Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Bal mascat, de Giuseppe Verdi

Un spectacol legendar al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, la Oradea

Bal mascat, de Giuseppe Verdi

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca are plăcerea de a vă invita miercuri, 28 septembrie 2016, de la ora 19.00, la spectacolul ,,Bal mascat", de Giuseppe Verdi, pus în scenă în Sala Mare a Teatrului Regina Maria, Oradea.

Spectacolul prezentat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Oradea aduce în premieră pe scena bihoreană una dintre cele mai strălucite opere ale tuturor timpurilor, într-o montare clasică de înaltă ținută. Cortina teatrului va revela o distribuție valoroasă, formată din soliștii: Marius Vlad Budoiu, Florin Estefan, Lăcrimioara Cristescu, Andrada Ioana Roșu, Oana Trîmbițaș, Horațiu Ruști, Cristian Hodrea, Petru Burcă, Florin Pop, Dan Dumitrana, acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, avându-l la pupitru pe distinsul dirijor Gheorghe Victor Dumănescu. Radu Lucaciu semnează adaptarea regiei artistice, iar Valentin Codoiu adaptarea scenografiei.
Recenta montare a spectacolului prezentată în premieră națională la Cluj, pe data de 13 decembrie 2015, este o producție a Companiei Opera 2001, organizație ce reprezintă un reper liric internațional și a cărei misiune este de a inspira generațiile tinere înspre aprecierea valorilor lirice clasice.
Cunoscută pentru succesul său fulminant, opera verdiană va impresiona publicul printr-o poveste medievală plină de pasiune și intrigi, în care onoarea și prietenia sunt lucruri sfinte, triunghiurile amoroase sunt cele mai dureroase tabuuri, iar trădarea, cu sau fără mască, se plătește scump.
,,Un Ballo in maschera" este cea de-a douăzeci și doua creație a lui Giuseppe Verdi, a cărei premieră mondială a avut loc pe 17 februarie 1859, la Teatro Apollo din Roma, fiind renumită nu doar pentru calitățile sale artistice deosebite, ci și datorită libretului controversat, ce are la bază povestea tragică a Regelui Gustav III al Suediei, ce a atras cenzura operei pentru o lungă perioadă. Transpunerea în libret a adevărului istoric îi are ca eroi pe Riccardo, contele de Warwick, bunul și fidelul său prieten Renato și Amelia, soția celui din urmă, prinsă între iubirile celor doi bărbați. Regia artistică păstrează nota clasică a capodoperei, construcția personajelor, a decorurilor și mișcării scenice, căutând să transmită acțiunea în mod dinamic și antrenant, iar sentimentele și trăirile personajelor să transpară cu naturalețe și deschidere față de publicul spectator.
Vă așteptăm, așadar, la Teatrul Regina Maria din Oradea, pentru a descoperi ce se ascunde în spatele elegantelor măști de bal, într-un spectacol liric deosebit!
Biletele spectacolului sunt puse în vânzare la Agenția Teatrului Regina Maria și online, pe www.biletmaster.ro
Daniela Plopeanu

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 14:32:11 Ora standard a Europei de Est