Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Metode moderne utilizate în eficientizarea actului educațional

Vineri, s-au desfășurat cercurile pedagogice ale dascălilor

Metode moderne utilizate în eficientizarea actului educațional

Cercurile pedagogice sunt întâlniri ale cadrelor didactice cu scopul de a face schimb de idei și de experiență didactică în vederea perfecționării, prin lărgirea orizontului de cunoaștere, de îmbogățire cu cunoștințe și experiențe noi, de împărtășire a unor exemple de bune practici în vederea eficientizării actului educațional.

Tocmai un astfel de demers educațional s-a urmărit și vineri, 25 noiembrie 2016, în cadrul cercurilor pedagogice.
În raidul nostru, am reușit să ajungem la trei școli orădene: la Liceul (particular) ,,Don Orione", la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu" și la Colegiul Economic ,,Partenie Cosma".
La ora vizitei noastre la Liceul ,,Don Orione", dl director Alexandru Stoica le vorbea colegilor învățători din școlile arondate centrului (cercului) despre activitățile extracurriculare desfășurate de cadrele didactice de la instituția pe care o conduce; despre activitățile duminicale desfășurate în sala de sport, între orele 15.00 și 18.00; despre acțiunile educative și caritabile (masa caldă și ajutoarele oferite copiilor și familiilor nevoiașe), cu ieșiri inclusiv la groapa de gunoi a orașului...
Programul (special) Prezi și lecțiile filmate la ,,Nicolae Bălcescu"
În ton cu tema cercurilor și cu vremurile, am constatat că ,,banala" prezentare în PowerPoint a fost înlocuită cu un program special Prezi, cică mai interesant, mai eficient și mai ușor de descifrat...
,,În acțiunea noastră de pregătire, am pornit de la un gând (ne-a spus doamna profesor Simona Bunta): ,,Dacă îmi spui, o să uit, dacă îmi arăți, o să țin minte, dar dacă mă implici o să înțeleg". Cu alte cuvinte, zicem noi, se ține cont de gândirea copilului mic care este preponderent intuitiv concretă; iar ca să vorbești cu mine (și să ne înțelegem), definește-ți termenii...
Lucrând în echipă, așa după cum aveam să aflăm de la doamna profesor Simona Vancea (responsabil din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor, în calitate de metodist, dar și responsabil de cerc pedagogic pe municipiu la clasele a III-a), doamnele prof. Raț Andaluza, Istvanovicz Carla și Bunta Simona (în colaborare cu Vancea Simona, Tăut Stela și Bughiu Maria) au realizat suportul teoretic pe care l-au prezentat (în Prezi) colegilor prezenți la cerc, despre metodele moderne (cubul, bulgărele de zăpadă, ciorchinele, frisco, metoda R.A.I., brainstormingul, tehnica lotus, pălăriile gânditoare, explozia stelară, turul galeriei, copacul cu idei, mozaicul, învățarea cu ajutorul calculatorului...), obiectivele cercului, inovație, exemple de bune practici în utilizarea metodelor moderne, avantajele metodelor, dar și punctele slabe (dezavantajele), concluziile și bibliografia; alte colege (Ioana Borza, la clasa pregătitoare; Monica Igna - la clasa I; Ioana Căbău - la clasa a II-a; Mariana Tiriteu - la clasa a III-a; Anamaria Pereș - la clasa a IV-a) au prezentat secvențe de lecții filmate; a urmat diseminarea temei pe nivel de clase printr-un ciorchine în care cei prezenți au avut de completat 12 metode moderne, prezentate și văzute prin turul galeriei (tot o metodă modernă), după cum ne-a precizat doamna profesor Simona Vancea, coordonatorul pe școală, la nivelul ciclului primar.
La Economic, afacerea, blogul și magazinul online
În cabinetul de informatică al Colegiului Economic ,,Partenie Cosma", domnișoara profesor Diana Silaghi și elevii clasei a XI-a C (profil economic) le-au prezentat profesorilor de info din municipiu afacerea lor, blogul afacerii și magazinul online pe care l-au deschis în cadrul afacerii, totul pe Internet, totul pe calculator. Pe monitoare, am văzut prăjituri de prăjituri pe care economiștii le-au pregătit acasă, în familie, ecologice, fără E-uri, pe care apoi le vând colegilor în școală. Aceasta este afacerea lor, după cum am înțeles de la domnișoara profesor Diana Silaghi.
