Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Tabără de tradiții și spiritualitate ortodoxă, la Mănăstirea Izbuc

„Împreună, să ne cunoaștem tradiția și valorile creștine”

Tabără de tradiții și spiritualitate ortodoxă, la Mănăstirea Izbuc

Ieri (miercuri, 8 octombrie 2008), în sala Protopopiatului Oradea, a avut loc bilanțul Taberei de tradiții și spiritualitate ortodoxă, organizată între 1 și 8 iulie, la Mănăstirea Izbuc și vernisajul expoziției cu lucrări realizate în respectiva tabără.

 Calificativul – excepțional!
La încheierea proiectului „Împreună, să ne cunoaștem tradiția și valorile creștine”, echipa de proiect, coordonată de preotul profesor Radu Rus, consilier cultural al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, a ținut să prezinte bilanțul primei ediții a Taberei de tradiții și spiritualitate ortodoxă, desfășurate la Mănăstirea Izbuc, dar și produsele proiectului (respectiv, ale taberei), cuprinse în expoziția vernisată cu acest prilej.
La manifestare au fost prezenți Preasfinția Sa episcopul ortodox Sofronie Drincec și permanența Consiliului eparhial, părintele protopop, Dorel Rusu, maici și înalte fețe bisericești, precum și participanții la tabără, însoțiți de profesori și chiar părinți ai elevilor.
Preasfinția Sa episcopul Sofronie a felicitat și mulțumit celor implicați în proiect pentru reușita taberei, mulțumind totodată și partenerilor, dar și sponsorilor (Primăria și Consiliul local Oradea), chiar dacă respectivele „conturi au rămas descoperite” (în sensul că sumele avansate prin proiect nu au ajuns încă, în totalitate, la beneficiar). „Proiectul merită calificativul excepțional, pentru că tabăra a fost un succes”, a conchis Preasfinția Sa.
Pentru la anul, se vrea ca de o asemenea tabără să beneficieze un număr și mai mare de copii și tineri (din școlile gimnaziale și liceele orădene), prin organizarea taberei pe cicluri de vârstă, eșalonat, în perioade diferite.
„Familiarizarea cu viața liturgică a bisericii...”
Despre tabără a vorbit coordonatorul proiectului și al taberei, preotul profesor Radu Rus, susținut de imaginile prezentate în power point, iar mărturii sunt chiar produsele realizate și expuse în sala protopopiatului: icoane pe sticlă și pe lemn, metaniile împletite și cruciulițele.
Beneficiarii taberei au fost 30 de elevi selectați de profesorii de religie din opt licee orădene și o școală gimnazială (Liceul Pedagogic „Iosif  Vulcan”, liceele teoretice „Lucian Blaga”, „Aurel Lazăr” și „Onisifor Ghibu”, Colegiul Economic „Partenie Cozma”, Liceul de Artă, Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, Liceul Teologic Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu” și Școala cu clasele I-VIII nr. 16 din Oradea).
Pe perioada taberei, participanții au beneficiat de un program foarte bogat și variat, de la slujbele de dimineața și seara, la atelierele de lucru (de pictat icoane și împletit metanii și cruciulițe), muzică bisericească, întreceri sportive, excursii la Stâna de Vale, la Peștera Urșilor de la Chișcău și vizită la fabrica de sucuri de la Rieni, cunoașterea unor tradiții, la ele acasă, precum olăritul, la Leheceni, proiecții de filme și dezbateri pe teme de interes, inclusiv o întâlnire cu reprezentanți ai Centrului de prevenire, evaluare și consiliere antidrog (C.P.E.C.A.). Animatorii taberei au fost părinții preoți Lakatos Ștefan și Alin Sonea, precum și profesorul Gheorghe Costea, sub „bagheta” preotului profesor Radu Rus.
„Am dorit să le oferim tinerilor o alternativă creștină de petrecere a timpului liber în fața avalanșei de violență și nonvalori promovate de mass-media. Să-i familiarizăm cu viața liturgică a bisericii, să descopere mesajul și actualitatea învățăturii creștine, să-și asume și să trăiască valorile creștine autentice”, după cum ne-a declarat, consilierul cultural Radu Rus. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Tabără de tradiții și spiritualitate ortodoxă, la Mănăstirea Izbuc.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:41:53 Ora de vară a Europei de Est