Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sărbătoarea alternativei Freinet în Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea

În 15 octombrie este comemorat inițiatorul alternativei

Sărbătoarea alternativei Freinet în Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea

Este prilej de sărbătoare pentru colectivul Școlii Gimnaziale Nr. 11 Oradea, deoarece în 15 octombrie este comemorat inițiatorul alternativei în care funcționează o mare parte dintre elevii noștri: Celestine Freinet.

Suntem mândri să marcăm acest moment alături de numeroase școli din Franța și de alte peste  40 de țări din lume, care funcționează sub egida acestei alternative generoase. Moment de bucurie, dar și de analiză a rezultatelor Proiectului pedagogia Freinet - elemente de identitate în organizația școlară, coordonat de doamna profesor doctor Adelina Iacob (fost director al instituției, în prezent inspector I.S.J. Bihor) și desfășurat sub mottoul „Invățăm să trăim frumos". Proiectul a urmărit să creeze contexte educaționale menite să faciliteze atât întărirea coeziunii membrilor familiei Freinet din școala noastră, cât și  colaborarea între alternativ și tradițional, să răspundă  astfel nevoii elevilor de a se exprima, de a deveni cât mai creativi. Întregul demers a avut drept scop contracararea modelelor negative  prezente în societate și, din păcate,  promovate adesea de media. Produsele activităților desfășurate sub emblema proiectului sau doar imagini care îi surprind pe elevi în cadrul aplicării unor tehnici Freinet, au putut fi admirate în cadrul expoziției deschise în holul școlii.
Un alt punct important prin care este marcată această zi, îl reprezintă masa rotundă, la care au luat parte invitați de seamă precum: profesor doctor Adelina Iacob, inspector școlar pentru management instituțional și profesor Raluca Șereș, inspector școlar pentru învățământ particular și alternative educaționale. După un scurt program artistic susținut de elevii școlii noastre îndrumați de doamnele prof. Maria Kor și Daniela Copil a urmat cuvântul de bun venit al doamnelor directoare: Nicoleta Negrean și Ramona Lucaciu care au urat succes în derularea acestui proiect. Doamna inspector Adelina Iacob, cea care a implementat această alternativă în școala noastră, le-a urat celor prezenți să aibă cât mai multe activități care să crească renumele școlii noastre în comunitatea locală. De asemenea i-a îndemnat să îşi asculte sufletul, deoarece aceasta înseamnă să fii dascăl adevărat. Domnişoara inspector Raluca Şereş a felicitat colectivul şcolii subliniind că este singura şcoală  din România care implementează şi la nivel gimnazial această alternativă, adăugând că avem susţinerea deplină a Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Au prezentat apoi exemple de bune practici, cadre didactice care lucrează în această alternativă: Șaitoș Alina, Galutz Carmen, Copil Daniela Tehnici Freinet exprimarea dramatică, exprimarea plastică, textul liber,  Mama e în tot și în toate, Mai e Caragiale actual? Pop Daniela - Fișele autocorective; Markovits Margareta - Jurnal Freinet; Osvald Gabriela, Nica Carmen - Jurnalul activităților extracurriculare; Checicheși Sanda - Tatonarea experimentală; Perecz-Simo Annamaria, Vass Annamaria - Prezentare jurnal, Ziua Freinet; Marc Cornelia - Ieșirea școlară; Păcurariu Delia - Ancheta documentară - finalizare;      Păcurariu Delia, Ancheta documentară - finalizare; Ciogu Zoia - Școala altfel în alternativa Freinet și, fiindcă a fost sufletul acestui proiect, a realizat în final bilanțul Proiectului Freinet al școlii.
Lucrările prezentate, precum şi luările de cuvânt reflectă doar o mică parte din bogata activitate a echipei Freinet a şcolii.
Prof. Șaitoș Alina-Loredana
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sărbătoarea alternativei Freinet în Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea.  

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:51:47 Ora de vară a Europei de Est