Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Tabără de tradiții și spiritualitate ortodoxă, la Mănăstirea Izbuc

„Împreună, să ne cunoaștem tradiția și valorile creștine”

Tabără de tradiții și spiritualitate ortodoxă, la Mănăstirea Izbuc

Ieri (miercuri, 8 octombrie 2008), în sala Protopopiatului Oradea, a avut loc bilanțul Taberei de tradiții și spiritualitate ortodoxă, organizată între 1 și 8 iulie, la Mănăstirea Izbuc și vernisajul expoziției cu lucrări realizate în respectiva tabără.

 Calificativul – excepțional!
La încheierea proiectului „Împreună, să ne cunoaștem tradiția și valorile creștine”, echipa de proiect, coordonată de preotul profesor Radu Rus, consilier cultural al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, a ținut să prezinte bilanțul primei ediții a Taberei de tradiții și spiritualitate ortodoxă, desfășurate la Mănăstirea Izbuc, dar și produsele proiectului (respectiv, ale taberei), cuprinse în expoziția vernisată cu acest prilej.
La manifestare au fost prezenți Preasfinția Sa episcopul ortodox Sofronie Drincec și permanența Consiliului eparhial, părintele protopop, Dorel Rusu, maici și înalte fețe bisericești, precum și participanții la tabără, însoțiți de profesori și chiar părinți ai elevilor.
Preasfinția Sa episcopul Sofronie a felicitat și mulțumit celor implicați în proiect pentru reușita taberei, mulțumind totodată și partenerilor, dar și sponsorilor (Primăria și Consiliul local Oradea), chiar dacă respectivele „conturi au rămas descoperite” (în sensul că sumele avansate prin proiect nu au ajuns încă, în totalitate, la beneficiar). „Proiectul merită calificativul excepțional, pentru că tabăra a fost un succes”, a conchis Preasfinția Sa.
Pentru la anul, se vrea ca de o asemenea tabără să beneficieze un număr și mai mare de copii și tineri (din școlile gimnaziale și liceele orădene), prin organizarea taberei pe cicluri de vârstă, eșalonat, în perioade diferite.
„Familiarizarea cu viața liturgică a bisericii...”
Despre tabără a vorbit coordonatorul proiectului și al taberei, preotul profesor Radu Rus, susținut de imaginile prezentate în power point, iar mărturii sunt chiar produsele realizate și expuse în sala protopopiatului: icoane pe sticlă și pe lemn, metaniile împletite și cruciulițele.
Beneficiarii taberei au fost 30 de elevi selectați de profesorii de religie din opt licee orădene și o școală gimnazială (Liceul Pedagogic „Iosif  Vulcan”, liceele teoretice „Lucian Blaga”, „Aurel Lazăr” și „Onisifor Ghibu”, Colegiul Economic „Partenie Cozma”, Liceul de Artă, Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, Liceul Teologic Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu” și Școala cu clasele I-VIII nr. 16 din Oradea).
Pe perioada taberei, participanții au beneficiat de un program foarte bogat și variat, de la slujbele de dimineața și seara, la atelierele de lucru (de pictat icoane și împletit metanii și cruciulițe), muzică bisericească, întreceri sportive, excursii la Stâna de Vale, la Peștera Urșilor de la Chișcău și vizită la fabrica de sucuri de la Rieni, cunoașterea unor tradiții, la ele acasă, precum olăritul, la Leheceni, proiecții de filme și dezbateri pe teme de interes, inclusiv o întâlnire cu reprezentanți ai Centrului de prevenire, evaluare și consiliere antidrog (C.P.E.C.A.). Animatorii taberei au fost părinții preoți Lakatos Ștefan și Alin Sonea, precum și profesorul Gheorghe Costea, sub „bagheta” preotului profesor Radu Rus.
„Am dorit să le oferim tinerilor o alternativă creștină de petrecere a timpului liber în fața avalanșei de violență și nonvalori promovate de mass-media. Să-i familiarizăm cu viața liturgică a bisericii, să descopere mesajul și actualitatea învățăturii creștine, să-și asume și să trăiască valorile creștine autentice”, după cum ne-a declarat, consilierul cultural Radu Rus. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Tabără de tradiții și spiritualitate ortodoxă, la Mănăstirea Izbuc.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 18 septembrie 2020

Poza zilei

Câștigă o tabletă Smart!

La împlinirea a 20 de ani de activitate,
Universitatea Agora din Oradea organizează un concurs pentru elevii claselor a XII-a
Dacă ești elev în clasa a XII-a și dorești să câștigi o tabletă Smart, urmează cei trei pași:
1. Cere o recomandare dirigintelui tău.
2. Redactează un eseu-prezentare cu titlul ,,Dăruiește învățătură"!
3. Scanează sau fotografiază recomandarea și eseul și trimite-le pe adresa de email: agora20@univagora.ro.
Fii conectat! Fii învățat!
Și tu ai dreptul la educație!