Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Părinte într-o lume plină de provocări

Asociația Părinților Adoptivi Oradea

Părinte într-o lume plină de provocări

Asociația Părinților Adoptivi Oradea reprezentată prin doamna Marcela Sana (o asociație non-profit, a cărei misiune este să susțină valorile familiei, promovarea adopţiei și a unei vieţi mai bune pentru copiii defavorizaţi) în parteneriat cu Fundația Încrederea Oradea (un ONG ce luptă împotriva abuzului de alcool, consumului de tutun și alte droguri prin prevenție și intervenție), reprezentată prin domnul Radu Ioan și echipa de proiect antidrog ,,Împreună suntem mai puternici" a Liceului Teoretic ,,Onisifor Ghibu", reprezentată de doamna profesoară Jăhăleanu Violeta și doamna profesoară Dascălu Lenuța, au organizat în data de 29.10.2016 o activitate cu titlul ,,Părinte într-o lume plină de provocări".

Activitatea a avut ca scop prevenirea consumului de tutun, droguri și alcool în rândul adolescenţilor, prin dobândirea unor informaţii corecte despre tutun, droguri și alcool şi riscurile asociate consumului acestora; cunoaşterea modului în care curiozitatea şi presiunea grupului influenţează comportamentul de consum; identificarea unor strategii de a evita consumul de tutun, droguri și alcool; identificarea caracteristicilor unui stil de viaţă sănătos şi cunoaşterea beneficiilor adoptării acestui stil de viaţă.
La eveniment au fost prezenți aproximativ 60 de persoane, elevi de la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu", părinți și copiii lor adoptivi sau aflați în plasament.
Prima parte evenimentului a fost alocată vizionării filmului ,,The Blind Side", iar a doua parte a fost dedicată discuțiilor libere cu copiii prezenți. Acestea au pornit de la o scenetă pregătită de elevii liceului: Denisa Marian, Coman Edmund, Balog Alexandru, Mut Dariana,  Patricia Moga, prin care ei au dorit să tragă un semnal de alarmă în ceea ce privește efectele nefaste pe care le poate avea consumul excesiv de țigări asupra sănătății corpului uman. Activitatea ulterioară a fost moderată de invitatul special din partea Fundației Încrederea. Discuțiile au fost interactive, copiii au fost angrenați în tema propusă prin diverse jocuri de rol, care i-au conștientizat că există presiuni din partea grupului de prieteni, că consumul excesiv de țigări poate declanșa foarte multe boli, că acest consum de țigări poate deveni o poartă deschisă pentru consumul de etnobotanice sau chiar de droguri, că deținerea, transportul, comercializarea și consumul de droguri, constituie infracțiune și se pedepsesc cu închisoarea.
Prin implicarea în activităţi care să valorifice nevoia de comunicare, de relaţionare, de autocunoaştere, de manifestare artistică, adolescentul de azi poate deveni adultul lipsit de inhibiţii, capabil să comunice asertiv, care are încredere în sine şi poate lua deciziile potrivite de unul singur.
Părinții, la rândul lor, au fost și ei angrenați în discuții pornite de la principalele probleme cu care se întâlnesc în viața lor de familie, în relația părinte-copil, și au dezbătut diverse moduri prin care pot face față cu eficiență problemelor întâlnite de copiii lor în anturajele din care fac parte.
Cu această ocazie s-a realizat și o expoziție tematică cu lucrări realizate de elevi, prin care ei au avut posibilitatea de a-și exprima liber gândurile în ceea ce privește consumul de tutun, droguri și alcool.
Deschiderea copiilor și a părinților față de subiectul de discuție propus și etalarea problemelor cotidiene pe care le întâlnesc aceștia în ceea ce privește influența anturajului și exemplele negative, subliniază nevoia de continuitate și dezvoltare a acestor proiecte. Considerăm că aducerea la lumină a problemelor considerate de cele mai multe ori ,,subiecte tabu", are un impact semnificativ și pozitiv în corectarea, modificarea și prevenirea comportamentelor negative, asigurând o dezvoltare propice și armonioasă a copilului pe termen lung.
Prof. Jăhăleanu Violeta
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Părinte într-o lume plină de provocări.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:50:27 Ora de vară a Europei de Est