Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Noaptea Cercetătorilor, ediţia a IV-a

Vineri, la Sala Polivalentă a U.O.

Noaptea Cercetătorilor, ediţia a IV-a

Evenimentul intitulat ,,Noaptea Cercetătorilor" s-a bucurat vineri, 30 septembrie 2016, de un interes crescut din partea copiilor, din nou, pe departe cei mai numeroși și mai curioși din sutele de vizitatori care au trecut pragul Sălii Polivalente a Universității din Oradea.

Iar cele două serii de Visiting Tour (de la orele 18.00 și 19.00) i-au scos pe mulți din sală spre a le prezenta trei dintre cele mai moderne infrastructuri de cercetare din cadrul Universității orădene: 1.Infrastructura de cercetare pentru materiale avansate - SMARTMAT: Laborator dotat cu un microscop cu forță atomică, precum şi un Nanoindenter; 2.Infrastructura de cercetare interdisciplinară în mecatronică și clădiri inteligente - INTELBUILD, cuprinzând: standuri de sisteme hidraulice și pneumatice, sistem KNX pentru clădiri inteligente, roboți mobili și sistem de achiziție pentru senzori pe fibră optică; Laboratorul din corpul T, sala 211; 3. Capacitatea de cercetare - dezvoltare a laboratoarelor interdisciplinare pentru tehnologii în inginerie electrică - CCDELITE: Laborator Cercetare Supraconductori și Sisteme Supraconductoare; Laborator Cercetare Tehnologii cu Microunde și Procese Inovative; Laborator Cercetare Aparatură Electrică, Sisteme de Ventilație și Tehnica Frigului; Laborator Cercetare Softuri Specifice Aplicațiilor Inginerești.
Aparat de tratament cu vibrații mecanice
Ca și la ediția de anul trecut, foarte mulți copii și-au dorit să ,,testeze" aparatul de tratament cu vibrații mecanice, brevetat în 2015, după cum aveam să aflăm de la dl prof. univ. dr. Vasile Marcu, coordonatorul științific al lucrării lectorului univ. dr. Vasile Pâncotan, brevet important pentru efectele vibrațiilor mecanice pe care le produce: relaxare musculară, scăderea presiunii pe discuri, o ușoară îndepărtare a vertebrelor și scăderea durerii. Alții au testat mașinile și roboții sau au participat la zeci de teste și experimente la standurile facultăților de științe (Socio-Umane, Chimie, Științe Economice...), de Psihologie, inclusiv la standurile unor firme și instituții (Plexus, Connectronics, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor etc).
În lumea cercetării sociologice
O ,,armată" de lectori (Sorana Săveanu, Raluca Buhaș, Claudia Bacter), doctoranzi (Andrea Pop, Adela Lazăr, Cristina Mang, Mihok Tamas, Adrian Pop și studenți (Nagy Timea, Ioana Hexan, Georgeta Finna) din cadrul Departamentului de Sociologie și Asistență Socială, i-a introdus pe vizitatori în lumea cercetării sociologice, sub formă de joc printr-un test de măsurare a imaginației sociologice sau prin măsurarea audiențelor TV, iar la secțiunea distracție au administrat un set de ghicitori din domeniile sociologie, asistență socială și resurse umane, după cum ne-a precizat lector Sorana Săveanu.
Rechinul, negocierile și bănuții de ciocolată
La standul alăturat, studenți voluntari  economiști (Denisa, Miruna, Daiana, Anca, Paula, Gavril) și cadre didactice de la Științe Economice (în frunte cu doamna decan Alina Bădulescu) testau atitudinea în situații de conflict, clasând subiecții în cinci profiluri, având la îndemână, pentru comparații sugestive, cinci  exemple (modele): broasca țestoasă, rechinul, ursulețul, vulpea și bufnița; alții erau interesați de negocieri sau de tipurile de consumatori (potrivit imaginilor prezentate); standul era ,,curtat" și de cei mai mici vizitatori, atrași de  bănuții de ciocolată, după cum ne-a explicat Roxana Hatos.
Vocea tinerilor
Membrii Departamentului de Psihologie al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane au prezentat vizitatorilor proiectul Europa 2038 - Vocea tinerilor, despre care ne-a vorbit lector univ. dr. Carmen Hortensia Bora.
