Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Academicianul Nicolae Dabija a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea

Vineri, 18 nov. 2016, în Aula Magna

Academicianul Nicolae Dabija a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea

Asemenea evenimente, ceremonia de acordare a înaltului titlu de Doctor Honoris Causa, ,,sunt bucurii ale spiritului, o reverență a inimii și a gândului în fața unui spirit liber, creator și pragmatic, spunea în deschiderea manifestării președintele Senatului universitar, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă

,,Scriitorul Nicolae Dabija și-a măsurat viața în cărți"
Și a continuat: Scriitorul Nicolae Dabija și-a măsurat viața în cărți, este un constructor de solidarități intelectuale, un factor coagulant, un exemplu al celor care cred că țara este una dincolo de hotare nedrepte, vremelnice"...
,,Sărbătorim un mare om, un mare erou al neamului românesc, a adăugat prorectorul Eugen Macocian. Dl academician este o valoare academică a culturii, literaturii și civilizației române".
În cuvântul de întâmpinare, preasfinția sa episcopul Oradiei Sofronie Drincec s-a referit la Basarabia despre care nu auzise până în clasa a IV-a pentru că așa erau vremurile copilăriei sale, asta era politica. A vorbit despre Basarabia pe care a descoperit-o treptat de la bunicul său, de la doamna învățătoare, de la Mihai Eminescu din poezia interzisă ,,La arme" (din care a recitat) și mai cu seamă de la o măicuță călugăriță Iustiniana, refugiată în România, care, culmea, fusese chiar ruda (mătușa) lui N.D., după cum avea să recunoască distinsul academician. Povestea de dragoste, una rănită (pentru că Basarabia era și este ruptă din trupul țării) a stârnit sensibilități și a dislocat lacrimi. Lângă mine, președintele ,,Vetrei Românești" nu le-a putut stăvili. Celălalt episcop, preasfinția sa Virgil Bercea, vinovat de aceleași sentimente, a vorbit despre demnitatea unui destin, declarând sus și tare: ,,Vă salut și vă sunt cu inima și cu sufletul aproape, domnule academician".
Trei C: creație, credință și curaj
În Laudatio, dl decan Ioan Horga și-a structurat discursul și-a canalizat mesajul pe trei piloni de rezistență și greutate ai academicianului, prozatorului, publicistului și omului politic de la Chișinău : creație, credință și curaj.
,,Trei sunt pilonii prin care nădăjduim să ilustrăm anvergura personalităţii poetului, prozatorului, publicistului, omului politic Nicolae Dabija: creaţie, credinţă și curaj. Sunt repere definitorii pentru itinerarul său biografic, de la venirea pe lume în 15 iulie 1948, în satul Codreni, raionul Căinari din Republica Moldova, până la borna celor aproape şapte decenii de viaţă". Istoricul I. H. și-a început itinerarul reportericesc cu poetul, a continuat cu prozatorul, cu istoricul literar, cu carte și manuale pentru copii și cu publicistul de referință. În 1986, poetul Nicolae Dabija a fost ales de către Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta", care ,,va deveni în curând principalul artizan al schimbărilor din republică, simbol al mişcării de democratizare şi desovietizare a societăţii. În 1990 ajunge la un tiraj de 260.000 de exemplare, fiind socotită „publicaţia literară cu cel mai mare tiraj din Europa". Cotidianul francez „Le Figaro" nota, sub semnătura lui Victor Loupan, că „Literatura şi Arta" a jucat în Revoluţia de Renaştere Naţională a Basarabiei acelaşi rol pe care l-a jucat Televiziunea Română în cadrul Revoluţiei din decembrie 1989". Distinsul academician a fost privit apoi sub zodia credinței, ca om al cetății și în Agora academică.
