Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Carnavalul Matematicii la Școala Gimnazialǎ ,,Nicolae Bǎlcescu” din Oradea

Carnavalul special din Caietul cu idei

Carnavalul Matematicii la Școala Gimnazialǎ ,,Nicolae Bǎlcescu” din Oradea

Ne-am fi dorit să asistăm la un carnaval special - Carnavalul Matematicii - organizat vineri, 18 noiembrie 2016, de catedra de matematicǎ a Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Bǎlcescu", dar s-a derulat la aceeași oră cu ceremonialul de la Universitatea din Oradea.

,,Ideea acestui carnaval o aveam notatǎ  de mulţi ani în ,,Caietul cu idei". Anul acesta, cu clasa a V-a D, copii deosebit de isteţi şi creativi, am simţit cǎ e momentul sǎ fie pusǎ în aplicare. Dorim ca acest carnaval sǎ devinǎ o tradiţie, sǎ fie organizat în şcoala noastrǎ în fiecare an şi sǎ înlocuiascǎ manifestǎrile de Halloween. Vom da astfel posibilitate copiilor sǎ se mascheze şi sǎ se distreze, dar într-un mod mai plǎcut, mai util şi mai frumos.", susține d-na prof. Szatmari Dorina, profesor de matematicǎ.
Dirigintele clasei a V-a D, d-na prof. Deliman Alina, profesor de religie şi consilier educativ al scolii, a fost încântatǎ de idee, i-a încurajat pe copii şi a sponsorizat activitatea cu diplome colorate atractiv.
În juriu au fost prezenţi profesori de diferite specializǎri: d-l director prof. Troie Gheorghe, d-na director adjunct, prof. Racz Beata, d-na consilier educativ,  prof. Deliman Alina, d-na prof. Zaha Alina, d-l prof. Prodan Emil, d-l prof. Drugaş Șerban şi bineînţeles profesorii de matematicǎ d-l prof. Pîrja Radu, d-na prof. Onofrei Anca, d-na prof. Szatmari Dorina.
Cei mai numeroşi au fost cei din clasa a V-a D,  27 de elevi costumaţi, coordonaţi de d-na prof. Szatmari Dorina, pe al cǎrei costum era vizibil simbolul infinitului. Li s-au alǎturat trei copii din clasa a V-a A,  coordonaţi de d-na prof. Onofrei Anca  şi cinci copii din clasa a V-a C, coordonaţi de d-l profesor Pîrja Radu (și dânsul a intrat ,,în rol", lipindu-şi  pe ţinutǎ simboluri matematice). Elevii şi-au prezentat costumul folosind  informaţii interesante pentru spectatori, citate (unele imprimate pe tricouri), glume sau chiar scenete.
Iatǎ câteva prezentǎri interesante: Dulǎu Rareş - cifra 7, Turcuţ Mihnea şi Criste Daria - cub,  Kiss Vivien - zar, Bǎcuş Antonio - suprafaţǎ,  Oaie Arianna - suma Gauss, Nistor Alisia - putere, Balmoş Victor - cilindru, Bîrlea Ștefania - punct, Egri Robert şi Szabo Alexia - fraţii plus, Oros Denis - triunghiul lui Pascal, Jurcuţ Teodora - parantezǎ, Paşcalǎ Enia - x şi y, Onaca Iulia - creion, Drǎgan Daria - caiet de matematicǎ. Grupul format din Filip Oana, Mateaş Casian şi Mateaş Cristian a prezentat în variantǎ modernǎ povestea sumei Gauss. Grupul cu sceneta de Crǎciun a adus  prin Stoica Patricia sfera - glob ca podoabǎ esenţialǎ a pomului de Crǎciun,  fulgul cu forma sa de hexagon regulat prin Bârlǎu Maria, cubul- cadou surprizǎ prin Chiş Anamaria şi surpriza din cub - prin balerina Bot-Pop Carina. Eleva Boroş Iulia ne-a dovedit reale calitǎţi actoriceşti interpretând o scenetǎ amuzantǎ cu trimitere la forme din matematicǎ.
Ne-au onorat cu prezenţa însuşi Einstein - interpretat de Raţ Lucia şi matematicianul Grigore Gheba - interpretat de Herman Mara.
Bineînţeles, carnaval fiind, n-au lipsit zâne ale matematicii care aduc note bune - Laza Carina, Petroi Mara, apoi vrǎjitoare care pot face sǎ disparǎ temele - Motoca Larisa, Lucaci Diana, Gurge Bianca, Szilaghi Rareş, prinţese ale matematicii - Croitoru Sara, Baciu Vanessa. Am aflat cǎ existǎ şi o bucǎtǎrie a matematicii - cum altfel? - care a trimis la carnaval pe Miclea Giulia.
,,Am avut emoţii pentru aceastǎ primǎ ediţie, nu ştiam cum va ieşi, dar copiii ne-au întrecut aşteptǎrile. Avem  nişte copii excepţionali, cu pǎrinţi care înţeleg importanţa activitǎţilor educative şi a metodelor complementare de învǎţare", spune prof. Szatmari Dorina.
D-l director prof. Troie Gheorghe a felicitat iniţiativa şi reuşita carnavalului şi s-a declarat încǎ o datǎ adeptul unor cât mai variate forme de învǎţare şi manifestǎri de bucurie pe care le putem oferi copiilor în şcoalǎ.
Finalul a fost  în tonul temei carnavalului şi pe placul parcipanţilor: covrigi în formǎ de infinit, care din pǎcate, au fost în numǎr finit ...
Diplomele şi notele de 10 la matematicǎ le vor primi la clasǎ, sǎptǎmâna urmǎtoare.
Deja şi-au exprimat interesul pentru ediţia de anul viitor şi alte clase.
Sperăm ca în 2017, să fie maaare, carnaval mare (de matematică) la Școala ,,Nicolae Bǎlcescu"! (D.S.)
Și noi sperăm, doamnă profesor Dorina Szatmari. Și mai sperăm să ajungem să-l și vedem!
Felicitări!
Care va fi următoarea acțiune (provocare)?
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Carnavalul Matematicii la Școala Gimnazialǎ ,,Nicolae Bǎlcescu” din Oradea.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 12:26:05 Ora de vară a Europei de Est