Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mădălina crede în steaua sa norocoasă

Speranța moare ultima

Mădălina crede în steaua sa norocoasă

Numele meu este Burungiu Mădălina, și sunt din Tulcea.
Povestea mea a început înainte să apar pe lume. N-am mai avut răbdare să aștept nouă luni ca să văd lumina zilei, și astfel m-am născut prematur, la doar șapte luni…

 Nici n-am apucat să deschid bine ochii, să privesc împrejur…că am și căzut într-o mare de necazuri, nesfârșite, ce-mi călăuzesc și acum pașii, zi de zi… Fiind adusă pe lume la doar șapte luni, plămânii mei au fost prea mici ca să-mi oxigeneze normal creierul, astfel că,practice,din primele clipe de viață, am suferit de disfuncții ale sistemului nervos central: nu aveam echilibru, nu puteam sta în șezut și la vârsta de un an, nu-mi puteam ține capul drept…
Încă de mică, am fost dusă de părinții mei la nenumarați doctori, am umblat prin atâtea spitale și centre de recuperare încât le-am pierdut numărul. Am făcut gimnastică, ani de-a rândul doar-doar voi avea o șansă, cât de mică, să devin un om normal, să mă pot bucura de viață, să alerg, să zâmbesc din tot sufletul, să trăiesc! Însă fără niciun rezultat…Sufăr de diplegie spastică. De mică, n-am putut să merg singură, lipsită de echilibru fiind, și singura mea alternativă a reprezentat-o cadrul…. cu care mă deplasez și acum prin casă… și scaunul rulant pentru a ieși în lume. Deși am fost nevoită să cresc astfel, îngrădită, am fost întotdeauna optimistă, mi-am dorit foarte mult să merg singură și-am crezut mereu că la un moment dat va răsări soarele și pe strada mea. Astfel, cu aceste gânduri și vise… am ajuns la 27 de ani să sper pe mai departe că va exista o șansă oricât de mică și pentru mine. Acum a apărut și-mi doresc atât de mult să pot profita de ea… de singura șansă ivită în 27 de ani de suferință. De curând am aflat că se face transplant cu celule stem olfactive. Am fost fericită pentru moment, însă apoi au apărut problemele. Transplantul se poate face doar în China, la o renumită clinică. Am luat legătura cu ei și m-au programat pe data de 10 martie 2009.
Ajutați-mă!
 Pentru a putea merge acolo, am nevoie de 20.000 de euro, sumă mult prea mare pentru mine, pentru posibilitățile părinților mei, care ar face orice să mă vadă fericită și să-mi poată oferi ei această șansă, dar din păcate nu au această sumă. M-am gândit să vă cer ajutorul, pentru a putea merge și eu în China, în speranța că operația pe care o voi face mă va ajuta să devin o ființă normală, să pot să alerg, să dansez, să mă bucur de viață.
 Vă rog din tot sufletul meu să mă ajutați, așa cum puteți, să-mi împlinesc acest vis pe care îl am încă din copilărie, adolescență și care astăzi este mai arzător ca oricare altul. Vă mulțumesc, și cu speranța că într-o zi mă voi putea bucura și eu de viață, în plenitudinea ei, vă îmbrățisez cu drag,
Burungiu Mădălina
Cei care doresc să mă ajute, pot dona o sumă cât de mică în conturile deschise la BRD, pe numele mamei, Burungiu Rodica: în euro: RO39BRDE370SV08302953700, în lei: RO55BRDE370SV08299723700 SWIFT-CODUL BRD-ului: BRDEROBU

Trimite email
luni, 24 martie 2025, 13:51:02 Ora standard a Europei de Est