Lecția de sport, jocurile dinamice, la clasa a IX-a B
Profesorii de sport din municipiu (care predau la ciclul liceal) au asistat la o lecție demonstrativă în noua și moderna sală de sport a Colegiului Economic ,,Partenie Cosma": ,,jocuri sportive dinamice în vederea pregătirii elevilor din clasa a IX-a B (profil turism) pentru jocul de baschet; jocuri sub formă de concurs; conducerea mingii, driblingul, oprirea într-un timp și în doi timpi, pasa de la nivelul pieptului, pasa de deasupra capului. Sunt copii care în gimnaziu nu au jucat baschet", a precizat dl profesor Ioan Moisi, cel care a ținut lecția demonstrativă în fața colegilor și a domnului inspector școlar Călin Huțupan.
,,Având în vedere tema cercului: Metode moderne de optimizare a actului educațional, noi am gândit că cele mai bune metode sunt jocurile sportive; în cadrul lor, copiii participă cu drag, se implică, sunt atenți. Lecția tocmai aceasta a dovedit; în cadrul unor jocuri diverse, dinamice, elevii din clasa a IX-a au participat activ, cu plăcere, iar colegii au apreciat acest lucru. A fost o temă bine gândită și care se mulează foarte bine pe specificul nostru", a completat dl profesor Teodor Jurcuț, responsabilul de cerc.
,,Toate cele cinci desene pot creiona un profil de personalitate"
Spune-mi ce desenezi ca să-ți spun cine ești. Cam așa ar putea să ne spună un psiholog.
Tot la ,,Partenie Cosma", dar în sala profesorală, l-am urmărit pe psihologul Radu Bonta, într-un număr de ,,magie" specifică psihologului profesor. Și-a pus colegii să deseneze un copac, apoi încă unul, pe verso, și încă trei desene libere, fiecare (,,Ce vă trece prin minte"), în total cinci desene. ,,Personalitatea dumneavoastră se proiectează în desen. Cine a desenat casă (o construcție), floare, soare, fluturi, apă?" Apoi le-a vorbit despre simbolistica desenului liber, domnia sa pregătind pentru cerc tema ,,Investigația psihologică folosind desenul liber". A îmbinat armonios prezentarea în PowerPoint cu întrebarea euristică, stabilind un dialog permanent, activând neuronii și cerând idei, păreri, opinii, chiar judecăți de valoare, Mirela dovedindu-se cel mai ,,provocator elev". Cu ce asociați de pildă casa? Dar dacă este însoțită de un gard? Floarea, apa, inima? Ce vă evocă ochiul? Le-a spus și o întâmplare picantă. Cum interpretați fluturele, desenat, covârșitor, de fete?
,,Am gândit o lucrare, un fel de cercetare empirică având ca temă investigația psihologică folosind desenul liber. După cum ați văzut, le-am cerut să facă cinci desene. Toate cele cinci desene pot creiona un profil de personalitate. Există teste ale copacului, teste ale omulețului, desenul familiei, dar nu există încă o cercetare privind desenul liber. Am observat o serie de simboluri în desenul liber: casă, apă, floare, inimă, fluture, peisaj, soare... E un domeniu fascinant pe care eu acum îl descopăr. De vreo cinci ani lucrez cu el. Ce înseamnă pentru liceeni casa? În general, simbolul casei este simbolul conștientului, al egoului, al eului psihologic; eu - poziționarea în casă. Fluturele, desenat în proporție covârșitoare de fete, este simbolul transformării (care inițial a fost o larvă, dar a devenit o insectă frumoasă). Așa cum o adolescentă care inițial era o fetiță nepreocupată de propria ei feminitate, a ajuns să se preocupe de felul cum arată, să gândească la relațiile sale cu cei din jur, mai cu seamă cu sexul opus", a conchis interlocutorul nostru, dl psiholog Radu Bonta.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (100 de poze), accesați Galeria foto: Metode moderne utilizate în eficientizarea actului educațional.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 20 iunie 2019