Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Expoziţie de postere cu mesaje de toleranţă, realizate de preşcolari şi elevi de la grădiniţe şi şcoli din Germania

De Ziua Internaţională a Toleranţei

Expoziţie de postere cu mesaje de toleranţă, realizate de preşcolari şi elevi de la grădiniţe şi şcoli din Germania

De Ziua Internaţională a Toleranţei, Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea a organizat o expoziţie de postere cu mesaje de toleranţă, realizate de preşcolari şi elevi de la grădiniţe şi şcoli din Germania.

Elevii au transmis, prin posterele lor, o serie de mesaje împotriva rasismului şi excluderii sociale, militând pentru toleranţă. Altele transmit, prin jocul lor de cuvinte, o meditaţie asupra contrazicerii şi a prejudecăţilor. La vernisaj au luat parte elevi şi profesori din mai multe şcoli din Oradea care au avut ocazia să desluşească gândurile şi opiniile copiilor din Germania, dar și reprezentați ai unor sindicate partenere din Oradea.
Proiectul a luat naştere în anul 2015, când elevii (din anul II de studiu, specializarea designer mass-media) de la Şcoala Johann-Jakob-Widmann au realizat mai multe proiecte şcolare. Între acestea a avut loc şi o demonstraţie PEGIDA. Concret, elevii au trebuit să se informeze cât mai mult despre realitățile dezvoltării actuale și să prelucreze cu aceste informații un tablou specific situației.
„Ei au fost ghidați, având în prim plan prejudecăți comune, dar diferențiate, în mare parte prin criterii concrete, verificate pe baza unor întrebări. Li s-au dat indicații atât în ceea ce privește aspectele istorice, cât și cele sociale, culturale și religioase. Elevii au trebuit să realizeze din rezultatele cercetării lor un poster sau un poster în serie, care să stârnească o curiozitate și o meditație asupra toleranței", a explicat Marius Creţu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea.
Spre dialog
Astfel, s-au obținut niște postere de o foarte bună calitate și diferențiate, care au un foarte bun potențial de a face câteva puncte de conectare spre un dialog. Prin vizita la o școală a fost acest potențial al posterelor întâmplător „descoperit".
„Interpelarea DGB-ului și ideile care apar pe postere le-am putut face accesibile unei publicații lărgite, au avut parte de sprijinul nostru. Noi ne bucurăm, că aceste motive nu apar doar într-o expoziție din Baden-Württenberg, ci pot fi duse mai departe prin munca noastră. Mulțumim pentru sprijin Fundației comunitare Heilbronn și Casei de Economii Heilbronn care au făcut din motivele de pe postere niște mape, sub forma unor cărți poștale, pentru școlile din Heilbronn. Prin colaborarea cu Sindicatele IG Metall Neckarsulm- Heilbronn, NNG, Verdi Heilbronn și GEW, a fost posibilă realizarea unei expoziții de călătorie cu posterele elevilor. Asta înseamnă pentru noi - elevii și profesorii implicați din școală - o formă specială de apreciere a muncii noastre", a mărturisit Michael Schatz, directorul școlii.
Ziua Internaţională a Toleranţei este marcată anual, la data de 16 noiembrie, pentru a îndemna omenirea la înțelegere și respect reciproc, dialog și cooperare între culturi, civilizații și popoare, pentru a descuraja atitudinile extremiste dominate de violență și ură. (C.D.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:45:31 Ora de vară a Europei de Est