Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Săptămâna prieteniei pentru pace”

Retrospectiva proiectului

„Săptămâna prieteniei pentru pace”

În data de 19.10.2016 s-a încheiat proiectul „Săptămâna prieteniei pentru pace", demarat în 21.09.2016, care s-a extins pe o perioadă mai îndelungată datorită solicitărilor de a participa ale instituțiilor de învățământ.

Proiectul a fost coordonat și implementat de inginer Miorița Săteanu (cetățean de onoare al Municipiului Oradea, care în data de 14.10.2016 a împlinit 80 de ani) și de psiholog Alin Crețu - specialist în psihodramă.
Participanții la activitățile proiectului au fost cadrele didactice și elevi din unitățile de învățământ, care s-au implicat activ: Liceul cu Program Sportiv „Bihorul" (colaborator, prof. consilier Crina Crețu, participant, prof. Rodica Ardealean), Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 din Tileagd, Școala Gimnazială Nr. 1 din Brusturi (colaborator, prof. Florin Rus) și Liceul Tehnologic Szalárdi János.
În 2001, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluţia 55/282 declarând data de 21 Septembrie a fiecărui an „Ziua Internaţională a Păcii". „Ziua Internaţională a Păcii va deveni ziua de încetare a focului şi ziua nonviolenţei, o invitaţie către toate naţiunile şi popoarele să onoreze o întrerupere a ostilităţilor pentru toată durata acestei zile..." Rezoluţia „invită toate statele membre, organizaţiile sistemului ONU şi organizaţiilor non-guvernamentale şi indivizii să comemoreze, într-o manieră acceptabilă, Ziua internaţională a păcii, participând la educaţie şi conştientizarea publicului şi să coopereze cu ONU pentru instaurarea unei încetări globale a focului". Ziua a fost sărbătorită pentru prima oară în 1982, iar de atunci tradiția este continuată anual.
Pacea nu este absenţa războiului. Este o virtute, o dispoziţie spre bunăvoinţă, încredere, dreptate. Fiecare din noi este de dorit să promovăm pacea cu dragoste, cu bună înțelegere, respect unul față de celălalt indiferent cine este, ce limbă, ce confesiune, ce vârstă și ce stare socială are.
„PACEA este cel mai preţios cadou. Generaţia mea niciodată n-a trebuit să lupte pentru această PACE, ea ne-a fost oferită pe o tavă de argint, de către oamenii care au luptat pentru ea cu viaţa lor. Pe tot cuprinsul Europei, cimitirele ne amintesc de băieţi tineri care niciodată n-au ajuns acasă şi a căror amintire noi o preţuim. Generaţia mea nu este proprietara acestei PĂCI; noi suntem numai păstrătorii, paznicii ei. Noi putem doar preda această PACE greu obţinută, copiilor noștri, în aceeaşi stare în care ne-a fost oferită nouă. Generaţiile viitoare nu ne vor ierta niciodată. Noi nu  putem risipi PACEA. Pur şi simplu nu avem dreptul să facem asta. Trebuie să facem tot ce este posibil acum pentru a păstra PACEA și a opri orice tentativă de a distruge PACEA", a spus  dna ing. Miorița Săteanu.
Ziua Internațională a Păcii este considerată una cu semnificații deosebit de importante în viața tuturor popoarelor, mai ales în zonele în care conflictul armat este declanșat și continuă, face victime, distruge vieți, oprește activitatea instituțiilor, a școlilor și a întregului aparat de stat.
Același lucru se întâmplă și în zonele în care grupuri masive de emigranți sosesc din toate părțile, sufocă starea de normalitate a zonelor în care au intrat. Dar este deosebit de dureros faptul că aceștia își părăsesc bruma de agoniseală adunată pe parcursul vieții, părăsindu-și casa, familia, rudele, locul de muncă și bineînțeles și țara natală; vor astfel să uite de suferințele, lipsurile și atrocitățile în care au trăit și se îndreaptă cu speranțe mari, spre alte meleaguri pentru a-i asigura familiei o viață liniștită și decentă, în respectul umanității.
Suntem îngrijorați pentru că acest fenomen nu este departe de noi, suntem îngrijorați pentru acești oameni sărmani, lipsiți de toate condițiile normale de viață.
Noi ne bucurăm că am uitat demult ce înseamnă a trăi sub bubuitul armelor, al exploziilor datorate bombelor, al șuieratului provocat de avioanele bombardiere.
Mai sunt multe persoane în viață care au trăit ororile Războiului al II-lea Mondial, în urma căruia, LIBERTATEA și PACEA obținute au fost un cadou prețios.
Fiind conștienți că trăim vremuri destul de împovărătoare, că sunt unele disfuncții în bunul mers al vieții societății, al familiilor, al sistemului de învățământ și de sănătate și poate și în alte compartimente, totuși noi trebuie și în aceste condiții să conviețuim pașnic, să ne respectăm reciproc și să nu uităm că PACEA nu este absența CONFLICTULUI, ci prezența ALTERNATIVELOR CREATIVE, pentru a răspunde la conflict.
De asemenea, trebuie să nu uităm să punem preț pe cuvântul rostit, să nu uităm să iubim, să iertăm, să tolerăm și aceste sentimente să fie susținute prin dialog, negocieri și multă înțelepciune cu tendințe de diplomație.
Să nu promovăm cinismul, atitudinea ostilă, lăcomia, lipsa de omenie, insensibilitatea, aroganța, ignoranța, aceste stări, sentimente sunt de cealaltă parte a baricadei. Opusul violenței este comunicarea, dar aceasta cere timp, efort, strădanie și răbdare.
De astăzi sau poate de mâine, fiecare din noi să promovăm pacea cu dragoste, cu bună înțelegere, respect unul față de celălalt, indiferent cine este, ce limbă, ce confesiune, ce vârstă și ce stare socială are.
Să ne educăm copiii în spiritul respectului, să fim adevărate modele pentru copiii noștri, să deschidem capitolele educației prin buna cuviință - „cei 7 ani de-acasă".
Pentru că acești copii, tineretul de azi ne vor asigura o viață pașnică, libertatea în sensul corect al cuvântului și vor ști să ne apere drepturile, vor veghea ca bătrânețile noastre să fie fericite. Pacea este cel mai important obiectiv pentru familie și pentru stabilitatea, integritatea și bunăstarea întregii țări.
Sunt  mesaje care au fost rostite în „Săptămâna prieteniei pentru pace".
Alin Crețu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Săptămâna prieteniei pentru pace”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 22 august 2019