Un luptător neobosit pentru adevăr și dreptate
Simțindu-se onorat pentru înaltul titlu academic, scriitorul Nicolae Dabija a mulțumit universitarilor orădeni, și dând frâu liber sentimentelor curate, s-a destăinuit ca în fața unui altar: ,,Eu vin din străinătate. Am venit în Țara lui Mihai Eminescu, din Țara lui Mihai Eminescu. Am venit din Țara lui Iosif Vulcan în Țara lui Iosif Vulcan. Am venit din Țara lui Grigore Vieru în Țara lui Grigore Vieru. Am venit din Patria Limbii Române în Patria Limbii Române". Citându-l și apoi parafrazându-l pe Nichita Stănescu a spus: ,,Am venit și eu și prietenul meu Vlad Caragea un foarte lung drum pentru a ajunge acasă. Am venit acasă. Sunt acasă". Vorbind despre crezul său și mai cu seamă despre lipsa de curaj, a reușit să ne convingă și să ne impresioneze: ,,Nu sunt prea curajos, dar am citit în Sfânta Scriptură care m-a făcut curajos... M-a făcut să mă culc sub tancuri. ,,Cei care luptă pentru adevăr și dreptate îi sunt plăcuți  Domnului". Și eu vreau să fiu plăcut Domnului.
,,Cărțile ajută la deșteptarea Basarabiei"
Cea de-a doua mărturisire a fost legată de cărți și bibliotecă. ,,Eu m-am născut într-o bibliotecă. Când am deschis ochii i-am deschis pe niște cărți, cărți pe sub pat, pe sub masă, prin pod..." Ne-a impresionat cu povestea (istoria vorbită a) săptămânalului ,,Literatura și Arta". Revenind la cărți și biblioteci a mulțumit truditorilor de la ,,Vatra Românească" din Oradea (profesorului, prietenului și fratelui Teodor David, președintelui Ioan Laza și de ce nu, sufletistului Ioan Chivari, zicem noi), care ,,au trimis la Chișinău câteva sute de mii de cărți. La graniță cartea se măsoară în litri și kilograme. Noi avem biblioteci fără cărți, care la ora actuală sunt depozite de maculatură, carte rusească sau română cu grafie chirilică. Sunt convins: Cărțile ajută deșteptarea Basarabiei". În aceeași idee, domnia sa avea să sublinieze că mai puternică este țara care are multe biblioteci, mai mulți cărturari și mai mulți cititori. Vorbind cu mare durere despre milioanele de moldoveni deportați în Siberia și de cei ajunși carne de tun, domnia sa avea să mai evidențieze un adevăr crud: ,,În Basarabia, suferința este parcă un simbol al neamului românesc. Dacă s-ar da Premiul Nobel pentru suferință, ar trebui să se dea Basarabiei; mă iertați că ați suferit mult și dumneavoastră în Ardeal".
Iar încheierea a fost antologică, precum întreg discursul. Mătușa despre care făcea vorbire episcopul ortodox al Oradiei, măicuța călugăriță Iustiniana i-a lăsat cu limbă de moarte: ,, Dragă Niculăeș, ajută Basarabia să vină în țară!"
Apoi, Niculăeș ne redă un dialog magistral avut cu mama sa (în copilărie): ,,Care este cea mai mare sărbătoare a noastră? Cea mai mare sărbătoare a noastră este Paștele. Și când e Paștele? Mâine. Dimineața, numai ce aud: Nicușor, scoală că azi este mâine". Și ca un arc peste timp, distinsul academician Nicolae Dabija revine în actualitate și încheie: ,,Eu am impresia că mâine, noi vom fi împreună. Dumnezeu trebuie să ne facă dreptate. Pentru mine, ziua de mâine a început azi aici, la Oradea..."
Astăzi, la Livada
Să mai spunem că astăzi (sâmbătă, 19 noiembrie 2016, ora 12.00), distinsul academician Nicolae Dabija va participa la o întâlnire de suflet la Biserica Ortodoxă din Livada (comuna Nojorid), după cum ne-a spus dl Ioan Chivari.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Academicianul Nicolae Dabija a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea. 

Trimite email
marți, 16 aprilie 2024, 07:54:13 Ora de vară a Europei de Est