Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Săptămâna prieteniei pentru pace”

Retrospectiva proiectului

„Săptămâna prieteniei pentru pace”

În data de 19.10.2016 s-a încheiat proiectul „Săptămâna prieteniei pentru pace", demarat în 21.09.2016, care s-a extins pe o perioadă mai îndelungată datorită solicitărilor de a participa ale instituțiilor de învățământ.

Proiectul a fost coordonat și implementat de inginer Miorița Săteanu (cetățean de onoare al Municipiului Oradea, care în data de 14.10.2016 a împlinit 80 de ani) și de psiholog Alin Crețu - specialist în psihodramă.
Participanții la activitățile proiectului au fost cadrele didactice și elevi din unitățile de învățământ, care s-au implicat activ: Liceul cu Program Sportiv „Bihorul" (colaborator, prof. consilier Crina Crețu, participant, prof. Rodica Ardealean), Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 din Tileagd, Școala Gimnazială Nr. 1 din Brusturi (colaborator, prof. Florin Rus) și Liceul Tehnologic Szalárdi János.
În 2001, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluţia 55/282 declarând data de 21 Septembrie a fiecărui an „Ziua Internaţională a Păcii". „Ziua Internaţională a Păcii va deveni ziua de încetare a focului şi ziua nonviolenţei, o invitaţie către toate naţiunile şi popoarele să onoreze o întrerupere a ostilităţilor pentru toată durata acestei zile..." Rezoluţia „invită toate statele membre, organizaţiile sistemului ONU şi organizaţiilor non-guvernamentale şi indivizii să comemoreze, într-o manieră acceptabilă, Ziua internaţională a păcii, participând la educaţie şi conştientizarea publicului şi să coopereze cu ONU pentru instaurarea unei încetări globale a focului". Ziua a fost sărbătorită pentru prima oară în 1982, iar de atunci tradiția este continuată anual.
Pacea nu este absenţa războiului. Este o virtute, o dispoziţie spre bunăvoinţă, încredere, dreptate. Fiecare din noi este de dorit să promovăm pacea cu dragoste, cu bună înțelegere, respect unul față de celălalt indiferent cine este, ce limbă, ce confesiune, ce vârstă și ce stare socială are.
„PACEA este cel mai preţios cadou. Generaţia mea niciodată n-a trebuit să lupte pentru această PACE, ea ne-a fost oferită pe o tavă de argint, de către oamenii care au luptat pentru ea cu viaţa lor. Pe tot cuprinsul Europei, cimitirele ne amintesc de băieţi tineri care niciodată n-au ajuns acasă şi a căror amintire noi o preţuim. Generaţia mea nu este proprietara acestei PĂCI; noi suntem numai păstrătorii, paznicii ei. Noi putem doar preda această PACE greu obţinută, copiilor noștri, în aceeaşi stare în care ne-a fost oferită nouă. Generaţiile viitoare nu ne vor ierta niciodată. Noi nu  putem risipi PACEA. Pur şi simplu nu avem dreptul să facem asta. Trebuie să facem tot ce este posibil acum pentru a păstra PACEA și a opri orice tentativă de a distruge PACEA", a spus  dna ing. Miorița Săteanu.
Ziua Internațională a Păcii este considerată una cu semnificații deosebit de importante în viața tuturor popoarelor, mai ales în zonele în care conflictul armat este declanșat și continuă, face victime, distruge vieți, oprește activitatea instituțiilor, a școlilor și a întregului aparat de stat.
Același lucru se întâmplă și în zonele în care grupuri masive de emigranți sosesc din toate părțile, sufocă starea de normalitate a zonelor în care au intrat. Dar este deosebit de dureros faptul că aceștia își părăsesc bruma de agoniseală adunată pe parcursul vieții, părăsindu-și casa, familia, rudele, locul de muncă și bineînțeles și țara natală; vor astfel să uite de suferințele, lipsurile și atrocitățile în care au trăit și se îndreaptă cu speranțe mari, spre alte meleaguri pentru a-i asigura familiei o viață liniștită și decentă, în respectul umanității.
Suntem îngrijorați pentru că acest fenomen nu este departe de noi, suntem îngrijorați pentru acești oameni sărmani, lipsiți de toate condițiile normale de viață.
Noi ne bucurăm că am uitat demult ce înseamnă a trăi sub bubuitul armelor, al exploziilor datorate bombelor, al șuieratului provocat de avioanele bombardiere.
Mai sunt multe persoane în viață care au trăit ororile Războiului al II-lea Mondial, în urma căruia, LIBERTATEA și PACEA obținute au fost un cadou prețios.
Fiind conștienți că trăim vremuri destul de împovărătoare, că sunt unele disfuncții în bunul mers al vieții societății, al familiilor, al sistemului de învățământ și de sănătate și poate și în alte compartimente, totuși noi trebuie și în aceste condiții să conviețuim pașnic, să ne respectăm reciproc și să nu uităm că PACEA nu este absența CONFLICTULUI, ci prezența ALTERNATIVELOR CREATIVE, pentru a răspunde la conflict.
De asemenea, trebuie să nu uităm să punem preț pe cuvântul rostit, să nu uităm să iubim, să iertăm, să tolerăm și aceste sentimente să fie susținute prin dialog, negocieri și multă înțelepciune cu tendințe de diplomație.
Să nu promovăm cinismul, atitudinea ostilă, lăcomia, lipsa de omenie, insensibilitatea, aroganța, ignoranța, aceste stări, sentimente sunt de cealaltă parte a baricadei. Opusul violenței este comunicarea, dar aceasta cere timp, efort, strădanie și răbdare.
De astăzi sau poate de mâine, fiecare din noi să promovăm pacea cu dragoste, cu bună înțelegere, respect unul față de celălalt, indiferent cine este, ce limbă, ce confesiune, ce vârstă și ce stare socială are.
Să ne educăm copiii în spiritul respectului, să fim adevărate modele pentru copiii noștri, să deschidem capitolele educației prin buna cuviință - „cei 7 ani de-acasă".
Pentru că acești copii, tineretul de azi ne vor asigura o viață pașnică, libertatea în sensul corect al cuvântului și vor ști să ne apere drepturile, vor veghea ca bătrânețile noastre să fie fericite. Pacea este cel mai important obiectiv pentru familie și pentru stabilitatea, integritatea și bunăstarea întregii țări.
Sunt  mesaje care au fost rostite în „Săptămâna prieteniei pentru pace".
Alin Crețu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Săptămâna prieteniei pentru pace”.

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 11:29:52 Ora de vară a Europei de Est