Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Deschiderea oficială a Teatrului Studio Act la Oradea

Open Studio Act!

Deschiderea oficială a Teatrului Studio Act la Oradea

Cine suntem noi?
Centrul Multimedia Studio Act din Oradea este un teatru independent înființat în 2016 de Alin Stanciu (actor), Eugen Neag (actor), Ioana Ciobanu (traducător) și Sella Andre (antreprenor).

Ne propunem să dezvoltăm un nou spațiu cultural în Oradea, un loc de întâlnire al artelor (teatru, fotografie, cinema, pictură). Inaugurarea noului teatru independent din Oradea am programat-o în perioada 24-27 august, prin evenimentul Open Studio Act!!!
Programul Open Studio Act
Iată programul evenimentului nostru. Toate activitățile se desfășoară la Studio Act, sediul nostru din Str. Crinului, Nr. 2 - Oradea.
Miercuri, 24 august
◦ ora 11.00 - Workshop de improvizație cu Alin Stanciu și Eugen Neag
◦ ora 20.00 - Spectacol de teatru: Autobahn, de Neil LaBute, regia Laura Moldovan - o producţie Teatrul de Nord Satu Mare

Joi, 25 august
◦ ora 11.00 - Workshop de improvizație cu Alin Stanciu și Eugen Neag
◦ ora 18.00 - Workshop de oratorie cu Oradea Toastmasters
◦ ora 20.00 - Spectacol de teatru: Impro Patzan Show + invitaţi surpriză - o producţie Studio Act Oradea

Vineri, 26 august
◦ ora 11.00 - Workshop de improvizație cu Alin Stanciu și Eugen Neag
◦ ora 20.00 - Spectacol de teatru: Respiraţii, de Duncan Macmillan, regia Radu Nica - o producţie Teatrul Ariel Târgu Mureş

Sâmbătă, 27 august
◦ ora 12.00 - Workshop de improvizație cu Alin Stanciu și Eugen Neag; spectacol
◦ ora 20.00 - Spectacol de teatru: Reasons to be Pretty, de Neil LaBute, regia Radu Horghidan - o producţie Studio Act (proiect realizat cu sprijinul domnului Neil LaBute)
*Workshop-ul de fotografie al lui Remus Toderici a fost anulat din motive medicale.
Pe toată durata evenimentului, cei prezenţi vor putea admira în sediul Studio Act o expoziţie de fotografie de teatru, a lui Remus Toderici (artist fotograf).
Spectacolele din cadrul open Studio Act
În prima zi de festival vă propunem să vizionați o producție a Teatrului de Nord Satu Mare, în distribuția căreia îi veți revedea pe colegii noștri improvizatori, Ioana Cheregi și Andrei Stan. Este vorba despre spectacolul Autobahn, bazat pe piesa de Neil LaBute, în regia Laurei Moldovan. Spectacolul propune o călătorie în interiorul unui cuplu care pleacă la „drum" printr-un „accident". În limitele fizice ale unui automobil, conflictele se întind pe întreaga gamă de emoții care pot apărea între două persoane. Se joacă miercuri, 24 august, de la ora 20 la sediul Studio Act (Str. Crinului, Nr.2), iar producția nu este recomandată persoanelor sub 16 ani. Spectacolul a fost selecționat și în cadrul Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea.
A doua zi a festivalului îi aduce patzanii de la ImproPatzan Show în fața publicului orădean, în spectacolul Impro Patzan Show + invitați surpriză, care se joacă joi, 25 august de la ora 20 la sediul Studio Act (Str. Crinului, Nr. 2). Spectacol ce nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind îndrăgit de publicul orădean, va beneficia în această distribuție de participarea unor invitați surpriză, veniți de departe. Impro Patzan Show descătușează mințile oamenilor, făcându-i nu numai să râdă dar, cel mai important să râdă în mod inteligent.
În a treia zi de festival, publicul din Oradea va avea ocazia să cunoască prieteni dragi de-ai noștri: pe actorii Raisa Ané și Andi Gherghe, în spectacolul Respirații de Duncan Macmillan, regizat de Radu Nica (o producție Teatrul Ariel Târgu Mureș), care se joacă vineri, 26 august de la ora 20 la Studio Act (Str. Crinului, Nr 2). În spectacol ni se prezintă traseul prin viață a unui cuplu tânăr, începând cu dorința lor de a avea un copil, moment în care relația lor ar căpăta valențe noi. Aceștia își pun problema dacă în această lume suprapopulată ar trebui să facă un copil, dat fiind aspectul de creștere al populației și schimbările climatice... Producția nu este recomandată persoanelor sub 16 ani. Spectacolul a participat și la Festivalul Internațional de Teatru Nou de la Arad.
Festivalul se încheie sâmbătă, 27 august, când de la ora 20 vă prezentăm în premieră prima producție a Teatrului Studio Act, spectacolul Reasons to be Pretty, bazat pe piesa lui Neil Labute, în regia lui Radu Horghidan. Reasons to be Pretty e un spectacol despre oameni normali cu drame absolut normale, care sunt condamnați să trăiască într-o cultură a extra-ordinarului, cultură în care standardele de frumusețe se referă doar la aspectul fizic. Dramele celor patru personaje devin adeseori ridicole sau absurde pentru că nimeni nu s-ar fi gândit cât de mult contează astăzi felul în care ne percep ceilalți. În special cei apropiați. Desigur, întotdeauna aparențele au contat, dar în Reasons to be Pretty vedem cum o simplă remarcă poate schimba destine. Spectacolul a fost realizat cu sprijinul domnului Neil Labute. Producția nu este recomandată persoanelor sub 16 ani. Spectacolul a fost selecționat să participe la Butterfly Effectitf, Festival de Teatru Independent la Galați.
Ioana Ciobanu

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:27:53 Ora de vară a Europei de Est