Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Măria Sa, Dascălul, sărbătorit de Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor

Miercuri, de Ziua Educației

Măria Sa, Dascălul, sărbătorit de Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor

Miercuri, 5.10.2016, Casa Corpului Didactic a Județului Bihor a sărbătorit Ziua Educaţiei în cadrul programului omagial ,,Măria Sa, Dascălul", aflat la cea de-a IV-a ediție.

Evenimentul a avut loc la Hotel Continental Forum Oradea, într-o atmosferă de ţinută academică, marcată de prezența oaspeților de prestigiu și a cadrelor didactice cu rezultate deosebite în carieră, nume de referință a învăţământului bihorean. Cadrele didactice care au ieşit la rampă, anul acesta,  în aplauzele tuturor au fost: d-na profesor Maria Liber, (fosta directoare a C.N. Mihai Eminescu, Oradea, d-na profesor Şandor Maria, (fostă directoare a Liceului Greco-Catolic, Oradea și a C. T. ,,Andrei Șaguna", Oradea, d-na prof. univ. dr. Bonchiş Elena, prorector și fosta directoare a Liceului Pedagogic ,,Iosif Vulcan", dl. prof. Radu Mazilescu (fost inspector școlar) și dl. prof. Eilender Iosif (fost director al C.N. Mihai Eminescu, Oradea). Activitatea debutează cu emoţia transmisă de vocea tinerei interprete Astrid Muthu, talent descoperit şi fructificat de d-na profesoară Dana Oprescu, de la Palatul Copiilor și Elevilor, Oradea.
Doamna director a Casei Corpului Didactic, prof. Carmen Bodiu, deschide evenimentul urând un bunvenit invitaţilor, binecuvântați în acest an de prezența Preasfinției Sale, episcopul Greco-Catolic, Virgil Bercea. Ca în fiecare an, auditoriul este alcătuit din reprezentanți ai autorităților locale și județene: Claudia Timofte - șef Cancelaria Prefectului Județului Bihor, vicepreședintele Consiliului Județean - prof. univ. Ioan Mang, comisar-șef Ioana Indrieș - Inspectoratul de Poliție Județean Bihor; profesori universitari colaboratori ai CCD Bihor - prof. Vasile Marcu, prof. Popa Carmen, prof. Daniela Roman, prof. Erica Mang, prof. Marius Drugaș, prof. Delia Bîrlea. Din partea ISJ Bihor au fost prezenți: inspector școlar general adjunct, prof. Kerry Hajnal, inspectori şcolari de specialitate - prof. Felicia Ianța, prof. Omer Ismet, prof. Costa Monica, prof. Sopota Daniela; directori ai unităţilor de învăţământ bihorene, prof. Pirtea Ioan - director al Lic. Teoretic ,,Onisifor Ghibu", prof. Marian Cristina, director al Colegiului Național ,,Mihai Eminescu" Oradea, prof. Teușdea Alexandrina, director al Colegiului Național ,,Iosif Vulcan" Oradea, prof. Daniela Lukacs, director al GPP Nr.56, prof. Nan Maria, director al GPP Nr.52, prof. Nicolae Marcel Ungur, director al Liceului Teoretic German ,,Fr. Schiller", prof. Cozma Onisim, director al Lic. Teologic Penticostal Betel,  prof. Troie Gheorghe, director al Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Bălcescu", prof. Iosif Curta, director al Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel", prof. Nicoleta Negrean, director al Școlii Gimnaziale Nr. 11 Oradea, cadre didactice şi prieteni dragi. Doamna director subliniază meritele cadrelor didactice, despre a căror influenţă ştim că este nelimitată şi imposibil de cuantificat.
Este dezvăluită identitatea primei persoane premiate, prin intermediul d-nei prof. metodist dr. Elisabeta Ile, care prezintă aspecte importante din viaţa d-nei prof. Maria Liber. Dintre cei mai de seamă foști elevi ai d-nei prof. Liber sunt amintiţi: Ida Socol, în prezent profesor de limba română la Universitatea din California, Lioara Bradu, în prezent redactor-șef la revista Elle România, Miron Blaga, scriitor, Lucia Babău, Lucia Micu, Stela Pop, toți profesori de limba și literatura  română.
Emoţiile invitaţilor cresc odată cu anunţarea următorului cadru didactic invitat, d-na prof. Şandor Maria, detaliile despre activitatea acesteia fiind oferite de d-na prof. metodist Florina Szabo. Cu o activitate de peste cincizeci de ani la catedră, ca profesor de biologie și director, d-na Șandor Maria, a făcut din familie și profesie cele două coordonate care i-au ghidat pașii în viață.
D-na prof. univ. dr. Bonchiş Elena este copleşită de surpriza făcută, afirmând că era pregătită să susţină o prelegere despre importanţa colaborării cu părinţii în actul educaţional, fără să realizeze că este unul dintre actorii principali ai evenimentului. D-na prof. metodist dr. Rodica Popa marchează momentele de răscruce din viaţa d-nei prof. Bonchiş, oferind auditoriului o adevărată lecţie despre prestigiu, onestitate şi integritate.
Următoarea personalitate distinsă este dl. prof. Radu Mazilescu, unul dintre cei mai longevivi inspectori şcolari, cu o activitate bogată şi o personalitate de excepţie. Prezentarea este făcută de d-na prof. metodist Popa Diana, care afirmă despre dl. prof. că a  fost ,,un mentor care a transmis prin entuziasmul său dorința de autodepășire tuturor celor pe care i-a îndrumat de-a lungul carierei sale".
D-na prof. metodist Konrad Katalin punctează evenimentele marcante din viaţa d-lui prof. Eilender Iosif. În absenţa acestuia, placheta este înmânată d-nei director al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu", prof. Cristina Marian, care aduce un scurt omagiu personalităţii celui datorită căruia clădirea Colegiului  Naţional „Mihai Eminescu", a trecut în Patrimoniul  Statului Român.
Doamna director Carmen Bodiu  subliniază importanţa vocaţiei în cariera didactică şi a pasiunii cu care s-au dăruit cei care vor rămâne în sufletele noastre adevăraţi mentori.
În finalul dezbaterii, d-na director i-a mulţumit d-lui Ghib Ionel, director al firmei de transport Lancetti care şi în acest an, a sponsorizat frumoasele plachete înmânate distinşilor oaspeţi, d-lui Pop Andrei, manager al Hotelului Continental Forum Oradea, d-nei Lucia Pavel de la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna", d-nei prof. Nicoleta Negrean, director al Școlii Gimnaziale Nr. 11 Oradea și Agenției MMR.
 Atmosfera de sărbătoare încălzită de lumina cuvintelor, a emoțiilor și a frumosului din oameni, a fost completată în mod simbolic de o cupă de șampanie și un tort omagial, pe acordurile melodiei „La mulţi ani" dedicată celor care vor rămâne veşnic tineri în memoria noastră.
Prof. metodist Popa Diana

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 02:22:29 Ora de vară a Europei de Est