Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

O.P.C.-ul împarte surprize în unitățile de învățământ din Oradea

Panică în grădinițe și școli!

O.P.C.-ul împarte surprize în unitățile de învățământ din Oradea

Încă din prima zi de școală (15 septembrie 2008), inspectorii Oficiului pentru Protecția Consumatorilor au ieșit puternic la atac în unități de învățământ din municipiul Oradea, împărțind surprize-surprize, de milioane, directorilor, cu ocazia deschiderii cursurilor.

Păzea, vine O.P.C. –ul!
Vorba zboară, și, din aproape în aproape, numai ce se iscă furtună și se creează panică.
Am trăit și noi o asemenea experiență cu ani în urmă pe când ne aflam în ștrandul din Băile 1 Mai. La un moment dat, în rândul chioșcarilor se zvonise că a ieșit garda financiară la pescuit. Stupoare! Ziua în amiaza mare, unu câte unu, comercianții închideau prăvăliile, trăgeau obloanele și o luau la fugă precum potârnichile, să nu dea ochi cu garda! Dar, surpriză! La revenire, aveau să se trezească la ușă cu un „bătrânel”, complet inofensiv, care împărțea procese-verbale gata fabricate, pe numele firmei și cu suma ticluită... Nu-mi venea să cred că se întâmplă și asemenea minuni! Iertare, fraților, dar asemenea practici nu sunt de scuzat, ci de condamnat! Culmea a fost să constat că după ce am relatat în presă incidentul de la Băile 1 Mai, nimeni nu s-a autosesizat, nimeni nu a sărit în aer să vină cu replică și să ne demonstreze contrariul, semn că și printre cei ce controlează mai sunt uscături și „teroriști” pe care nu-i interesează mijloacele, bani să iasă!
Și se mai spune că garda financiară, O.P.C. - ul sau Sanepidul nu ies pe teren pe degeaba, ca să se afle în treabă. Dacă te-au călcat, ești bun de plată, musai (vorba bihoreanului) să se lase cu amendă. Oare? De ce? „Păi știți, pe-aici nu am trecut de vreo cinci sau zece ani”... și se presupune că în atâția ani „omul muncii” (adică directorul unității), aflat la al doilea sau al treilea mandat, a avut timp să se pună la punct). Complet greșit! Dacă vrea să-ți găsească ceva, îți găsește, dată fiind multitudinea aspectelor pe care le urmărește fiecare inspector în parte.
Clauze abuzive!
Pentru a afla ce și cum se procedează în cazul O.P.C. – ului, numai ce ne-am înființat la sediul Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, să ne documentăm. Dar, pe moment, am dat-o în bară. Doamna Cristina Bigan, directorul instituției, era în concediu de odihnă, iar cel care îi ținea locul, dl ing. Traian Bejan (consilier superior), se afla pe teren, tocmai la Marghita. Așa se face că a trebuit să așteptăm până ieri (vineri, 19 septembrie 2008).
Ei bine, dl inginer ne-a primit și ne-a privit cu alți ochi decât dacă ne aflam sau ne număram printre „victimele” controlului din 15-19 septembrie, făcut în grădinițe din Oradea și județ.
De ce tocmai în 15 septembrie, într-o zi „nepotrivită”, dată fiind conotația zilei în mediul învățământului, cotată ca zi festivă, de bucurie?
Pentru că așa au sunat directivele de la București, ca în perioada 15-19 septembrie, să se verifice grădinițele, pe o tematică anume, prestabilită: clauzele abuzive... (potrivit Legii nr. 363, din 2007, privind practici incorecte, înșelătoare și abuzive din contractele încheiate între comerciant și consumator).
Cu alte cuvinte, pe inspectori i-au interesat: calitatea serviciilor și produselor, contractul încheiat între părți (respectiv grădiniță și părinți), meniul și gramajul (avizate de personalul sanitar din unitate și aprobate de conducătorul unității, dar și afișate, la vedere, pentru ca părintele să afle ce mănâncă și ce bea copilul său în ziua respectivă), autorizația sanitară de funcționare, avizul P.S.I., orarul de funcționare (care trebuie afișat și respectat), existența și respectarea regulamentului de ordine interioară (cuprinzând sarcinile de serviciu pe care le are fiecare angajat), existența contractului de prestări servicii încheiat între grădiniță și profesorii care susțin opționalele (inclusiv chitanțele în baza cărora au fost plătiți), modalități de stabilire a taxelor pe care le plătesc părinții (inclusiv chitanțele), produsele și etichetarea lor, chiar și în cazul murăturilor proprii pe care le pun bucătăresele (eticheta trebuie să informeze: data, caracteristicile produsului, ingrediente...), buletin de analiză (făcut la Sanepid, cu probe), blocul alimentar și salonul de servicii, servirea mesei, dotarea spațiilor, ustensile, depozitarea și calitatea alimentelor...
Așadar, o sumedenie de lucruri...
Consiliere gratuită!
Practic, e imposibil ca inspectorul să găsescă totul în bună regulă, iar cei care aplică legea, se știe, nu închid ochii, și de aceea se lasă cu milioane, pentru că amenzile sunt de la 30 la 300 de milioane (vorbind în „bani vechi”), iar la prima strigare, și la achitarea ei de urgență, se lasă cu cinci milioane, așa un ... „mazilic”, un ban de buzunar, cum ar spune comercianții.
Dar, să se știe, vorba domnului inginer Traian Bejan, cei interesați să cunoască legea și bunul mers al lucrurilor se pot interesa, pot afla toate aceste lucruri chiar de la O.P.C., care consiliează gratuit conducătorii de unități.
„Chiar și atunci când controlăm, consiliem, nu trecem direct la amendă, pentru că există grade, etape de parcurs: întâi este constatarea, apoi avertismentul (în cazuri minore), iar în cazul deficiențelor grave, se ajunge la amendă”.
Iată, deci, că am aflat și un lucru nou: consilierea, aviz celor aflați de puțin timp la conducerea unităților!
Domnul inginer Traian Bejan și colegii vă așteaptă oricând la consiliere, să vă informați, pentru a nu ajunge în fața faptului împlinit, de a plăti pentru necunoașterea și nerespectarea legii!
Ovidiu DAN

Trimite email

sâmbătă, 19 iunie 2021