te-au călcat, ești bun de plată, musai (vorba bihoreanului) să se lase cu amendă. Oare? De ce? „Păi știți, pe-aici nu am trecut de vreo cinci sau zece ani”... și se presupune că în atâția ani „omul muncii” (adică directorul unității), aflat la al doilea sau al treilea mandat, a avut timp să se pună la punct). Complet greșit! Dacă vrea să-ți găsească ceva, îți găsește, dată fiind multitudinea aspectelor pe care le urmărește fiecare inspector în parte.
Clauze abuzive!
Pentru a afla ce și cum se procedează în cazul O.P.C. – ului, numai ce ne-am înființat la sediul Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, să ne documentăm. Dar, pe moment, am dat-o în bară. Doamna Cristina Bigan, directorul instituției, era în concediu de odihnă, iar cel care îi ținea locul, dl ing. Traian Bejan (consilier superior), se afla pe teren, tocmai la Marghita. Așa se face că a trebuit să așteptăm până ieri (vineri, 19 septembrie 2008).
Ei bine, dl inginer ne-a primit și ne-a privit cu alți ochi decât dacă ne aflam sau ne număram printre „victimele” controlului din 15-19 septembrie, făcut în grădinițe din Oradea și județ.
De ce tocmai în 15 septembrie, într-o zi „nepotrivită”, dată fiind conotația zilei în mediul învățământului, cotată ca zi festivă, de bucurie?
Pentru că așa au sunat directivele de la București, ca în perioada 15-19 septembrie, să se verifice grădinițele, pe o tematică anume, prestabilită: clauzele abuzive... (potrivit Legii nr. 363, din 2007, privind practici incorecte, înșelătoare și abuzive din contractele încheiate între comerciant și consumator).
Cu alte cuvinte, pe inspectori i-au interesat: calitatea serviciilor și produselor, contractul încheiat între părți (respectiv grădiniță și părinți), meniul și gramajul (avizate de personalul sanitar din unitate și aprobate de conducătorul unității, dar și afișate, la vedere, pentru ca părintele să afle ce mănâncă și ce bea copilul său în ziua respectivă), autorizația sanitară de funcționare, avizul P.S.I., orarul de funcționare (care trebuie afișat și respectat), existența și respectarea regulamentului de ordine interioară (cuprinzând sarcinile de serviciu pe care le are fiecare angajat), existența contractului de prestări servicii încheiat între grădiniță și profesorii care susțin opționalele (inclusiv chitanțele în baza cărora au fost plătiți), modalități de stabilire a taxelor pe care le plătesc părinții (inclusiv chitanțele), produsele și etichetarea lor, chiar și în cazul murăturilor proprii pe care le pun bucătăresele (eticheta trebuie să informeze: data, caracteristicile produsului, ingrediente...), buletin de analiză (făcut la Sanepid, cu probe), blocul alimentar și salonul de servicii, servirea mesei, dotarea spațiilor, ustensile, depozitarea și calitatea alimentelor...
Așadar, o sumedenie de lucruri...
Consiliere gratuită!
Practic, e imposibil ca inspectorul să găsescă totul în bună regulă, iar cei care aplică legea, se știe, nu închid ochii, și de aceea se lasă cu milioane, pentru că amenzile sunt de la 30 la 300 de milioane (vorbind în „bani vechi”), iar la prima strigare, și la achitarea ei de urgență, se lasă cu cinci milioane, așa un ... „mazilic”, un ban de buzunar, cum ar spune comercianții.
Dar, să se știe, vorba domnului inginer Traian Bejan, cei interesați să cunoască legea și bunul mers al lucrurilor se pot interesa, pot afla toate aceste lucruri chiar de la O.P.C., care consiliează gratuit conducătorii de unități.
„Chiar și atunci când controlăm, consiliem, nu trecem direct la amendă, pentru că există grade, etape de parcurs: întâi este constatarea, apoi avertismentul (în cazuri minore), iar în cazul deficiențelor grave, se ajunge la amendă”.
Iată, deci, că am aflat și un lucru nou: consilierea, aviz celor aflați de puțin timp la conducerea unităților!
Domnul inginer Traian Bejan și colegii vă așteaptă oricând la consiliere, să vă informați, pentru a nu ajunge în fața faptului împlinit, de a plăti pentru necunoașterea și nerespectarea legii!
Ovidiu DAN

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:16:31 Ora de vară a Europei de Est