Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

,,Drumul Basarabiei”, autori Nicolae Dabija și Teodor David

Sâmbătă, la Biserica Ortodoxă din Livada, a fost lansată cartea

,,Drumul Basarabiei”, autori Nicolae Dabija și Teodor David

Academicianul Nicolae Dabija, devenit vineri Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, a fost invitat sâmbătă (19 noiembrie 2016) la Biserica Ortodoxă din Livada, la lansarea cărții ,,Drumul Basarabiei".

Comemorarea a 76 de ani de la deportarea locuitorilor satului Livada
Evenimentul a avut loc în contextul comemorării a 76 de ani de la deportarea locuitorilor satului Livada, în urma Dictatului de la Viena, din 30 august 1940 și a trei sferturi de veac de la masacrul de la Fântâna Albă (din Bucovina), la 1 aprilie 1941, când au fost uciși 3.000 de români.
La Școala din Livada, cel mai bun frate din lume, academicianul Nicolae Dabija (ca să-l cităm pe gazda mare a evenimentului, Ioan Chivari) a fost primit cu plăcinte tradiționale, și cu flori de către grupul de elevi, îmbrăcați în costume populare tradiționale. S-a plecat la biserică, unde un sobor de preoți a înălțat un parastas întru cinstirea memoriei și pomenirea celor comemorați, ca semn al înaltei prețuirii pentru jertfa lor de sânge.
,,Trăim astăzi (sâmbătă – n.n.) un moment special în viața satului nostru; sunt clipe de aducere aminte a unor momente de frământată istorie a localității, de cinstire a celor mai vârstnici dintre noi, care au cunoscut nedreptățile istoriei, care au suferit doar pentru că erau români”, a spus dl Ioan Chivari, inițiatorul și sufletul manifestării, fiu al satului și membru al Filialei Bihor a ,,Vetrei Românești”.
Salutând distinșii invitați de la Chișinău, dl academician Nicolae Dabija și prietenul său Vlad Caragea, pe europarlamentarul Emilian Pavel, pe ministrul Ioan Mircea Pașcu și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, dl Ioan Mang, pe generalul Lazăr Cârjan, pe universitarii orădeni: dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, președintele Senatului universitar, prof. univ. dr. Gavril Cornuțiu, pe istoricii Gabriel Moisa și Mihai Drecin, pe universitarul Ioan Laza, președintele ,,Vetrei Românești”, pe protopopul Dorel Rusu și soborul de preoți, pe dl primar Teodor Baba și consilierii locali, pe ceilalți participanți la manifestare, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor (prof. Alina Chivari-Moțoc), cadre didactice de la Școala din Livada (în frunte cu directorul adjunct, dna prof. Maria Popa), elevi și cetățeni, dl Ioan Chivari a rememorat frânturi din istoria așezării întemeiate în 1922, în urma Reformei agrare; din 22 până în 48, localitatea s-a numit Regele Ferdinand, iar de-atunci, poartă numele de Livada (de Bihor). ,,Drama unică în felul ei a acestui sat trimite un strigăt spre istorici pentru cei 431 de cetățeni ai satului, care, în urma Dictatului de la Viena, au fost obligați de autoritățile maghiare să părăsească satul în 48 de ore, deși reglementările Dictatului prevedeau o durată mult mai mare: 15 zile și mai apoi șase luni; a rămas în sat doar un singur cetățean, care știa limba maghiară, el fiind util noii stăpâniri. Din aceștia, potrivit evidențelor noastre, astăzi mai trăiesc 60 de foști deportați. În 1969, satul figura pe lista localităților care trebuiau să dispară, nemaifiind acordate autorizații de construcție. Azi, populația localității este de patru ori mai mare ca în 1967”, a precizat dl Ioan Chivari, fost primar al comunei Nojorid, timp de 20 de ani, ctitor al frumoasei biserici din Livada și al școlii. Răspunzând unor întrebări, domnia sa a făcut cunoscute și două dintre proiectele sale: 1. ,,Din respect pentru soția mea care a lucrat 40 de ani ca profesor și director al școlii, am hotărât să donăm școlii întreaga ei bibliotecă. 2. Eu, directoarea școlii și preotul nostru vom gândi un muzeu al satului”.
