Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Campania de informare a Uniunii Europene în România

Din 24 septembrie până în 4 octombrie

Campania de informare a Uniunii Europene în România

Uniunea Europeană, formată din 27 state membre (de la 1 ianuarie 2007 - împreună cu România și Bulgaria) a devenit un spațiu în care sunt respectate drepturile fundamentale ale omului, enumerate în tratatele europene. Acestea sunt împărțite în șase concepte de bază: demnitate, libertate, egalitate, solidaritate, justiție și drepturile cetățeanului.

"Cetățenia europeană...
Nu doar cuvinte, ci drepturi concrete!"
 După șapte campanii de informare, organizate în diferite țări ale Uniunii Europene în 2004 și 2005, Comisia Europeană se așteaptă ca această nouă campanie, organizată în România, să fie la fel de reușită în informarea marelui public în legătură cu  noțiunea de cetățenie europeană și în convingerea cetățenilor că «Cetățenia europeană  nu înseamnă simple cuvinte, ci drepturi concrete».
Campania de informare a început simultan în patru orașe diferite din țară, în 24 septembrie și continuă până în 4 octombrie. Aceasta este formată din patru caravane, gestionate fiecare de către o echipă a câte cinci tineri. Până în data de 4 octombrie la standurile instalate în cele 40 de orașe din Romania vor avea loc sesiuni interactive de informare…  
Printre drepturile prevăzute în tratatele europene, cetățenii europeni pot beneficia de: dreptul la integritatea persoanei și interzicerea torturii -  care se raportează la conceptul de demnitate; respectul pentru viața privată, libertatea de exprimare și informare - care au corespondent în conceptul de libertate; nondiscriminarea și drepturile copilului - care fac referire la conceptul de egalitate; dreptul la condiții de muncă echitabile și corecte, precum și interzicerea muncii la copii - cu referință în conceptul de solidaritate; dreptul la un proces echitabil și la prezumția de nevinovație – referitor la cel de justiție. 
În ceea ce privește drepturile cetățeanului, în particular, orice cetățean al unui stat membru al  Uniunii Europene este și cetățean al Uniunii Europene și beneficiază de drepturi specifice. Acest lucru implică : dreptul de  a vota și a candida la alegerile locale și europene în statul membru în care cetățeanul rezidă, chiar dacă acesta nu este statul de origine; dreptul de a beneficia de o bună administrație a instituțiilor europene și accesul la documentele lor; dreptul de a adresa petiții Parlamentului European  și de a depune plângeri în legătură cu gestionarea instituțiilor europene; dreptul la protecția consulară în orice stat membru UE, în cazul unor probleme întâlnite într-un stat în care țara nu este reprezentată.  În concluzie, acest lucru implică dreptul de a circula și de a rezida liber, oriunde în cadrul Uniunii Europene.
Această campanie a Comisiei Europene este realizată în parteneriat cu primăriile orașelor unde este desfășurată campania, cu largul sprijin al consiliilor județene și cu contribuția prefecturilor. Sprijinul oferit dezvăluie interesul real al acestor instituții față de drepturile cetățenilor europeni în beneficiul celor pe care îi deservesc, pentru informarea promptă și exactă a acestora despre drepturile pe care le-au dobândit în contextul unei Românii europene. Vor fi prezenți la standuri și reprezentanți ai acestor instituții, ai autorităților publice locale, europarlamentari, alte persoane publice.
Sesiunile de 20 minute, ce vor avea loc pe toată durata zilei, încep cu un joc interactiv, se continuă cu posibilitatea participanților de a cere buletine de răspuns și se termină prin distribuirea de broșuri, postere, cărticele și mici cadouri. 
Ne așteptăm ca 25.000 de persoane să participe la această campanie de informare și că mult mai mulți cetățeni vor auzi și vor lua  cunoștință de acest eveniment prin intermediul media.
Organizatorul caravanei desemnat de Comisia Europeană în România este Fundația "Familia și Ocrotirea Copilului - F.O.C."
Caravana a ajuns în 24 septembrie în: Constanța, Drobeta Turnu Severin, București și Călărași, în 25 septembrie în: Tulcea, Petroșani, Ploiești și Oltenița, în 26 septembrie în: Brăila, Caransebeș, Brașov și Giurgiu, în 27 septembrie în: Galați, Reșița, Miercurea Ciuc și Alexandria, în 28 septembrie în: Focșani, Lugoj, Târgu Mureș și Craiova, în 30 septembrie în: Bacău, Timișoara, Bistrița și Târgu Jiu; astăzi (1 octombrie), cele patru caravane se vor afla în alte patru orașe din estul, vestul, centrul și sudul României, în: Piatra Neamț, Arad, Baia Mare și Hunedoara, joi (2 octombrie) în: Iași, Oradea, Cluj-Napoca și Sibiu, în 3 octombrie în: Botoșani, Zalău, Alba Iulia și Râmnicu Vâlcea, iar în 4 octombrie, vor ajunge în: Suceava, Satu Mare, Deva și Pitești. (Comisia Europeană)
P.S. Joi, la Oradea, caravana va staționa în parcarea de pe strada Independenței, între orele 10.00 și 18.00.

Trimite email

marţi, 29 septembrie 2020