Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Arta din Banca întâi

Joi, două licitații

Arta din Banca întâi

Joi, 24 noiembrie 2016. Artmark - Palatul Cesianu-Racoviţă, ora 19.30. Licitația Colecției familiei Halfon-Elias.

Dinastie de bancheri, oameni de stat, mecena și caritabili, fondatori ai sistemului bancar românesc privat ne dezvăluie frânturi de istorie care vizează povestea sistemului bancar românesc.
Una dintre cele mai importante comunități ce avea să își pună amprenta asupra istoriei Bucureștiului era comunitatea evreiască spaniolă. Personalităţi care au definit totodată domeniul bancar românesc, cât și comunitatea sefardă își fac apariția în spațiul public românesc la începutul secolului al XIX-lea. Dintre aceste personalităţi s-a remarcat Solomon Halfon, care, alături de frații Elias, Manoach sau Marmorosch, avea să pună bazele primei instituții de creditare de tip bancar din România în 1828. Toţi au fost şi oameni de stat, mecena, filantropi, fondatori de spitale.
Colecţia istorică de artă europeană, pictură românească de patrimoniu, obiecte de epocă, de artă decorativă ori de mobilier ne istoriseşte trecutul românesc al familiei Halfon, pe parcursul a două secole de existență și serviciu bancar credincios, în și pentru România.
O mare parte din secția europeană ce alcătuiește colecția dinastiei Halfon se datorează pasiunii pentru artă a soților Nissim Rafael și Iuliana Halfon. Gustul eclectic şi rafinat pentru opere de artă dintre cele mai diverse îl veţi putea regăsi în lucrări precum: Visare, sculptură realizată de Alfred Boucher (30.000 - 45.000 euro), pictură chinezească reprezentând divinităţile taoiste, dinastia Qing, sec. XVII-XVIII. (3.000-4.000 euro), gravura Sf. Eustaţiu de Albrecht Dürer (1.000 -1.800 euro), Triumful lui Neptun de Carel van Savoy (5.000 - 8000 euro) sau Vânzătorul de elixir (6.000-9.000 euro).  
Din această colecţie nu pot lipsi însă nici prestigioşi artişti români de talia lui Gheorghe Petraşcu (Iarna pe uliţă, 8.000 - 12.000 euro), Theodor Aman (Cântecul cobzarului, 4.000 - 7.500 euro), Jean Al. Steriadi (Case la Mangalia, 8.000 - 12.000 euro), Nicolae Vermont, Adam Bălţatu etc.  Acestora li se alătură preţioase obiecte din argint sau cristal, piese de mobilier elegante precum: impunătoarea comodă secretaire (sfârșitul sec. XVIII), în stil Baroc regional (2.500 - 4.500 euro), garnitura de salon (cca. 1920) în stil Biedermeier, atelier transilvănean  (800 - 1.200 euro), monumentalul cabinet secretaire (sfârșitul sec. XIX) în stil Biedermeier transilvănean (1.500 - 2.000 euro).
Seara de joi, 24 noiembrie nu se încheie aici. Dacă sunteţi melancolici după epoci trecute şi doriţi să reînviaţi spiritul aristocratic, vă invităm să vă lăsaţi captivaţi de luxoasele piese de mobilier, lucrate în stil Renascentist, Art-deco, Bizantin ori Edwardian din selecția Licitației de Interior.
Puteţi opta pentru un superb ceas de birou, Jaeger LeCoultre (1.000 - 1.800), o garnitură pentru șemineu, manieră Boulle (cca. 1860, 3.000 - 4.000 euro), tabloul Judita și Holofern de Franz Anton Maulbertsch (4.000 - 6.000 euro), lucrarea Alaiul lui Bacchus (după Tițian), Școală italiană, sfârșit de sec. XVIII (2.500 - 3.500 euro) sau pentru un covor anatolian (1890-1915), piesă de colecție (1.500 - 2.500 euro).
Licitația Colecției familiei Halfon-Elias. Dinastie de bancheri, oameni de stat, mecena și caritabili, fondatori ai sistemului bancar românesc privat (sec. XIX-XX) - joi, 24 noiembrie, ora 19.30, Artmark - Palatul Cesianu-Racoviță.
Licitația de Interior - joi, 24 noiembrie, ora 20.30, Artmark - Palatul Cesianu-Racoviță.
Veronica Leca
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Arta din Banca întâi.
 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:18:35 Ora de vară a Europei de Est