Proiectul este finanţat prin programul Europa pentru cetăţeni 2014-2020; Măsura2: Implicare democratică şi participare civică; Acţiunea 2.3: Proiecte pentru societatea civilă; apel 2015; decizia: No2015 - 0946 / 001 - 001. În cadrul acestui proiect, şapte universităţi europene vor investiga viziunile tinerilor cu privire la viitorul Europei. Coordonatorul proiectului este Universitatea de Ştiinţe Aplicate Upper Austria din Linz, Austria. Pe lângă Universitatea din Oradea, mai sunt cinci universităţi europene, membre ale proiectului: Universitatea din Tirana, Albania; Universitatea Surrey, Marea Britanie; Universitatea Catolică a Inimii Sacre, Italia; Universitatea Passau, Germania; Universitatea Cordoba, Spania. Echipa Universităţii din Oradea este formată din lector univ. dr. Carmen Hortensia Bora, prof. univ. dr. Simona Trip şi lector univ. dr. Gabriel Roşeanu.
În vederea îndeplinirii obiectivelor proiectului, vor fi desfăşurate trei tipuri de activităţi. Prima  activitate este Chestionarul Pan-European, care va fi administrat unui număr de minimum 250 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16-26 de ani. Chestionarul urmăreşte investigarea priorităţilor personale cu privire la viitor, cele referitoare la viitorul Europei, îngrijorările, identitatea europeană, atitudinile, valorile şi comportamentele civice ale tinerilor. Acesta este disponibil on-line pe pagina proiectului www.europe2038.eu, pagina dedicată României http://www.europe2038.eu/ro/proiect/. După analizarea datelor colectate, rezultatele vor fi diseminate persoanelor care lucrează cu tineri din această categorie de vârstă: cadre didactice, educatori, psihologi, asistenţi sociali etc. Diseminarea se va realiza în cadrul evenimentului dedicat multiplicatorilor, cel de-al doilea tip de activitate din proiect. Proiectul va avea ca obiectiv final Declaraţia Europa 2038, care va fi prezentată în Parlamentul European. Această Declaraţie va conţine o sinteză a viziunilor tinerilor din cele şapte ţări europene şi va avea ca scop transmiterea către conducătorii europeni a nevoilor şi dorinţelor tinerilor, aceştia fiind viitorul Europei.
În luna noiembrie a acestui an, Universitatea din Oradea va organiza evenimentul pentru multiplicatori la care vor fi invitați profesionişti care lucrează cu tineri din categoria de vârstă 16-26 ani.
Elevii din Tinca au testat mașinile și roboții
Printre vizitatorii de vineri seara, s-a numărat și un grup de 23 de elevi din clasele a VI-a A, a VII-a A, a VII-a C, a VIII-a A, a VIII-a C, a IX-a A de la Liceul Teoretic ,,Nicolae Jiga" din Tinca.
,,Este primul eveniment de acest fel la care participă, de aceea sunt foarte încântați. Noaptea Cercetătorilor Europeni este un eveniment de anvergură organizat la nivel naţional în mai multe oraşe din România pe data de 30.09.2016 - se înscrie în seria evenimentelor Marie Curie și își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Elevii noștri s-au bucurat foarte mult de activitățile desfășurate în zona SciFUN, unde au testat mașinile și roboții Facultății de Inginerie Managerială și Economică, și-au testat talentele artistice, au făcut teste de personalitate, au participat la experimentele pregătite de doamnele profesor din cadrul Facultății de Chimie. Au participat și la un Visiting Tour al Campusului Universitar, iar la plecare au reușit să observe cu ajutorul telescopului astronomic, planeta Saturn", ne-a spus doamna profesor Anamaria Ivancea; grupul elevilor din Tinca a fost însoțit și de profesorii Ioana Cociș și Szabo Attila.
Cărți, migdale și concursuri...
Câte nu am mai avea să vă spunem despre oferta bogată de carte (și migdale) a Facultății de Protecția Mediului, despre noutăților din domeniul istoriei pe care ni le-a prezentat dl prof. univ. dr. Antonio Faur, despre Cercetașii României și despre prietenii copiilor - polițiștii, prezenți cu o tolbă de concursuri: „Mesajul meu preventiv", „Prevenirea la cutie", „Atelierul de proiecte", „Ghiceşte indicatorul de circulaţie" - concurs cu premii pe linie de educaţie rutieră sau concursul „Siguranţa pe Internet", dar și ,,Roata norocului"...
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (126 de poze), accesați Galeria foto: Noaptea Cercetătorilor, ediţia a IV-a.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:52:41 Ora de vară a Europei de Est