Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul Erasmus KA 2 ,,Genius and Mission in Education”

Un nou parteneriat (internațional) la Grădinița Nr. 52 din Oradea

Proiectul Erasmus KA 2 ,,Genius and Mission in Education”

În perioada 2016-2018, Grădinița Nr. 52 din Oradea (director, profesor Maria Nan) va derula proiectul Erasmus KA 2 ,,Genius and Mission in Education", în parteneriat cu unități de învățământ din Italia, Spania, Letonia, Grecia și România; partenerul din România este Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea.

Grădinița Nr. 52 a găzduit ieri (joi, 27 octombrie 2016), prima întâlnire de proiect, cu participarea tuturor partenerilor: I.C. Montemurro, Gravina in Puglia - Italia (coordonatorii de proiect), IES de Infiesto, Asturias - Spania, Marupes vidusskola, Marupes novads - Letonia, General Lyceum of Oreokastro, Thessaloniki - Grecia și Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" (reprezentat de directorul adjunct, dl prof. dr. Gheorghe Lazăr Erdei).
,,Proiectul promovează rolul educației nonformale în completarea curriculumului preșcolar, influența ei ca învățare plăcută și motivată în educarea și dezvoltarea personalității copiilor, realizând o punte între cunoștințele însușite și aplicarea lor în practică, înlocuind astfel stresul cu plăcerea de a cunoaște și de a te dezvolta, a spus doamna director Maria Nan.
Tipurile de educație nonformală desfășurate în grădinița noastră sunt activități extradidactice: cursuri opționale, ansambluri artistice și sportive, cursuri și activități extrașcolare, dintre care: proiecte ecologice și de formare civică, excursii, acțiuni social-culturale (desfășurate la muzeu, la teatru și la bibliotecă)".
Pentru realizarea scopului propus în promovarea educației nonformale, au fost fixate câteva obiective (europene), dintre care amintim: înțelegerea statutului de cetățean european prin respectarea diferențelor culturale și cunoașterea identității etnice naționale; o mai bună înțelegere a Europei de azi; promovarea inovației didactice în educația preșcolarului; crearea de oportunități pentru îmbunătățirea calității educației prin cooperare transnațională între instituții pentru formare profesională, realizare de material didactic și informație educațională; inițierea copiilor și a cadrelor didactice cu tehnici de lucru pe calculator; învățarea limbilor străine pentru a susține cu ușurință o conversație.
Partenerii de proiect au avut ocazia să participe ieri la activități variate, desfășurate la nivelul celor zece grupe de preșcolari. La grupa mijlocie B s-a derulat o scenetă de toamnă, cu personaje din lumea animalelor mici (greierele și furnica), a legumelor și fructelor autumnale, toate raportându-se la prințesa toamnei; la grupa mijlocie A,  lucrurile au mers și mai departe, așa încât s-a încins un adevărat carnaval al toamnei;  cei din grupa mijlocie C, în cadrul activității de arte, au imprimat felurite frunze de toamnă, culese, intuite și imortalizate cu ingeniozitate, în chip original, dând frâu liber imaginației;  la grupa mijlocie D, părinții și bunicii i-au condus în lumea meșteșugurilor, demonstrându-le câte lucruri de artizanat se pot face prin împletire din niște banale pănuși; cele trei grupe mici au fost antrenate și vrăjite în cadrul unui spectacol de teatru de păpuși de către membrii Companiei teatrale independente ,,Comoara cu povești", o activitate nonformală cu valențe instructiv-educative; grupele mari și-au propus să iasă din formatul obișnuit, abordând subiecte diferite, spre a le pune în valoare creativitatea și originalitatea, simțul practic și îndemânarea în activități gospodărești: din pere, boabe de struguri și scobitori au făcut arici; pe farfurioare din plastic și-au pregătit salată de fructe, iar pe altele au reprezentat drapelele țărilor partenere; grupa Ioanei a ieșit în curte, unde pe ateliere, au depănușat și au sfărâmat porumb, au tăiat legumele și fructele, au pus murături și compoturi, au cules boabele de struguri de pe ciorchini și le-au pus în presă ca să facă must. Pentru oaspeți, ca să le cadă bine mustul, au pregătit pâine de casă și zacuscă.
Activitățile au fost supervizate de doamna inspector școlar Lucia Caciora (inspector școlar de specialitate al Inspectoratului Școlar Județean Bihor) și de dna prof. Mariana Trofin (din partea Casei Corpului Didactic Bihor).
Citind și interpretând reacțiile partenerilor străini, exprimate involuntar prin atitudine, prin mimică și prin expresia feței, înclinăm să credem că întâlnirea de proiect de la Oradea a fost o reușită, sub toate aspectele.  
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (120 de poze), accesați Galeria foto: Proiectul Erasmus KA 2 ,,Genius and Mission in Education”.

Trimite email
sâmbătă, 12 iulie 2025, 15:45:22 Ora de vară a Europei de Est