Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

O altfel de școală la Colegiul Naţional ,,Avram Iancu”, Ştei

În săptămâna 17-21 octombrie

O altfel de școală la Colegiul Naţional ,,Avram Iancu”, Ştei

Zile frumoase de toamnă au ţesut clipe altfel în pânza timpului nostru, petrecut alături de profesorii şi elevii noştri în activităţi specifice Şcolii altfel, din săptămâna 17-21.X.2016, de la Colegiul Naţional ,,Avram Iancu", Ştei.

Am învăţat împreună colaborând, zâmbind, călătorind, în spirit ludic, dar şi serios...
Disciplinele şcolare, toate, fără deosebire, şi-au pus straie de sărbătoare, lăsând departe clasicele foi, tabla, creta şi cerneala...  Jocul didactic, aplicaţiile practice în şcoală şi în afara ei, călătoria, vizionarea de filme, interdisciplinaritatea, participarea la seminarii pe diverse teme, ne-au lărgit viziunea şi ne-au pregătit pentru viaţă altfel, pe acest frumos tărâm de la poalele Munţilor Apuseni.
Dintre activităţile acestei săptămâni le amintim pe următoarele, într-o ordine aleatorie:
1.Concursul ,,La gastronomie française'' la care au participat elevi din clasa a IX-a B, a IX-a C şi a XI-a C, coordonaţi de profesorii Ropa Mădălina şi Heredea Petronela. Juriul, format din profesorii: Andru Cristian - domnul director, Coroiu Emanuel - domnul director adjunct şi Pordea Ioana - profesoară de Limba română, a degustat deliciile gastronomice ale elevilor.
2. Elevii claselor a X-a A, a X-a B, a XI-a A au participat, miercuri, 19.X.2016, la o excursie la Oradea, însoţiţi de doamnele profesoare:  Bursaşiu Rodovica (diriginte), Popa Daniela şi Man Anamaria. Excursia a fost o călătorie iniţiatică pentru liceenii participanţi, care au luat contactul cu mediul universitar din incinta Universităţii din Oradea vizitând: laboratoarele de anatomie comparată, zoologia vertebratelor, fiziologie animală - din cadrul Facultăţii de Biologie -, laboratoarele de informatică şi de telecomunicaţii, descoperind tehnici de a construi roboţi, după modelul celor realizaţi de studenţii Facultăţii de Informatică şi Telecomunicaţii.
 3. Dezvoltarea personală, atât de necesar de abordat în procesul educativ, a fost dezbătută de profesorii diriginţi alături de elevii dumnealor, dar şi de către consilierul educativ al şcolii, profesoara Zaha Mihaela-Dana, într-un seminar de două ore, cu clasa a X-a B, joi, 20.X.2016.
4. Excursia în Oradea de marţi, 18.X.2016, cu clasele a V-a (23 de elevi), a VII-a (3 elevi) şi a VIII-a (3 elevi) sub supravegherea profesoarelor Zaha Mihaela şi Coroiu Manuela a fost un prilej de a descoperi lumea pentru elevii noştri gimnaziaşti, îmbinând utilul cu plăcutul. Obiectivele vizitate au fost: Muzeul Ţării Crişurilor, Catedrala Romano-Catolică, Grădina Zoologică, Oradea Shoping Center (jocuri) şi Cinema Lotus, unde s-a vizionat un film de animaţie în format 3D.
5.Cursul de prim-ajutor coordonat de profesoarele: Man Anamaria şi Popa Daniela, luni 17.X.2016, i-a pregătit pe elevi pentru viaţă, pentru rezolvarea unor situaţii limită, când salvarea de vieţi este prioritară.
6.Sărbătoarea Crăciunului debutează sub blânda aură creativă a profesoarei Coroiu Manuela, coordonatoarea atelierului Decoraţiuni de Crăciun din materiale reciclabile, la care au participat elevii din clasa a IX-a B, cărora le este dirigintă, şi elevi din clasele de gimnaziu şi liceu.
7. Catedra de Limbă şi Comunicare -profesoarele: Rusu Inga, Pordea Ioana, Tulvan Codruţa, Kovacs Anamaria, Tempeleu Andreea, Purza Maria, Frai Cornelia, Gabor Adriana, Fărcuţ Andreea, Heredea Petronela, Ştef Lia    
- a propus texte reprezentative, filme educative, discutarea unor mari teme ale omenirii reflectate în diferite arte.
8.Istoria și geografia, prin profesoarele coordonatoare Boloca Nicoleta, Ropa Mădălina, Ban Alina, au provocat elevii să redescopere istoria și planeta Pământ şi să îşi cultive simţul civic prin excursii, vizitarea arealului geografic local, ecologizare, vizionare de filme cu caracter educativ.
9. Autodisciplinarea, autoeducaţia şi cunoaşterea propriei personalităţi şi disciplina în managementul timpului liber al elevilor au fost ghidate prin activitatea doamnelor profesoare Popa Laura şi Niculae Alina. 10.Ştiinţele au fost promovate în spirit ludic, mari descoperiri ştiinţifice, mari personalităţi văzute şi prin prisma unor experimente accesibile, ,,distractive'', alături de profesorii coordonatori: Nica Zorica, Bursaşiu Rodovica, Popa Florica, Grama Mioara, Tuculia Florian.
11.Artele şi sportul au adus clipe de bucurie, atât elevilor, cât şi profesorilor coordonatori: Gavriş Cristian - cu trupa de dansuri populare ,,Crăişorii Şteiului''- Buhaş Vasile - în ritm de karaoke -, Coroiu Stanciu Carmen - realizând felicitări în tehnica quilling şi mozaicuri -, iar ,,Cupa toamnei'', cu jocurile sportive (fotbal, volei, tenis de masă, şah) avându-l coordonator pe profesorul Frese Ioan, a stimulat elevii să se bucure de viaţă prin implicarea activă şi stimularea creativităţii artistice.
12.Educaţia financiară - doamna profesoară Andru Luminiţa - şi cea jurnalistică - doamna profesoară Crişan Simona, coordonator al concursului Counter Strike -, antrenarea minţii prin întrebări şugubeţe şi tehnici informatice moderne - doamna profesoară Bara Adela - au stimulat elevii noştri să înveţe pentru a se putea integra în societatea contemporană cu propria personalitate şi dorinţa de a schimba lumea în mai bine.
13.Proiectul Erasmus+ coordonat de doamna profesoară Niculae Alina a fost lansat vineri, 21.X.2016, participând reprezentanţi locali, părinţi, elevi şi profesori.
Domnii directori, Andru Cristian şi Coroiu Emanuel, au coordonat activitatea de ansamblu a echipei formată din binomul profesori-elevi ai şcolii noastre dragi, Colegiul Naţional ,,Avram Iancu'', Ştei.
Kovacs Anamaria
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O altfel de școală la Colegiul Naţional ,,Avram Iancu”, Ştei.

Trimite email
marți, 23 aprilie 2024, 23:34:11 Ora de vară a Europei de Est