Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

33.109 locuri de muncă oferite, joi, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți

La nivel de țară

33.109 locuri de muncă oferite, joi, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți

La Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți organizată joi, 20 octombrie 2016, la nivel național au fost oferite 33.109 locuri de muncă.

La acest eveniment, 2.348 de agenți economici au răspuns invitației Serviciului Public de Ocupare, aceștia oferind locuri de muncă în principal din domeniile: fabricarea autovehiculelor de transport rutier, fabricarea echipamentelor electrice, lucrări speciale de construcții, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente, industria construcțiilor metalice, industria alimentară etc .
24.839 de persoane au participat la această acțiune, dintre care 14.505 absolvenţi de învăţământ superior. Au fost  selectați în vederea încadrării 6.693 de absolvenți, iar 407 au fost încadrați.
Dragoș Pîslaru, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, și Marcel-Dumitru Miclău, președintele ANOFM, prezenți la deschiderea evenimentului organizat în București de Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă, au discutat atât cu angajatorii cât și cu persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, explicându-le care sunt noile prevederi legale pentru stimularea ocupării și mobilității forței de muncă.
,,Cunoscând care sunt beneficiile angajatorilor se poate negocia altfel un salariu. Tinerii trebuie să se informeze și să cunoască ce fac autoritățile pentru sprijinirea tuturor categoriilor defavorizate, inclusiv cea a tinerilor", a explicat ministrul Muncii unei tinere absolvente prezentă la Bursă.
De asemenea, Dragoș Pîslaru a prezentat pe scurt angajatorilor noile măsuri pentru stimularea ocupării forței de muncă ce vor intra în vigoare începând cu decembrie 2016. El  a punctat faptul că stimulentele ce se vor acorda angajatorilor pentru încadrarea tinerilor absolvenți și a altor persoane din categorii defavorizate aproape s-au dublat.
,,Prin implicarea agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, și în acest an am reușit să ne apropiem tinerii aflați la început de drum, venind în întâmpinarea lor cu oferte diversificate de locuri de muncă. Mulțumesc mass-media pentru mediatizarea evenimentului și interesul față de activitatea Serviciului Public de Ocupare. Fără sprijinul presei, informațiile cu privire la facilitățile oferite șomerilor și angajatorilor ar ajunge mai greu la publicul nostru țintă", a declarat Marcel-Dumitru Miclău, președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, deși a fost dedicată tinerilor care au părăsit băncile școlilor și universităților, la eveniment au avut posibilitatea de a participa toate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, a subliniat președintele ANOFM, se mai spune în comunicatul primit de la Serviciul Comunicare și Secretariatul C.A.
La Oradea, 80 de angajatori au oferit 1.300 de locuri de muncă
În municipiul Oradea, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor a organizat Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți la Centrul de Afaceri Trade Center Oradea, în intervalul orar 9-16.
Potrivit bilanțului oferit de dl Bekesi Csaba, directorul executiv al A.J.O.F.M. Bihor,  la ediția de joi, 80 de angajatori au oferit 1.300 de locuri de muncă, cele mai multe le-au oferit: A.T.T. Interim S.R.L. (150), BUARIA (125), Adecco Resurse Umane S.R.L. (102), Plexus Services Ro. S.R.L. (100), G.I. Group Staffing Company (98), P.G.S. Sofa & Co S.R.L. (74), Celestica Romania S.R.L. (70), Corporactive Consulting SRL (62) și Turism Felix S.A. (55), ca operator asamblare, lucrător hală, infirmieră, montator subansamble, operator introducere și prelucrare date, operator producție, operator mașini unelte automate, muncitor necalificat, îngrijitor la domiciliu, instalator, manipulator marfă, asistent medical, ospătar, bucătar, tâmplar, cusătoare, inginer produs, inginer test, inginer calitate, inginer mecanic, inginer proiectant electronist... Peste 1.050 de vizitatori au trecut joi pragul Centrului; au fost realizate 2.200 de interviuri, iar 491 de persoane au fost selectate pentru angajare sau pentru interviu ulterior.
Opt cursuri de perfecționare și trei de calificare, oferite de Fundația Agora
În premieră, Fundația Agora (Universitatea Agora)  a fost prezentă joi la eveniment spre a oferi opt cursuri de perfecționare (secretar-dactilograf; operator introducere, validare și prelucrare date; competențe antreprenoriale; inspector resurse umane; manager economie socială; manager de proiect; manager de securitate; specialist în activitate de coaching), precum și trei cursuri de calificare (administrator pensiune turistică; lucrător hotelier; lucrător în comerț).
,,Pe cei interesați de asemenea cursuri îi informăm că dacă vor să câștige financiar, e bine să se înscrie până în 31 octombrie, plătind la jumătate sau chiar mai puțin: 400 de lei la cursul de secretar-dactilograf în loc de 800; 500 de lei la cursul de operator în loc de 1.000; 500 de lei pentru cursul de lucrător în comerț în loc de 1.200 de lei ...", după cum a precizat doamna prorector Gabriela Bologa.
Și încă ceva: Centrul pentru antreprenoriat și relația cu mediul de afaceri (DARMA), respectiv Fundația Agora oferă: informații privind specificitatea mediului de afaceri regional, profilul și dinamica afacerilor și sectorului IMM-urilor în regiunea de dezvoltare Nord-Vest; informații privind strategia de susținere și sprijinire a IMM-urilor în regiunea Nord-Vest; informații privind oportunitățile pentru inițierea și dezvoltarea de afaceri în Nord-Vest; consultanță privind aspectele legislative ale inițierii - dezvoltării unei afaceri; consultanță în managementul afacerii; facilitarea accesului la instrumentele și sursele de sprijin pentru inițierea și dezvoltarea de afaceri prin intermediul proiectelor  europene în care Fundația Agora este implicată ca beneficiar sau partener. Pentru mai multe informații, adresați-vă doamnei prorector Gabriela Bologa, prorector@univagora.ro, dnei ing. Camelia Stănescu - director Departament Formare, directorformare@univagora.ro sau dnei Daniela Maria Popa - secretar Departament Formare, secretarformare@univagora.ro
Ovidiu Dan

Trimite email
duminică, 11 mai 2025, 11:58:06 Ora de vară a Europei de Est