Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

,,Evenimentele istorice care s-au derulat, parte au depins de noi, parte au depins de conjunctura internațională”

Ziua Oradiei - istorie și actualitate

,,Evenimentele istorice care s-au derulat, parte au depins de noi, parte au depins de conjunctura internațională”

,,Așa și astăzi, vrem, nu vrem, România trebuie să fie o țară membră a Uniunii Europene, o țară care respectă valorile euroatlantice pentru că întotdeauna aceste valori au adus prosperitate. La rândul nostru trebuie ca prin locurile pe unde am trecut să lăsăm lucrurile într-o stare mai bună decât le-am găsit..."

Ședința festivă a Consiliului Local convocată miercuri, 12 octombrie 2016, de Ziua Municipiului Oradea, a fost deschisă și condusă de dl primar, ing. Ilie Bolojan. Așa după cum ne-a obișnuit, domnia sa a făcut o radiografiere a celor două momente istorice din 12 Octombrie 1918 și 12 Octombrie 1944, subliniind importanța lor, dar și faptul că parte au depins de noi și parte au depins de conjunctura internațională. S-a raportat la alții, dar și la sine, exprimându-și convingerile și simțirile proprii: ,,Eu cred că se cuvine ca în fiecare an să fim recunoscători celor care în momente istorice importante au decis corect pentru țara noastră, celor care au condus statul român, armata română, celor care au căzut în războaie pentru ca România să fie ceea ce este astăzi". Din istorie a coborât în actualitate, privind spre viitor, ancorându-se în realitatea imediată, fierbinte, a zilelor noastre. ,,În același timp, trebuie să gândim la ce suntem astăzi și la ce trebuie să fim mâine... Prin locurile prin care am trecut să lăsăm lucrurile într-o stare mai bună decât le-am găsit. Eu le sunt recunoscător celor care de-a lungul anilor trecând pe la Primăria Oradea au lăsat lucrurile mai bune decât le-au găsit. Să ne gândim că peste doi ani, la 100 de ani de la Marea Unire, dacă am preluat o țară întreagă de la înaintașii noștri, să lăsăm copiilor noștri o țară prosperă. Și pentru aceasta în Municipiul Oradea trebuie să facem câteva lucruri și să le urmărim în anii următori. E nevoie să asigurăm o conectare a orașului nostru cât mai bună la zonele care se dezvoltă, printr-o conectare mai bună aeriană, rutieră și informatică; e nevoie să susținem prin măsuri ca dezvoltarea economică a orașului să continue; să avem un sistem de educație performant în Oradea în așa fel încât din tinerii noștri prezenți în sală (olimpicii naționali, care urmau să fie premiați - n.n.) un număr cât mai mare dintre ei să rămână în Oradea. Sunt foarte valoroși; iar dacă pleacă, să-și amintească cu plăcere de Oradea. Să le oferim condiții de învățătură și de muncă pentru că ei vor dezvolta orașul în anii următori. Să avem servicii publice cât mai bune, să avem pace socială, în așa fel încât orice orădean, indiferent de etnie și confesiune, să se simtă acasă în Oradea".
,,Lucrurile se întâmplă în istorie cu o anumită logică"
Se leagă unele de altele, se condiționează, iar istoricul Gabriel Moisa le-a privit și le-a tratat în acest fel, în interconexiune și interdependență, vorbind despre cele două evenimente istorice din 12 Octombrie 1918 și 12 Oct. 1944; le-a abordat și le-a analizat în contextul internațional al vremii și în spiritul locului, subliniind rolul bunei conviețuiri a tuturor comunităților etnice din Oradea. A pus punctul pe i, a spus lucrurilor pe nume, tranșant, ironizându-i pe cei care cred că lumea a început cu ei (cu noi). ,,Cât despre trecut, trebuie să cunoaștem cât mai multe lucruri. Dacă nu ne cunoaștem trecutul, s-ar putea să facem greșeli...", a conchis dl prof. univ. dr. Gabriel Moisa.
Primăria Oradea a premiat în acest an 43 de olimpici naționali orădeni și profesorii lor îndrumători  
Pe cei 43 de olimpici naționali orădeni și pe  profesorii care i-au îndrumat, premiați cu diplome și cu câte 600 de lei, vi i-am prezentat, nominal (inclusiv cu poze) într-un articol anterior.
După încheierea ședinței festive din sala ,,Traian Moșoiu" a Primăriei Oradea, manifestările ocazionate de sărbătorirea Zilei Municipiului Oradea au continuat în Parcul 1 Decembrie, la Statuia Ostașului Român, cu un Te Deum și ceremonial militar, cu alocuțiuni, cu un moment artistic omagial și cu depuneri de coroane și jerbe la statuie.
,,Să respectăm spiritul anului 1918, să menținem o pace socială în Municipiul Oradea"
Reiterând cele două momente istorice legate de data de 12 octombrie, domnul primar Ilie Bolojan a ținut să sublinieze cum ne aducem aminte și cum respectăm memoria înaintașilor: ,,nu prin ceea ce spunem, ci prin ceea ce facem! Forma de respect minimă pe care o putem arăta cei care suntem pe funcții publice este ca acolo unde ajungem temporar să lăsăm lucrurile când plecăm într-o stare mai bună decât cum le-am găsit". A revenit asupra conectării aeriene, rutiere și informatice a Oradiei, asupra dezvoltării economice și a serviciilor publice performante, așa încât, respectând spiritul anului 1918, să fie menținută pacea socială în Municipiului Oradea, ca fiecare cetățean, indiferent de etnie și confesiune, să se simtă acasă.
,,Parcă văd că sufletele lor se întorc acasă"
Vorbind cu patos, ca de fiecare dată, retrăind momentele de glorie ale soldaților români, col. (r) Grigore Bartoș a ,,rupt iarăși lanțurile robiei", evocând luptele pentru eliberarea Oradiei (și Bihorului), ,,care nu au durat o zi, ci 30 de zile", eșalonat în patru etape. ,,Pentru Oradea, acum a sunat clopotul eliberării, începând cu seara lui 11 octombrie 1944". Rememorând cu foc secvențe din luptele crâncene care s-au dat la Leș, Nojorid și mai apoi pe baricadele Oradiei (mărturie stă groapa comună de la Leș unde își dorm somnul de veci 318 soldați), domnul colonel a subliniat atașamentul populației (al femeilor din Miersig -n.n.) față de soldații răniți, precum și recunoștința pe care o arată astăzi copiii care vin cu flori la Monumentul ridicat anul trecut la Leș. ,,Privindu-i cum se apleacă cu flori asupra monumentului, parcă văd că sufletele lor (ale celor căzuți pentru apărarea pământului străbun, reînviind) se întorc acasă".
În semn de profund respect, au fost depuse coroane, jerbe și flori la Statuia Ostașului Român, iar mai apoi la Casa Memorială și la Statuia lui Aurel Lazăr, iar grupul coral de bărbați ,,Traian Moșoiu" a înălțat imn de slavă vrednicilor înaintași care ne-au lăsat România pe care o avem astăzi.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (142 de poze), accesați Galeria foto: ,,Evenimentele istorice care s-au derulat, parte au depins de noi, parte au depins de conjunctura internațională”.


Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 08:28:18 Ora de vară a Europei de Est