Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

,,O reuniune de familie”…

Târgul AgroBihor - ediția a VIII-a

,,O reuniune de familie”…

De opt ani, în primul weekend din luna septembrie, Era Park din Oradea găzduiește Târgul AgroBihor, eveniment pe care organizatorul principal, dl ing. Marius Ștefan, director executiv al Camerei agricole județene, îl socotește a fi ,,o reuniune de familie".

,,Dintru început, ne-am propus să prezentăm orădenilor în cadrul acestui târg tehnica de vârf fără de care nu se poate face performanță în agricultură, seminarii și demonstrații pentru fermieri, o gamă bogată de maşini agricole, diverse tipuri de tractoare, dotate la nivelul celor mai recente cerinţe din domeniu, iar iubitorilor de produse tradiţionale şi mâncăruri, diverse legume şi fructe, miere de albine, uleiuri presate la rece, struguri etc., precum şi expoziţii de cai de rasă, vaci, oi, porci sau ponei".
Interlocutorul nostru ne-a vorbit apoi despre membrii distinsei familii a târgului din care fac parte firme care aduc la Oradea tractoare de la 38 de cai la 370 de cai putere, mai cu seamă acele tractoare care i-ar putea interesa pe micii producători, pe legumicultori, tractoare care să le ușureze munca în solarii, căci despre sere nu mai putem vorbi în Bihor (probabil mai există sere la Săcueni); un tractor 8370, de ultimă generație, a fost achiziționat de un fermier din Leș. ,,Apropo de legumicultorii cu solarii, la Avram Iancu și Ciumeghiu, în zona respectivă sperăm să adunăm un grup de producători de legume, să-i organizăm într-o asociație; acesta i-ar ajuta la valorificarea producției și la aprovizionarea cu imputuri", a ținut să sublinieze interlocutorul nostru. Revenind la prezentarea familiei târgului, domnul inginer Marius Ștefan ne-a vorbit despre dl Boroș Feri de la AgroLine (Episcopia Bihor), cu utilaje pentru agricultură, despre firma FermTech din Săftica (București), iar pe reprezentanții firmei craiovene APF Trade, doamna Emilia și dl Adrian Popescu, care livrează la nivel național instalații de muls, echipamente producție hrană și utilaje de procesare a laptelui, i-am cunoscut direct.
,,Pe producători e greu să-i aduci la eveniment cu produsele"
În sectorul de comercializare a legumelor și fructelor, am găsit prea puțini producători, circa 25, după aprecierea domnului inginer, iar explicația este că ,,pe producători e greu să-i aduci la eveniment cu produsele pentru că ei au mesele lor cumpărate pe un an de zile în piețe din Oradea sau în alte localități unde au clientela lor formată"
La standuri ne-am revăzut cu ,,abonați fideli" ai târgului (de la Stupina Ioan Oros și fiul Radu, familia Diniș Ioan din Ghiorac, doamna Eva Turdean din Săcueni), dar și alții (Toro Otilia din Săcueni, Toth Laszlo din Satu Nou Nr. 40, precum și reprezentanții firmei AMIRS Best Shopping - Trisa, care au făcut demonstații cu ,,bijuterii", ustensile de bucătărie pentru feliat și decojit legume și fructe pentru decorat platouri).
Doamna Diniș și Ionuț - fiul, din Ghiorac aveau expusă o gamă largă de legume și fructe produse în gospodăria proprie: roșii, ardei, mărar, ceapă, vinete și gogoșari, lubeniță și pepene galben, struguri, piersici, prune, mere și nectarine, iar doamna Eva Turdean din Săcueni, struguri Șasla, foarte căutați de orădeni. ,,Din 80 de kilograme, dacă mai am 2-3 kg. Sunt niște struguri tare îndrăgiți de tatăl meu; de la el moștenesc 28 de ari de vie. Tare mult i-a plăcut să-i cultive, timp de 46 de ani, eu m-am născut odată cu ei".
Câștigătorii tombolei
Am trecut și pe la expoziția de animale de rasă, unde aveau expuse animale membri ai Asociației crescătorilor de animale din Oșorhei, asociație condusă de dl Adrian Seica, dar și alți fermieri din județ, precum dl Petru Fitero și fiica Natalia, care au adus armăsari de rasă, campioni naționali și internaționali ai Hergheliei Fitero din Săcueni.
Să mai spunem că la Tombola celei de-a VIII-a ediții a Târgului AgroBihor, au câștigat: Hegeduș Ioan Carol din Belfir (Tinca) - premiul I, constând în sămânță de grâu pentru un hectar de cultură, oferită de Agroind Cauaceu - ,,firmă care comercializează produse de la cei mai importanți jucători mondiali în domeniul  semințelor certificate, pesticidelor, îngrășămintelor chimice și cerealelor"; Ola Gheorghe din Avram Iancu (Nr. 359) - premiul II, constând în furaje pentru animale, oferite de Nutrient Group; Bughiu Florin Nicolae din Oradea (Str. Lungă Nr. 3/A) - premiul III, constând în furaje pentru animale de la Vita Crișana.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (84 de poze), accesați Galeria foto: ,,O reuniune de familie”…

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 09:38:53 Ora de vară a Europei de Est