Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 ianuarie 2023

Scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice către Președinte, Parlament și Ministerul Educației să nu desființeze specializarea de învățător de la aceste școli

O scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice este adresată președintelui României, Parlamentului și Ministerului Educației, astfel încât să nu se deființeze specializarea de învățător. Săptămâna trecută, Edupedu.ro a scris că liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar.
„Având în vedere informațiile apărute în mass-media legate de proiectul de Lege al învățământului preuniversitar, conform cărora liceele și colegiile pedagogice nu vor mai avea specializarea de învățător, cadrele didactice din întregul sistem de învățământ pedagogic își exprimă dezaprobarea față de această decizie, care afectează grav baza formării dascălilor din România”, se arată în textul scrisorii.
În document sunt menționate rezultatele deosebite pe care le-au obținut la titularizare absolvenții liceelor pedagogice: „Absolvenții liceelor pedagogice au obținut rezultate deosebite la examenul național de titularizare în învățământul preșcolar și primar, iar în instituțiile de învățământ unde au fost încadrați au primit aprecieri prin care se confirmă temeinicia pregătirii psihopedagogice”.

Citiți în continuare ...Stirea din 13 ianuarie!!!

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 ianuarie 2023
Să te crucești!!!

Liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege al învățământului preuniversitar – surse

Liceele pedagogice nu vor mai avea specializarea de educator-învățător, ci doar pe cea de educator-puericultor, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar obținut pe surse de Edupedu.ro. Acest lucru înseamnă că liceenii formați în liceele pedagogice vor putea preda doar copiilor din creșe și grădinițe. Până acum, liceele pedagogice aveau și specializarea de educator-învățător.
Amintim că proiectele de legi ale educației în varianta ministrului Ligia Deca, obținute pe surse de EduPedu.ro, nu au fost încă făcute publice, dar sunt finalizate de Ministerul Educației (ME), după ce au fost verificate amendamentele primite în perioada de dezbatere publică, de la lansarea variantelor Cîmpeanu, în iulie 2022.
Urmează ca experții din partidele din coaliția de guvernământ să lucreze cu ME la noile legi până la 1 februarie 2023. Apoi, proiectele ar urma să treacă prin Guvern până la 15 februarie, iar Parlamentul să aprobe legile Educației Deca până pe 15 martie. Toate noutățile pe care le aduc acestea pot fi citite aici.
La articolul 52, alin. (2) stabilește că liceele pedagogice vor avea specializările de educator-puericultor și instructor de educație extrașcolară: „(2) Unităţile de învăţământ în care se organizează învăţământ pedagogic preuniversitar sunt unităţi de învăţământ liceal, care au capacitatea de a organiza procesul de predare-învăţare-evaluare şi practica pedagogică, pentru specializările din cadrul filierei vocaţionale: educator-puericultor, instructor de educaţie extraşcolară”.
La alin. 3 de la articolul de mai sus apare că „prin absolvirea cu diplomă a specializării educator-puericultor din cadrul filierei vocaţionale, profil pedagogic, se consideră îndeplinite condiţiile de formare psihopedagogică şi de calificare necesare ocupării funcţiei didactice de educator-puericultor, educator educaţie timpurie, educatoare/educator”.
De menționat este că, potrivit proiectului de lege Deca, elevii care la data adoptării proiectului de lege erau înscriși în licee pedagogice și aveau specializarea de învățători vor putea fi încadrați pe postul de învățător/învățătoare în învățământul primar.
Art. 244 alin. (25) din proiectul Deca: „Elevii care la data adoptării prezentei legi erau înscrişi în cadrul liceelor pedagogice, specializarea învăţător/învăţătoare precum şi absolvenţii acestei specializări prin excepţie de la prevederile art. 171, alin. (1), litera e) pot fi încadraţi pe postul de învăţător/învăţătoare în învăţământul primar”.
La capitolul formarea inițială a personalului didactic de predare apare că în liceele pedagogice pot fi formați atât educatori-puericultori pentru creșe, cât și educatori pentru grădinițe. Tot aici este menționat învățământul primar pentru educator/educatoare, dar probabil este o greșeală.
„Prin excepţie de la prevederile alin. (6), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator se realizează prin unităţi de învăţământ preuniversitar cu profil pedagogic, iar a maiştrilor-instructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar. Pentru absolvenţii liceelor pedagogice şi colegiilor universitare de institutori se consideră îndeplinită condiţia de formare psihopedagogică de nivel I”, conform art. 165. alin. (10).
Condițiile de ocupare pentru funcțiile didactice
Absolvenții liceului pedagogic, cu specializarea învățător, vor putea fi angajați în școli. Pentru funcțiile de educator-puericultor, educator/educatoare și învățător/învățătoare trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții, potrivit art. 171 alin. (1) din proiectul de lege consultat de EduPedu.ro:
„a) pentru ocuparea funcţiilor didactice de educator-puericultor, educator/educatoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea corespunzătoare fiecărei funcţii didactice;” – vezi mai jos, în articol, ce excepții au fost introduse până în 2025;
„d) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ preşcolar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „educatoare” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
„e) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ primar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „învăţător” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
j) pentru ocuparea funcţiilor didactice de învăţător/învăţătoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea învăţător sau învăţătoare.”
La creșă vor putea fi angajați pe funcția de educator-puericultor și absolvenţi ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli echivalente, cu specializarea educatoare sau învăţătoare, care au urmat sau vor urma până la 1 septembrie 2025 cursuri de educaţie timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educaţiei cu terţi, precum și absolvenţi cu diplomă de licenţă, specializarea pedagogia învăţământului preşcolar şi primar, având aceeași condiție.
În proiectul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, învățătorii puteau fi formați în liceele pedagogice, conform art. 130 alin. (4): „Prin excepţie de la prevederile alin. (2), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator şi învăţătoare/învăţător se realizează prin liceele pedagogice, iar a maiştrilorinstructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar.”...

