Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Chiar ar trebui să ni se reconsidere statutul!”

,,Suntem atât de frumoși în gândire, simțire și acțiune, încât

Chiar ar trebui să ni se reconsidere statutul!”

Miercuri, 5 octombrie 2016, de Ziua Mondială a Educației, membrii Asociației Dascălilor Bihoreni s-au întâlnit la ,,Butoiul de Aur" din Oradea (fostul Restaurant Oradea), unde a răsunat, iar și iară, imnul dascălilor - Învățătorul (cel tânăr).

Cei 67 de membri, dar nu numai, s-au reunit pentru o seară de socializare, la împlinirea unui an de existență a Asociației Dascălilor Bihoreni (ADB) și 110 ani de la aprobarea primului statut al Asociației Învățătorilor din Bihor, după cum avea să precizeze președintele asociației, doamna profesor Stela Tăut. Vorbind despre istoria înființării ADB, președintele a precizat că  ,,Asociația a primit Certificatul de înscriere a persoanei juridice de la Judecătoria Oradea în data de 2.10. 2015. Pentru înființarea asociației, cei 10 membri fondatori (profesorii: Tăut Stela Elisabeta, Iacob Adelina Dorina, Pavel Elena, Ianța Felicia, Troie Gheorghe, Pirtea Ioan, Vancea Marcela Simona, Bunica Valeria, Pop Daniela și Chereși Daniela) s-au reunit în prima ședință în 16.06.2015, în Biroul Notarial al domnului notar public Gârba Cornel (fost dascăl), cel care a sprijinit din punct de vedere juridic înființarea Asociației Dascălilor Bihoreni. În 1892 a existat Asociația Învățătorilor - secția Bihor - care a funcționat pe baza unui regulament elaborat de Consistoriul Diecezei din Arad până în 1906. Asociația noastră, care a împlinit, în 2 octombrie, un an de la înființare, își propune ridicarea prestigiului școlii bihorene și al dascălilor săi, eficientizarea actului educativ, asigurarea demnității cadrului didactic și inițierea de acțiuni în vederea dezvoltării capacității lor inovatoare, având ca obiective: să inițieze, să sprijine, să coordoneze și să desfășoare o serie de acțiuni cu și pentru membrii săi, individual sau în parteneriat cu alte instituții; să promoveze libera exprimare de opinii; să faciliteze exercitarea diferitelor interese profesionale, sociale, culturale etc". Referindu-se la activitățile desfășurate, președintele asociației a amintit: ,,Punte între generații", o acțiune tradițională care se desfășoară, an de an, în preajma zilei de 8 Martie, la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu", la care sunt invitați foștii dascăli ai școlii; care astfel se bucură de o floare și o felicitare, de un mărțișor dăruit cu dragoste, dar mai cu seamă de faptul că nu au fost uitați. Membri ai asociației au participat la simpozioanele internaționale din Serbia și de la Arad, la Școala internațională de vară de la Eforie Sud și la Cel de-al 38-lea Congres al Învățătorilor de la Constanța. ,,Doresc să subliniez faptul că Asociația Generală a Învățătorilor din România nu este formată numai din învățători ca în trecut, acum avem și profesori universitari și personalități din toate domeniile, toți cei care ajută școala și acțiunile sale. Asociația Dascălilor Bihoreni îi așteaptă în rândurile sale pe toți cei care iubesc copiii și meseria de dascăl și pot să sprijine această asociație. Sper ca până la anul să fim mult mai mulți și cu un număr mai mare de acțiuni", a conchis președintele ADB, dna prof. Stela Tăut.
,,Educația este cel mai frumos dar pe care-l poate dobândi omul" - Platon
Pentru a marca evenimentul și a rămâne cu o amintire plăcută de la această întâlnire de suflet a dascălilor bihoreni, organizatorii au oferit tuturor participanților câte o diplomă aniversară, care a fost înmânată de dl prof. Gheorghe Troie (directorul Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Bălcescu"). Inspectorii școlari Felicia Ianța și Adelina Iacob au înmânat din partea asociației diplome și câte o plachetă unor ,,oameni speciali, care prin devotamentul lor, prin profesionalismul și sacrificiul lor și-au pus amprenta asupra destinelor multor generații de copii, și care, deși pensionari de câțiva ani, continuă să slujească învățământul, lucrând cu aceeași pasiune, cu aceeași putere de muncă și cu aceeași apropriere față de copii". Am citat-o pe doamna inspector școlar Felicia Ianța. Au primit diplome și plachete în acest sens doamnele prof. Cordoș Domnica și Vesea Cornelia. În replică, mulțumind pentru aprecieri, doamna profesor Cordoș Domnica a asemănat dascălul cu un alpinist, aflat mereu în ascensiune, iar toate reușitele elevilor sunt și victoriile dascălilor lor.
,,Să acordăm prețuire dascălilor. Să-l considerăm statutul" - UNESCO
,,Cred că este o zi de sărbătoare pe care o simțim fiecare, pe care, până la urmă o putem gusta în fiecare zi de muncă. În fiecare zi ne bucurăm de aprecierea elevilor noștri, a colegilor noștri. Eu cred că este o sărbătoare adevărată pentru că sărbătorile adevărate sunt cele pe care ai cu cine să le împarți. Suntem dascăli. Ne simțim sărbătoriți. Suntem frumoși la suflet. Exact așa cum trebuie. Nu cred că avem nevoie de un discurs formal. Noi suntem exact ceea ce trebuie să fim în această existență: să fim dascăli... Ne amintim că și pe vremea Domnului Trandafir erau elemente de context social care apăsau. Dar cine era primul om în sat? UNESCO spune că în acest an motto va fi: ,,Să acordăm prețuire dascălilor. Să-l considerăm statutul". Eu cred că în sfârșit e un mesaj. Cred că acesta ar trebui să fie mesajul nostru: Suntem atât de frumoși în gândire, simțire și acțiune, încât chiar ar trebui să ni se reconsidere statutul! Personal sunt mândră de fiecare dintre voi și sunt convinsă că veți înregistra succese și ca oameni deosebiți cum sunteți și ca profesioniști pe care vă cunosc", a spus doamna inspector școlar Adelina Iacob, același dascăl de suflet, admirabil prieten al copiilor și al tuturor colegilor de la catedră.
,,Mulțumesc lui Dumnezeu că mi te-a dăruit ca dascăl și m-a ales tocmai pe mine ca să fiu elevul tău"
În plus, pe agenda întâlnirii, am avut doi sărbătoriți speciali, pe Elena Roman (din Marghita) și pe Daniela Pop (de la Șc. Nr.11), Elena fiind născută în 4 octombrie, iar Daniela, chiar în 5 octombrie. Pentru cele două sărbătorite și pentru toți dascălii, sărbătoriții Zilei Mondiale a Educației, a răsunat La mulți ani!
Cu siguranță, cu toții și-ar dori să ajungă măcar o dată în situația Elenei din Marghita, căreia un fost elev i-a adresat următoarea mulțumire: ,,Mulțumesc lui Dumnezeu că mi te-a dăruit ca dascăl și m-a ales tocmai pe mine ca să fiu elevul tău"!
După această reuniune, am hotărât: și eu mă voi înscrie în ADB, cine mai vine?
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Chiar ar trebui să ni se reconsidere statutul!”

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 22:24:54 Ora de vară a Europei de Est