Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Reprezentanții PNL Bihor susțin inițiativa Coaliției pentru familie

Întâlnire cu reprezentanții Coaliției pentru familie

Reprezentanții PNL Bihor susțin inițiativa Coaliției pentru familie

La invitația reprezentanților din Bihor ai Coaliției pentru familie, secretarul general al PNL și președintele PNL Bihor, domnul Ilie Bolojan, însoțit de trei dintre candidații PNL la alegerile parlamentare, respectiv, domnul Gavrilă Ghilea, doamna Cherecheș Florica și domnul Cupșa Ioan, au participat la o întâlnire cu episcopul ortodox de Oradea Sofronie Drincec, rectorul Universității Emanuel, Paul Negruț, episcopul greco-catolic de Oradea Virgil Bercea, un reprezentant al Episcopiei romano-catolice, președintele Comunității baptiste, Petru Vidu, reprezentantul comunității penticostale, Liviu Apolzan, doctorul Sorin Vesa, președintele Senatului Universității Oradea Sorin Curilă și directorul Radio Vocea Evangheliei, Daniel Burtic.

Scopul întâlnirii a fost susținerea demersului celor 3 milioane de cetățeni care au semnat pentru modificarea definiției familiei în Constituție, astfel încât să se menționat clar că aceasta rezultă din căsătoria dintre un bărbat și o femeie, și organizarea unui referendum în acest sens în luna aprilie 2017.
În cuvântul său, episcopul Sofronie a subliniat faptul că ,,noi nu suntem împotriva nimănui, ci pentru familie, iar Coaliția pentru familie s-a născut din necesitatea de a apăra familia tradițională pentru că nu se poate pune semnul egalității între aceasta și orice altă alternativă. Pe lângă cultele religioase recunoscute care susțin această coaliție,  s-au alăturat demersului și cultul iudaic și musulman, astfel încât acum suntem o coaliție multiconfesională, multilingvistică, toți împreună pentru sprijinirea familiei".
Episcopul Bercea a afirmat că ,,la ora actuală în lume, se încalcă dreptul fundamental natural. Noi, care am crescut într-o familie, nu ne-am gândit un moment că vom ajunge să fim nevoiți să protejăm familia".
Profesorul Sorin Curilă, din partea Asociației Părinți pentru Ora de Religie, a spus că cere parlamentarilor să se exprime public referitor la inițiativa Coaliției și să o susțină.
Domnul Daniel Burtic a afirmat de asemenea că își dorește ca parlamentarii care vor fi aleși în noul legislativ să susțină și să facă toate demersurile necesare pentru modificarea articolului 48 alin. 1 din Constituția României.
Președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a menționat faptul că PNL are trei valori fundamentale cuprinse în statut: valoarea conservatoare, valori creștine și tradiționale și valori liberale (economice). Drept urmare, PNL nu poate fi în altă parte, decât alături de Coaliția pentru familie. A amintit apoi faptul că Biroul județean al PNL a votat în unanimitate susținerea demersului Coaliției pentru familie, iar apoi, Biroul politic național al PNL a votat cu 145 de voturi pentru și 5 abțineri, susținerea organizării referendumului, după care, conducerea PNL a semnat un protocol în acest sens, cu Coaliția pentru familie.
Doamna Florica Cherecheș a spus că nu e nevoie să ne convingem unii pe alții de necesitatea acestui demers, trebuie doar să ne sprijinim reciproc, avem nevoie unii de alții pentru că aceasta e o problemă de interes național. „Problema pe care o văd eu la ora actuală, este lipsa reperelor. Oamenii sunt debusolați, astfel fiecare o ia într-o parte și alta și încearcă tot felul de lucruri", a afirmat doamna Cherecheș. Contează mult ce lăsăm în urma noastră copiilor noștri și nu trebuie să ne fie teamă să ne asumăm existența noastră creștină.
Atât doamna Cherecheș cât și deputatul Ioan Cupșa s-au referit la amendamentele depuse de ei în sensul modificării articolului 48 din Constituție încă de acum 3 ani, dar acum avem nevoie și de intervenție cetățenească, în condițiile întreruperii activității Comisiei de revizuire a Constituției. Domnul Cupșa a mai menționat că părinții Constituției, la momentul respectiv, nu s-au gândit că va fi nevoie de o modificare a definiției căsătoriei în Constituție, pentru că era evidentă.
Domnul Gavrilă Ghilea a menționat de asemenea că ,,nu avem nicio ezitare să susținem familia tradițională, cea formată dintr-un bărbat și o femeie pentru că românii sunt un popor credincios, care crede în Dumnezeu și în familia tradițională. În încheierea intervenției lui, a promis în numele tuturor candidaților că ceea ce promitem aici, vom susține și în Parlament".
În încheiere, domnul Paul Negruț a spus că în acest moment, familia este supusă unor atacuri și dacă nu se modifică alineatul respectiv din Constituție, vor apărea tot mai multe acte normative cu prevederi ciudate, cum ar fi unele prevederi din Statutul elevului, recent adoptat prin Ordin de ministru, prin eludarea Parlamentului. El a mai afirmat că cei 80.000 voluntari din toate părțile țării care s-au ocupat de adunarea semnăturilor, vor afla care este poziția PNL în această chestiune.
Reprezentanții PNL au menționat în final că ei își vor ține promisiunile și vor vota pentru organizarea referendumului de modificare a definiției familiei în Constituție, spre deosebire de reprezentanții altor partide care una spun, și alta fac, în momentul votului.
Anca Grama Sas

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 16:22:05 Ora standard a Europei de Est