Raport de activitate – Clubul Leo ,,Black Eagle” Oradea

La final de septembrie

Raport de activitate – Clubul Leo ,,Black Eagle” Oradea

Luna septembrie 2016 a fost cea mai încărcată din acest mandat leonistic. Leuții au organizat și au luat parte la nenumărate activități, fiecare dintre ele fiind un real succes.

În 5 septembrie, clubul Leo a donat suma de 13.000 de lei familiei Popa din Tilecuș, bani strânși cu intenția ridicării unui cămin. Această sumă considerabilă a fost adunată de-a lungul a 3 mandate leonistice: 2014-2015 (președinte: Darius Fetea), 2015-2016 (președinte: Andreea Ionuț) și 2016-2017 (președinte: Patricia Pelea, vicepreședinte: Dragoș Ianc). Darius și Andreea sunt cei care au contribuit cel mai mult la obținerea celor 13.000 de lei, cel de-al treilea mandat fiind încă în desfășurare. 
La scurt  timp, în 10 septembrie 2016, leuții au organizat petrecerea caritabilă ,,Nopți de Vamă". Evenimentul a avut loc la Moszkva Cafe și s-a desfășurat în două etape: în aer liber până la ora 23.00 și, mai apoi, în partea de sus a localului. Tematica ,,Vama Veche" a atras 200 de persoane, fiecare dorind să își petreacă ultimele zile de vacanță dansând în aer liber, sub cerul înstelat.
Leuții s-au străduit să redea întocmai atmosfera din Vama Veche, așa că au amenajat grădina cafenelei cu hamace colorate, luminițe, borcănașe umplute cu nisip și decorate cu nelipsitele scoici, poze ale participanților aduse direct din Vamă și asta nu a fost tot! Bineînțeles că nu puteau lipsi standurile cu codițe colorate și dreaduri sau campionatele de Beerpong!
În urma acestui eveniment s-au strâns 2.120 lei, bani donați Asociației ,,Bunul Samaritean" (președinte: Adrian Ciorna), spre a fi utilizați în acordarea unor burse de studii elevilor merituoși, dar defavorizați financiar de la Colegiul Național ,,Samuil Vulcan" din Beiuș.
În data de 17 septembrie, Leo a luat parte la evenimentul EduFest. Acesta a avut loc în Parcul 1 Decembrie, scopul său fiind 
promovarea organizaţiilor de voluntariat (ONG-urilor) din  Oradea. Leuţii au fost mai mult decât dornici să socializeze, să afle mai mult despre ceea ce înseamnă voluntariatul şi să facă  cunoştinţă cu voluntari ai altor organizaţii. Organizatorilor  EduFest le-a venit o idee foarte bună! Voluntarii participanţi la  eveniment au alcătuit două şiruri, fiecare reuşind să poarte o discuţie de aproximativ 1 minut cu persoana din faţa sa. De fiecare dată când acel minut expira, unul dintre şiruri se deplasa  cu o persoană mai încolo, ultimul din şir fugind spre celălalt capăt. Astfel, membrii Leo au reuşit să facă curioși aproximativ 60 de tineri, cu toții dornici să se intituleze leuț într-un timp cât mai scurt. În urma completării unui formular și a unui interviu de 5 minute, 30 dintre cei doritori au fost acceptați în cadrul clubului Leo, dovedind încă de la bun început o implicare deosebită.
Sâmbătă, 24 septembrie,  a avut loc evenimentul Volunteers 4 Volunteers organizat de Şcoala de Valori,  în Parcul 1 Decembrie. La acest eveniment au participat voluntari de la diferite ONG-uri din Oradea (Cercetaşii României, Voluntarii de la Teatrul de Stat etc.) cu scopul de a cunoaşte alţi voluntari, de a socializa şi de a discuta despre experiența ca voluntar. Pe lângă multe jocuri şi activităţi distractive, voluntarii și-au prezentat, pe rând, organizațiile din care fac parte.
Clubul nostru a luat, de asemenea, parte la Volunteers 4 volunteers, avându-l ca speaker pe Dan Marinău, unul dintre foștii președinți ai organizației . Dan a vorbit despre ceea ce înseamnă  Leo, despre activitatea clubului nostru, despre importanța  dedicării când vine vorba despre voluntariat şi nu numai. A fost un eveniment reușit!
Leuții care se pot mândri cu titlul de ,,Membrul lunii septembrie 2016" sunt: Andreea Brișan, Flavia Cărăman, Patricia Ciortin, Izabelle Indig, Andra Mărcuș, Paul Șoptirean.
Felicitări tuturor!
Patricia Pelea
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Raport de activitate – Clubul Leo ,,Black Eagle” Oradea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 1 februarie 2023