Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Expoziţia ,,Proiecte de arhitectură 2016”

Vernisajul, luni

Expoziţia ,,Proiecte de arhitectură 2016”

Absolvenţii Programului de studii Arhitectură al Facultăţii de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură din Oradea, promoţia 2016, propun soluţii creative în câmpul dinamic al locuirii contemporane şi caută soluţii arhitecturale pentru a diminua, în plină epocă post-post-industrială, înstrăinarea omului de mediul său natural.

Nouă dintre cele treizeci şi şase de lucrări de diplomă ale proaspeţilor absolvenţi vor fi expuse în sălile de expoziţie ale monumentului istoric Casa Darvas- La Roche în intervalul 1-30 august 2016.  
Tinerii arhitecţi au susţinut recent lucrările de absolvire în faţa comisiei de finalizare studii  alcătuite din reputaţi profesori ai Universităţii de Arhitectură şi Urbanism «Ion Mincu» (UAUIM) din Bucureşti. Absolvenţii beneficiază de diplome acreditate R.I.B.A. (Royal Institute of British Architects https://www.architecture.com), document ce le conferă dreptul de liberă practică în orice ţară din Commonwealth.
Proiectele de diplomă ale absolvenţilor Programului de studii Arhitectură suscită un real interes pentru că vizează în special locuirea bazată pe principii ecologice, dar şi reconversia unor construcţii industriale dezafectate. În lucrările actualei promoţii, prioritare sunt programele de arhitectură orientate către explorarea unor zone de interes contemporan, de la lumea virtuală a  centrelor e-sport dedicate aşa-numitelor sporturi electronice şi multimedia până la complexe funerare. Şi în acest an, absolvenţii au dovedit un interes constant  faţă de arhitectura sanogenă şi reconversii.
Din lucrările expuse enumerăm, selectiv, un ansamblu turistic pe malul mării ce se remarcă prin punerea în valoare a unei foste zone industriale abandonate, regândită ca un spaţiu pentru sporturi nautice, un acvariu la Constanţa, un muzeu al berii şi o distilerie de bere, căsuţe ecologice, un complex funerar la cimitirul Rulikowski, un centru monahal pentru o mănastire catolică şi un vast ansamblu rezidenţial  inspirat din modelul oraşului-grădină.
Puse sub egida a trei instituţii reprezentative pentru oraşul nostru: Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură şi Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judetul Bihor, proiectele de arhitectură contemporană expuse într-un monument istoric de prestigiu conturează tot mai distinct continuitatea şi personalitatea şcolii de arhitectură orădene şi perspectivele tot mai generoase pe care aceasta le oferă tinerilor ei absolvenţi.
Publicul orădean iubitor de artă şi arhitectură este invitat să fie alături de tinerii absolvenţi la vernisajul expoziţiei ,,Proiecte de arhitectură 2016" ce va avea loc  luni, 1 august 2016, ora 17.00, în salonul roşu al Casei Darvas - La Roche (Str. Iosif Vulcan Nr. 11).   
Toţi cei interesaţi sunt bineveniţi !
Prof univ. dr. Dan Gomboş,
decan al Facultăţii de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură

 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:30:19 Ora de vară a Europei de Est