Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,De la fereastra noastră... peste mări şi ţări, direct în India!”

Ieri, la Școala ,,Oltea Doamna”, în premieră (mondială),

,,De la fereastra noastră... peste mări şi ţări, direct în India!”

Luni, 26 septembrie 2016, chiar de Ziua Europeană a Limbilor (din pură coincidență), elevii clasei I A de la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna", clasa albinițelor, coordonată de doamna profesor Cristiana Vidican, s-au aflat timp de o oră (de la 9.00 la 10.00) în legătură directă cu copiii din India, coordonați de doamna profesor Rashmi Kathuria, un distins profesor de matematică aflat în Top 50 al Celor mai buni profesori din lume.

Ieri, partenerii de proiect au dialogat la distanță, sprijiniți logistic și tehnic de doamna profesor Mirela Tanc (,,nașa" proiectului) pe tema ,,Specific şi tradiţional în arta culinară indiană şi românească".
Despre această premieră bihoreană (mondială), despre acest proiect internațional și despre acest prim dialog în direct cu indienii, ne-a vorbit chiar doamna profesor Cristiana Vidican, protagonistul evenimentului de ieri.
,,Totul a pornit de la ideea colegei mele, profesor Mirela Tanc, de a realiza un schimb de experienţă cu o şcoală foarte bună din India şi un cadru didactic pe măsură: Rashmi Kathuria, profesor de matematică, aflat în Top 50 al Celor mai buni profesori din lume, având distincţii, scrisori de recunoaştere a activităţii profesionale și premii nenumărate în activitatea didactică.
La început a fost mai mult atracţia faţă de necunoscut, de diferenţele pe care această ţară a paradoxurilor le are, dacă o comparăm cu a noastră, din multe puncte de vedere: cultural, religios, culinar etc. Ceea ce a început ca un proiect internaţional la nivel gimnazial (în care 20 de elevi de gimnaziu din India, însoţiţi de două cadre didactice vor vizita Oradea şi Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" în luna noiembrie 2016, urmând ca ai noştri să le întoarcă vizita anul viitor), s-a dovedit a fi doar începutul. După prima videoconferinţă cu dna prof. Rashmi Kathuria, aflând că sunt profesor pentru învăţământul primar, mi-a lansat invitaţia de a colabora şi cu cei mici. Dacă la început a fost vorba de trei-patru activităţi privind diferenţele culinare, de port şi de tradiţii, discutând mai în detaliu, ne-am dat seama că am putea să le continuăm şi să completăm agenda pe un an întreg. Astfel, alături de clasa I A, cea a albiniţelor, pe care o coordonez, s-au aliniat şi clasele: I B (prof. Doina Sabău), I C (prof. Rodica Fechete), I D (prof. Luciana Morlocan), clasa pregătitoare E (prof. Daniela Oros) şi clasa a IV-a A (prof. Ilinca Tămăşan).
Așa după cum ați văzut, prima activitate s-a desfășurat astăzi (ieri, luni - n.n.), 26 septembrie 2016, chiar de Ziua Europeană a Limbilor (o pură coincidență). Tema abordată a fost: ,,Specific şi tradiţional în arta culinară indiană şi românească".
Elevii clasei I A, ajutaţi necondiţionat de părinţii lor, le-au pregătit prietenilor din India o multitudine de meniuri tradiţionale pentru fiecare masă a unei zile.
La început, partenerii noștri din India au fost întâmpinaţi virtual cu pâine și cu sare de către Anastasia Stanciu şi Rafael Voica, elevi ai clasei I A, îmbrăcaţi în costume populare; apoi, au putut admira mâncăruri româneşti gătite ca la noi: supă de pui, ciorbă de burtă, sărmăluţe în foi de varză și în foi de viţă, de ştevie, ardei umpluţi, peşte cu mămăliguţă şi mujdei, dar şi delicioase deserturi, precum: cozonaci, gogoşi, plăcinte româneşti, tarte cu mere și cu brânză, cornuleţe cu gem, papanaşi, gomboţi cu prune etc.
Această primă activitate s-a desfăşurat în direct. După prezentarea făcută de noi, au urmat meniurile lor. Aşa am aflat că sunt ovo-lacto-vegetarieni, iar copiii preferă laptele, pastele şi orezul. Pentru că cei mai mici elevi ai Şcolii Kulachi Hans Raj Model School au vârsta de patru ani, m-am gândit să îi prezentăm şi noi, în direct, pe boboceii noştri din clasa pregătitoare E, a doamnei Daniela Oros, care urmează să desfăşoare o activitate comună cu ei.
Mulțumiri doamnei profesor Mirela Tanc - ,,nașa" proiectului nostru!
Acest proiect a avut un bun început datorită susţinerii din partea conducerii Şcolii Gimnaziale „Oltea Doamna", dar şi a bunei colaborări şi ajutorului oferit de doamna profesor Mirela Tanc, prezentă la toată activitatea urmărită pe Skype de albiniţele mele, pentru care îi mulțumim cu profund respect!
Nu în ultimul rând aş vrea să le mulţumesc părinţilor pentru implicarea şi dăruirea cu care participă activ la toate activităţile şcolare şi extraşcolare propuse. Mi-au demonstrat încă o dată că investiţia în educaţie este foarte importantă. Cert este că ambele clase de copii aşteaptă cu mult interes următoarele activități", a conchis doamna profesor Cristina Vidican.
Felicităm și noi copiii, părinții și dascălii implicați în acest proiect internațional cu India, cu deosebire pe doamna profesor Mirela Tanc și pe doamna profesor Cristiana Vidican pentru frumoasa imagine și prezentare a României în fața lumii!
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,De la fereastra noastră... peste mări  şi  ţări, direct în India!

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:37:46 Ora de vară a Europei de Est