Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Workshop-ul ,,Noţiuni de bază în acordarea primului ajutor”

În „Clubul Prietenilor TopFormalis”

Workshop-ul ,,Noţiuni de bază în acordarea primului ajutor”

În cadrul proiectului „Clubul Prietenilor TopFormalis" inclus în Calendarul Activităţilor Educative Judeţene Bihor 2016-2017, Asociaţia pentru Educaţie şi Formare „TopFormalis" din Oradea a invitat doritorii să participe la workshop-ul cu tema ,,Noţiuni de bază în acordarea primului ajutor".

Sunt momente în viața de zi cu zi în care putem fi puși în situația de a acorda primul ajutor unui semen de-al nostru. Poate părea banal a acorda primul ajutor, dar oare chiar știm cum să reacționăm în astfel de cazuri? Știm care sunt măsurile de prim ajutor? Când să intervenim şi cum? În acest context, Asociația pentru Educație şi Formare „TopFormalis" din Oradea a propus ca tematică pentru cea de-a doua activitate cuprinsă în cadrul proiectului „Clubul Prietenilor TopFormalis", Noțiuni de bază în acordarea primului ajutor. Evenimentul s-a desfășurat marți, 22 noiembrie 2016, în amfiteatrul Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai" din Oradea.  Tematica acestui curs a abordat, cu predilecție, aspecte ce țin de acordarea primului ajutor medical în cazul accidentelor mai frecvente din gospodărie - răniri cu diferite obiecte ascuțite, arsuri, fracturi, înec, intoxicații, toxiinfecții alimentare etc. Formatorul cursului a fost doctorul Hadrian Borcea - medic coordonator al UPU - SMURD Bihor ce a ținut să sublinieze faptul că viața unei persoane depinde, într-o mare măsură, de momentul acordării primului ajutor și de priceperea celui care intervine primul la locul accidentului. De cele mai multe ori, primul ajutor este acordat de persoana care asistă la producerea accidentului şi care, de regulă, nu are nicio pregătire medicală.  Cunoașterea celor mai simple reguli de prim ajutor poate face diferența dintre viață şi moarte, uneori. Workshop-ul a avut un real succes și a incitat curiozitatea celor prezenți, lucru evidențiat de mulțimea de întrebări adresate de către aceștia pe parcursul activității. Mare parte a cursanților fiind cadre didactice la diferite școli ce s-au confruntat de-a lungul anilor cu situații în care au fost nevoiți să acorde primul ajutor. De remarcat a fost şi prezența unui număr important de elevi de școală gimnazială ce au rezistat cu stoicism celor peste două ore de curs. Putem conchide că, în urma desfășurării activității, cursanții au fost capabili: să explice însemnătatea acordării primului ajutor, să cunoască măsurile imediate ce trebuie avute în vedere în caz de urgență, să comunice informații corecte în cazul apelului de urgență la 112, să acorde primul ajutor corect, în caz de urgență; să conștientizeze importanța măsurilor de prim-ajutor şi să-şi însușească elementele de prim-ajutor de bază.
Prof. Anamaria Liana Lăzuran
Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" Oradea

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:02:47 Ora de vară a Europei de Est