După intervenția părintelui protopop Dorel Rusu (al cărui mesaj a fost un cuvânt de învățătură și de adâncă simțire patriotică), președintele ,,Vetrei Românești”, dl Ioan Laza, a moderat momentul lansării cărții ,,Drumul Basarabiei”, evidențiind laturi importante ale activității și personalității distinsului academician Nicolae Dabija, despre care au mai făcut vorbire cancelarul Senatului universitar, dl Daniel Pașca, istoricii Gabriel Moisa și Mihai Drecin, iar președintele studenților din Senat, Ionuț Boldan, i-a mulțumit pentru ,,lecția de istorie autentică, vie”, oferită vineri în Aula Magna cu prilejul decernării înaltului titlu academic de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea. Mulțumiri au venit și din partea unui fiu al satului, dl inginer Ioan Sala…
În continuare, președintele ,,Vetrei Românești” a înmânat două diplome de excelență, jurnalistului din Chișinău Vlad Caragea și sculptorului Dumitru Paina (autorul statuii Reginei Maria din fața Teatrului ,,Regina Maria” din Oradea).
,,Drumul Basarabiei” l-am scris cu gândul de a aduce Basarabia acasă”
Despre cartea care a fost lansată sâmbătă la Livada -,,Drumul Basarabiei”- au vorbit istoricul Mihai Drecin și cei doi autori.
,,Ne-am adunat să comemorăm suferința sătenilor alungați din Livada și să lansăm ,,Drumul Basarabiei”. ,,Drumul Basarabiei” l-am scris cu gândul de a aduce Basarabia acasă, mărturisește dl profesor Teodor David. Am avut o mare șansă să-l cunosc pe academicianul Nicolae Dabija. L-am întrebat pe fratele Dabija cu ce pot ajuta Republica Moldova. Cu cărți în limba română, nu cu bani. Împreună cu Ioan Chivari, Ioan Laza și alți colegi de la ,,Vatra Românească”, am trimis peste patru vagoane de cărți și am înființat biblioteci în Republica Moldova. Tot la îndemnul fratelui meu Nicolae Dabija, am scris peste 40 de articole la săptămânalul ,,Literatura și Arta”. Cartea vorbește despre fratele meu Nicolae Dabija, cel mai bun frate al meu din lume. Drumul Basarabiei a început când mari oameni din Basarabia au trecut Prutul. Nu au venit după bani, au venit după cărți. Am scris această carte pentru respectul față de moșii și strămoșii noștri, care au suferit, care au fost arestați, bătuți, deportați și împușcați. Am scris această carte ca cerul Basarabiei să fie cer românesc. Am scris această carte pentru ca doina și cântecele să nu mai fie de jale în casele românilor de dincolo de Prut; cu gândul să scoatem românii din Basarabia din casa robiei, să-i aducem acasă. Da. Putem să-i aducem acasă, dar eu, David și ,,Vatra Românească”, doar noi nu putem. Avem nevoie de guvernanți care să-și iubească țara și atunci îi vom aduce. Avem un vis mare de îndeplinit: Moldova nu mai poate fi separată. S-o aducem acasă”, a conchis dl profesor Teodor David.
Basarabia, la ora actuală, este o lacrimă a României...
,,Basarabia, la ora actuală, este o lacrimă a României, independentă de ochiul care a plâns. Eu vă mulțumesc pentru cântecul cu care ne-ați primit; este cântecul copilăriei mele: Basarabie frumoasă/ De trei ori ai fost mireasă/ Și a patra ai fost arsă. Iar mama plângea și eu nu știam de ce. Toată lumea are neam/ Numai eu pe nimeni n-am/ Toată lumea are țară,/ Numai eu, un cer afară. E destinul Basarabiei. Noi, pentru vina de a fi români, am fost deportați la Polul Nord sau suprimați. După 89 s-au pierdut niște momente excepționale când puteam astăzi să fim împreună. Noi, la Chișinău, după cum ați văzut, am pierdut un război, dar nu am pierdut bătălia. Noi, această bătălie, revenirea Basarabiei acasă, o vom câștiga. De ce? Pentru că de partea noastră este Cel de Sus. Se spune că atunci când vorbești în biserică te aude Cel de Sus. Eu sunt ferm convins că Cel de Sus stă cu urechea pe noi și Cel de Sus va face o dreptate și pentru neamul românesc. Este o nedreptate ca să dispară granițele din toată Europa și să fie întărită o singură graniță, cea dintre români și români… Datoria noastră, a intelectualilor de-acolo, e să revenim cu tot cu țară acasă!
