Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

,,O reuniune de familie”…

Târgul AgroBihor - ediția a VIII-a

,,O reuniune de familie”…

De opt ani, în primul weekend din luna septembrie, Era Park din Oradea găzduiește Târgul AgroBihor, eveniment pe care organizatorul principal, dl ing. Marius Ștefan, director executiv al Camerei agricole județene, îl socotește a fi ,,o reuniune de familie".

,,Dintru început, ne-am propus să prezentăm orădenilor în cadrul acestui târg tehnica de vârf fără de care nu se poate face performanță în agricultură, seminarii și demonstrații pentru fermieri, o gamă bogată de maşini agricole, diverse tipuri de tractoare, dotate la nivelul celor mai recente cerinţe din domeniu, iar iubitorilor de produse tradiţionale şi mâncăruri, diverse legume şi fructe, miere de albine, uleiuri presate la rece, struguri etc., precum şi expoziţii de cai de rasă, vaci, oi, porci sau ponei".
Interlocutorul nostru ne-a vorbit apoi despre membrii distinsei familii a târgului din care fac parte firme care aduc la Oradea tractoare de la 38 de cai la 370 de cai putere, mai cu seamă acele tractoare care i-ar putea interesa pe micii producători, pe legumicultori, tractoare care să le ușureze munca în solarii, căci despre sere nu mai putem vorbi în Bihor (probabil mai există sere la Săcueni); un tractor 8370, de ultimă generație, a fost achiziționat de un fermier din Leș. ,,Apropo de legumicultorii cu solarii, la Avram Iancu și Ciumeghiu, în zona respectivă sperăm să adunăm un grup de producători de legume, să-i organizăm într-o asociație; acesta i-ar ajuta la valorificarea producției și la aprovizionarea cu imputuri", a ținut să sublinieze interlocutorul nostru. Revenind la prezentarea familiei târgului, domnul inginer Marius Ștefan ne-a vorbit despre dl Boroș Feri de la AgroLine (Episcopia Bihor), cu utilaje pentru agricultură, despre firma FermTech din Săftica (București), iar pe reprezentanții firmei craiovene APF Trade, doamna Emilia și dl Adrian Popescu, care livrează la nivel național instalații de muls, echipamente producție hrană și utilaje de procesare a laptelui, i-am cunoscut direct.
,,Pe producători e greu să-i aduci la eveniment cu produsele"
În sectorul de comercializare a legumelor și fructelor, am găsit prea puțini producători, circa 25, după aprecierea domnului inginer, iar explicația este că ,,pe producători e greu să-i aduci la eveniment cu produsele pentru că ei au mesele lor cumpărate pe un an de zile în piețe din Oradea sau în alte localități unde au clientela lor formată"
La standuri ne-am revăzut cu ,,abonați fideli" ai târgului (de la Stupina Ioan Oros și fiul Radu, familia Diniș Ioan din Ghiorac, doamna Eva Turdean din Săcueni), dar și alții (Toro Otilia din Săcueni, Toth Laszlo din Satu Nou Nr. 40, precum și reprezentanții firmei AMIRS Best Shopping - Trisa, care au făcut demonstații cu ,,bijuterii", ustensile de bucătărie pentru feliat și decojit legume și fructe pentru decorat platouri).
Doamna Diniș și Ionuț - fiul, din Ghiorac aveau expusă o gamă largă de legume și fructe produse în gospodăria proprie: roșii, ardei, mărar, ceapă, vinete și gogoșari, lubeniță și pepene galben, struguri, piersici, prune, mere și nectarine, iar doamna Eva Turdean din Săcueni, struguri Șasla, foarte căutați de orădeni. ,,Din 80 de kilograme, dacă mai am 2-3 kg. Sunt niște struguri tare îndrăgiți de tatăl meu; de la el moștenesc 28 de ari de vie. Tare mult i-a plăcut să-i cultive, timp de 46 de ani, eu m-am născut odată cu ei".
Câștigătorii tombolei
Am trecut și pe la expoziția de animale de rasă, unde aveau expuse animale membri ai Asociației crescătorilor de animale din Oșorhei, asociație condusă de dl Adrian Seica, dar și alți fermieri din județ, precum dl Petru Fitero și fiica Natalia, care au adus armăsari de rasă, campioni naționali și internaționali ai Hergheliei Fitero din Săcueni.
Să mai spunem că la Tombola celei de-a VIII-a ediții a Târgului AgroBihor, au câștigat: Hegeduș Ioan Carol din Belfir (Tinca) - premiul I, constând în sămânță de grâu pentru un hectar de cultură, oferită de Agroind Cauaceu - ,,firmă care comercializează produse de la cei mai importanți jucători mondiali în domeniul  semințelor certificate, pesticidelor, îngrășămintelor chimice și cerealelor"; Ola Gheorghe din Avram Iancu (Nr. 359) - premiul II, constând în furaje pentru animale, oferite de Nutrient Group; Bughiu Florin Nicolae din Oradea (Str. Lungă Nr. 3/A) - premiul III, constând în furaje pentru animale de la Vita Crișana.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (84 de poze), accesați Galeria foto: ,,O reuniune de familie”…

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 7 aprilie 2020