Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ultimele două zile ale FITO 2016

Astăzi și mâine

Ultimele două zile ale FITO 2016

Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea, ediţia 2016, se apropie tiptil de final. Mai sunt două zile în care orădenii se pot delecta cu cele mai frumoase seri de teatru ale anotimpului.

Astăzi (vineri, 30 septembrie), în ultima zi din septembrie, vă invităm să vă bucuraţi de şase spectacole deosebite. Ziua de teatru începe de la ora 17.00, la Sala Arcadia, cu monodramă captivantă: „Ich bin Ofelia", de Gertrud Fussenegger, regia Sorin Militaru, o producţie a Teatrului Municipal „George Bacovia" Bacău, care se joacă în cadrul secţiunii Concurs a festivalului.
De la ora 19.00, la Sala Mare, sunteţi poftiţi la o comedie inteligentă, la care se poate râde minute în şir fără oprire, semnată de către directorul scenă Victor Ioan Frunză şi de scenografa Adriana Grand: „A douăsprezecea noapte", de la Teatrul Metropolis din Bucureşti. Tot de la ora 19.00, la Sala Studio Szigligeti, Teatrul Maghiar din Oradea vă invită la „Cazul", un spectacol dedicat tinerilor aflați la începutul carierei lor, dar care s-au remarcat deja prin activitățile lor artistice.
De la ora 19.30, se va desfăşura al doilea spectacol din cadrul concursului Festivalului de Teatru Scurt: ,,Albastru.Galben.Roşu", un spectacol de Radu Macrinici, produs la Teatrul Municipal Baia Mare.
De la ora 20.00, la Centrul Naţional pentru Informarea şi Promovarea Turismului Bihor, Teatrul Pygmalion din Viena poposeşte pentru câteva ore pe scena orădeană cu un spectacol excepţional: ,,Legenda sfântului beţiv", de Josepf Roth, în regia lui Geirun Tino.
Ziua de 30 septembrie se va încheia tot cu spectacolul Teatrului ,,Regina Maria" aflat în concurs: ,,În inima nopţii - Episodul Lear", un scenariu de Gavriil Pinte, cu inserţii de George Banu şi Monique Borie, regia Gavriil Pinte. Orădenii sunt aşteptaţi de la ora 21.00, la Scena Mobilă - Piaţa Unirii, pentru a-i susţine pe actorii orădeni în cursa pentru premiile Festivalului de Teatru Scurt.
Sâmbătă, se lasă cortina
Mâine, în prima zi a lunii octombrie, se încheie, din păcate, Festivalul Internaţional de Teatru Oradea, ediţia 2016. Dar, ultima zi de festival este la fel de bogată în evenimente. De la ora 17.00, la Sala Arcadia, Teatrul Naţional Cluj-Napoca vă invită la „Agamemnon" după Rodrigo Garcia, regia Andrei Măjeri, iar de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, Teatrul Naţional „Marin Sorescu" din Craiova va prezenta „Iluzii", de Ivan Vîrîpaev, regia Bobi Pricop, spectacole cu care se va încheia concursul Festivalului de Teatru Scurt.
Până când juriul se va retrage pentru a delibera, noi ne vom delecta de la ora 19.00, la Sala Mare cu un alt spectacol semnat de către directorul de scenă Victor Ioan Frunză: „Nastasia - Poveste de cartier", rescriere dramatică după „Domnişoara Nastasia" de George Mihail Zamfirescu, prezentat de Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu" din Petroşani şi „Iubeşti? Plăteşti!, regia Denisa Vlad, de la ora 20.00, la Sala Studio Act.
Imediat după încheierea spectacolului „Nastasia - Poveste de cartier", la Sala Mare va avea loc festivitatea de premiere a Festivalului de Teatru Scurt, ediţia a XXII-a. Până atunci le ţinem pumnii strânşi tuturor participanţilor.
Şi pentru că festivalul însumează un cumul de emoţie şi talent, după o săptămână în care am râs, am trăit la unison dramele şi am urmărit cu sufletul la gură tragediile fiecărui personaj în parte, punem punct (ca anul viitor să o luăm de la capăt) cu o comedie muzicală, care îi pofteşte pe toţi orădenii, de la ora 21.00, în Piaţa Unirii, pe Scena Mobilă, la cântec şi dans: „Leonce şi Lena", scenariul de Mihai Măniuțiu și Ada Milea după Georg Büchner, regia Mihai Măniuțiu.
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a teatrului, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 - 19.00, iar în weekend între orele 10.00-13.00 sau cu o oră înainte de fiecare spectacol. Puteţi achiziţiona bilete şi online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.
Vă aşteptăm la teatru!
Florina Rus

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 13:58:09 Ora standard a Europei de Est