La Oradea și la Livada mă simt mai acasă ca acasă
Acum vreau să vă spun un sentiment pe care îl am acum. Cu tristețe, vă spun acest sentiment: la Oradea și la Livada mă simt mai acasă ca acasă, ca dincolo de Prut, unde suntem amenințați… Este foarte important să simțim țara alături de noi. Basarabia se află într-o dureroasă căutare de sine, cu durere o spun. Îi mulțumesc fratelui David pentru această carte. El a făcut această carte. E inițiativa lui. A luat articole de-ale mele publicate în presa românească și de la Chișinău. E pulsul Basarabiei din clipa aceasta. Domnule David, e un lucru titanic. Eu v-am citit aseară. Articolele mele sunt puse în contextul articolelor dumneavoastră, sunt ca o carte întreagă. Un articol curge din alt articol… Și aș vrea să-i mulțumesc și celuilalt frate, Ioan Chivari. L-am descoperit și mă bucur că neamul nostru românesc are oameni deștepți ca Ioan Chivari. De câte ori vorbesc cu el mă umplu și eu de înțelepciune… Ieri, Universitatea Oradea m-a înfiat, într-un fel. Domnul Sorin Curilă este fratele meu, Ioan Laza și ceilalți care au fost alături de mine ieri și m-am simțit acasă, între frați, între ai mei.
Doamne, fă să fim împreună!  
Trebuie să lucrăm cu politicienii, ei trebuie convinși că Basarabia trebuie adusă acasă. Cu câțiva ani în urmă, a venit un mare demnitar la Chișinău și a spus o frază: ,,Salut pe sora României, Republica Moldova”. Am luat cuvântul și am spus: Domnule ministru, spuneți-mi, vă rog, cum poate fi cineva soră cu mama ei? Noi nici frați nu suntem. ,,Cum nu suntem frați?” Noi suntem frați cu rușii, găgăuzii, cu bulgarii, cu ucrainienii; cu românii suntem aceiași… Noi vom fi împreună în măsura în care vom rosti aceleași rugăminți Celui de Sus: Doamne, fă să fim împreună! I-am scris fratelui David: Fratelui David, dă-i, Doamne, o șansă/ Multă să-i fie bucuria/ Și să-și vadă Basarabia acasă/ Reunită în text cu România”. I-am scris și celuilalt frate, Ioan Chivari: ,,Chivari Ioan e domn și gospodar/ Cavaler cum nu-s prea mulți, al Omeniei/ Care-i bun de finanțist și de primar/ Dar și mai bun – de președinte al României”.
,,Suntem onorați, suntem bucuroși, suntem fericiți!”
Ultimul cuvânt l-a avut slujitorul sfântului altar, părintele Floricel Daina, care, cu o voce caldă și blândă, a mulțumit bunului Dumnezeu pentru momentele de înălțare sufletească, pentru cea mai frumoasă activitate culturală din satul Livada, pentru vremea frumoasă și pentru oamenii deosebiți prezenți la manifestarea de suflet. ,,Suntem onorați, suntem bucuroși, suntem fericiți pentru că, iată, pentru prima dată s-a lansat o carte în locul acesta sacru; am venit să ne închinăm lui Dumnezeu, am venit să cunoaștem inițiativa domnului Chivari, care, iată, a zidit o biserică, este ctitor de onoare. A zidit o biserică lui Dumnezeu și cine face casă lui Dumnezeu nu va cere milă în cer. A făcut o școală. Și Victor Hugo spunea atât de frumos: ,,Cine deschide o școală închide o temniță”. Dumnezeu să ne ajute și să ne vedem numai la bucurie”!
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (96 de poze), accesați Galeria foto: ,,Drumul Basarabiei”, autori Nicolae Dabija și Teodor David.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marți, 16 august 2022