Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Poeta Mihaela Dindelegan a devenit Cetăţean de onoare al comunei Iclod

Duminică, 16 octombrie,

Poeta Mihaela Dindelegan a devenit Cetăţean de onoare al comunei Iclod

Începând de duminică, 16 octombrie 2016, poeta Mihaela Dindelegan a devenit Cetăţean de onoare al comunei Iclod.

„Atunci când realizezi ceva cu totul special se spune că eşti un om cu totul special"
În cadrul unei festivităţi care a reunit peste 600 de persoane, cu prilejul „Sărbătorii recoltei", primarul comunei Iclod, Emil Pîrţoc, i-a conferit poetei titlul de Cetăţean de onoare, în baza unei hotărâri din luna septembrie a Consiliului Local al comunei. „Atunci când realizezi ceva cu totul special se spune că eşti un om cu totul special, iar noi avem în mijlocul nostru o astfel de persoană care, deşi plecată de mulţi ani în Oradea, scrie cărţi şi pentru noi şi pentru copiii noştri", a afirmat dl primar, înainte de înmânarea diplomei care consfinţeşte titlul acordat.
Comuna Iclod este situată în partea centrală a judeţului Cluj, la 36 de kilometri de Cluj-Napoca şi la 15 km de Gherla, fiind traversată de DN1 şi are în componenţă cinci localităţi: Iclod, Fundătura, Livada, Orman şi Iclozel. Bucurându-se de un vechi trecut istoric, în prezent comuna are peste 4.600 de locuitori, cinci şcoli şi cinci grădiniţe, cu aproape 600 de elevi şi preşcolari. Cu prilejul ,,Sărbătorii recoltei" au fost premiaţi şi elevii care au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele şcolare.
„Preţul Adevărului"
Poeta Mihaela Dindelegan s-a născut la Iclod în urmă cu 43 de ani, din 1995 locuieşte în Oradea, iar în ultimii ani s-a remarcat prin activitatea poetică extrem de prodigioasă. De la debutul său editorial ca poetă, în anul 2013, Mihaela a publicat 33 de cărţi cu poezii, poveşti în versuri pentru copii, teatru în versuri, respectiv poezii cu formă fixă, precum sonete, glose, rondeluri, dar şi poezii cu vers alb. Cele mai recente volume cu sonete: „Mâna destinului" şi „Sfatul de taină" au văzut lumina tiparului în urmă cu câteva zile, astfel încât se poate menţiona că în decurs de un an poeta Mihaela Dindelegan a publicat peste 1.200 de sonete. Cea mai amplă lucrare a sa o constituie însă romanul „Preţul Adevărului", aflat în curs de tipărire. În prezent, Mihaela este consilier în domeniul organizării de evenimente în Primăria Oradea.
La festivitatea de decernare a titlului de Cetăţean de onoare, poeta a fost însoţită de preşedinta Uniunii Femeilor din Bihor, Ana Angela Pop, şi de doctorul Lucian Munteanu, poet şi scriitor. „O felicit din toată inima pe colega mea Mihaela, care este şi vicepreşedintă a Uniunii Femeilor, dar îl felicit totodată şi pe domnul primar, respectiv pe membrii Consiliului Local, pentru această decizie înţeleaptă pe care au luat-o. Mihaela vă face cinste dumneavoastră, dar ne face cinste şi nouă, orădenilor şi bihorenilor, precum şi organizaţiei pe care o reprezint. Voi, elevilor, luaţi exemplu de la ea, dacă doriţi să aveţi realizări mari în viaţă", a afirmat Ana Pop în faţa numerosului auditoriu prezent la manifestare.
Poetul Lucian Munteanu a subliniat valoarea lirică a versurilor Mihaelei, domnia sa fiind unul dintre primii susţinători ai poetei, încă de la debutul literar. Alături de Mihaela a fost prezentă şi familia sa din localitatea Iclod, iar în final poeta a oferit primarului comunei un cadou simbolic constând într-un sonet dedicat „Primarului gospodar", precum şi câte un exemplar din cărţile publicate. (F.P.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Poeta Mihaela Dindelegan a devenit Cetăţean de onoare al comunei Iclod.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:48:48 Ora de vară a Europei de Est