Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Metode moderne utilizate în eficientizarea actului educațional

Vineri, s-au desfășurat cercurile pedagogice ale dascălilor

Metode moderne utilizate în eficientizarea actului educațional

Cercurile pedagogice sunt întâlniri ale cadrelor didactice cu scopul de a face schimb de idei și de experiență didactică în vederea perfecționării, prin lărgirea orizontului de cunoaștere, de îmbogățire cu cunoștințe și experiențe noi, de împărtășire a unor exemple de bune practici în vederea eficientizării actului educațional.

Tocmai un astfel de demers educațional s-a urmărit și vineri, 25 noiembrie 2016, în cadrul cercurilor pedagogice.
În raidul nostru, am reușit să ajungem la trei școli orădene: la Liceul (particular) ,,Don Orione", la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu" și la Colegiul Economic ,,Partenie Cosma".
La ora vizitei noastre la Liceul ,,Don Orione", dl director Alexandru Stoica le vorbea colegilor învățători din școlile arondate centrului (cercului) despre activitățile extracurriculare desfășurate de cadrele didactice de la instituția pe care o conduce; despre activitățile duminicale desfășurate în sala de sport, între orele 15.00 și 18.00; despre acțiunile educative și caritabile (masa caldă și ajutoarele oferite copiilor și familiilor nevoiașe), cu ieșiri inclusiv la groapa de gunoi a orașului...
Programul (special) Prezi și lecțiile filmate la ,,Nicolae Bălcescu"
În ton cu tema cercurilor și cu vremurile, am constatat că ,,banala" prezentare în PowerPoint a fost înlocuită cu un program special Prezi, cică mai interesant, mai eficient și mai ușor de descifrat...
,,În acțiunea noastră de pregătire, am pornit de la un gând (ne-a spus doamna profesor Simona Bunta): ,,Dacă îmi spui, o să uit, dacă îmi arăți, o să țin minte, dar dacă mă implici o să înțeleg". Cu alte cuvinte, zicem noi, se ține cont de gândirea copilului mic care este preponderent intuitiv concretă; iar ca să vorbești cu mine (și să ne înțelegem), definește-ți termenii...
Lucrând în echipă, așa după cum aveam să aflăm de la doamna profesor Simona Vancea (responsabil din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor, în calitate de metodist, dar și responsabil de cerc pedagogic pe municipiu la clasele a III-a), doamnele prof. Raț Andaluza, Istvanovicz Carla și Bunta Simona (în colaborare cu Vancea Simona, Tăut Stela și Bughiu Maria) au realizat suportul teoretic pe care l-au prezentat (în Prezi) colegilor prezenți la cerc, despre metodele moderne (cubul, bulgărele de zăpadă, ciorchinele, frisco, metoda R.A.I., brainstormingul, tehnica lotus, pălăriile gânditoare, explozia stelară, turul galeriei, copacul cu idei, mozaicul, învățarea cu ajutorul calculatorului...), obiectivele cercului, inovație, exemple de bune practici în utilizarea metodelor moderne, avantajele metodelor, dar și punctele slabe (dezavantajele), concluziile și bibliografia; alte colege (Ioana Borza, la clasa pregătitoare; Monica Igna - la clasa I; Ioana Căbău - la clasa a II-a; Mariana Tiriteu - la clasa a III-a; Anamaria Pereș - la clasa a IV-a) au prezentat secvențe de lecții filmate; a urmat diseminarea temei pe nivel de clase printr-un ciorchine în care cei prezenți au avut de completat 12 metode moderne, prezentate și văzute prin turul galeriei (tot o metodă modernă), după cum ne-a precizat doamna profesor Simona Vancea, coordonatorul pe școală, la nivelul ciclului primar.
La Economic, afacerea, blogul și magazinul online
În cabinetul de informatică al Colegiului Economic ,,Partenie Cosma", domnișoara profesor Diana Silaghi și elevii clasei a XI-a C (profil economic) le-au prezentat profesorilor de info din municipiu afacerea lor, blogul afacerii și magazinul online pe care l-au deschis în cadrul afacerii, totul pe Internet, totul pe calculator. Pe monitoare, am văzut prăjituri de prăjituri pe care economiștii le-au pregătit acasă, în familie, ecologice, fără E-uri, pe care apoi le vând colegilor în școală. Aceasta este afacerea lor, după cum am înțeles de la domnișoara profesor Diana Silaghi.
Lecția de sport, jocurile dinamice, la clasa a IX-a B
Profesorii de sport din municipiu (care predau la ciclul liceal) au asistat la o lecție demonstrativă în noua și moderna sală de sport a Colegiului Economic ,,Partenie Cosma": ,,jocuri sportive dinamice în vederea pregătirii elevilor din clasa a IX-a B (profil turism) pentru jocul de baschet; jocuri sub formă de concurs; conducerea mingii, driblingul, oprirea într-un timp și în doi timpi, pasa de la nivelul pieptului, pasa de deasupra capului. Sunt copii care în gimnaziu nu au jucat baschet", a precizat dl profesor Ioan Moisi, cel care a ținut lecția demonstrativă în fața colegilor și a domnului inspector școlar Călin Huțupan.
,,Având în vedere tema cercului: Metode moderne de optimizare a actului educațional, noi am gândit că cele mai bune metode sunt jocurile sportive; în cadrul lor, copiii participă cu drag, se implică, sunt atenți. Lecția tocmai aceasta a dovedit; în cadrul unor jocuri diverse, dinamice, elevii din clasa a IX-a au participat activ, cu plăcere, iar colegii au apreciat acest lucru. A fost o temă bine gândită și care se mulează foarte bine pe specificul nostru", a completat dl profesor Teodor Jurcuț, responsabilul de cerc.
,,Toate cele cinci desene pot creiona un profil de personalitate"
Spune-mi ce desenezi ca să-ți spun cine ești. Cam așa ar putea să ne spună un psiholog.
Tot la ,,Partenie Cosma", dar în sala profesorală, l-am urmărit pe psihologul Radu Bonta, într-un număr de ,,magie" specifică psihologului profesor. Și-a pus colegii să deseneze un copac, apoi încă unul, pe verso, și încă trei desene libere, fiecare (,,Ce vă trece prin minte"), în total cinci desene. ,,Personalitatea dumneavoastră se proiectează în desen. Cine a desenat casă (o construcție), floare, soare, fluturi, apă?" Apoi le-a vorbit despre simbolistica desenului liber, domnia sa pregătind pentru cerc tema ,,Investigația psihologică folosind desenul liber". A îmbinat armonios prezentarea în PowerPoint cu întrebarea euristică, stabilind un dialog permanent, activând neuronii și cerând idei, păreri, opinii, chiar judecăți de valoare, Mirela dovedindu-se cel mai ,,provocator elev". Cu ce asociați de pildă casa? Dar dacă este însoțită de un gard? Floarea, apa, inima? Ce vă evocă ochiul? Le-a spus și o întâmplare picantă. Cum interpretați fluturele, desenat, covârșitor, de fete?
,,Am gândit o lucrare, un fel de cercetare empirică având ca temă investigația psihologică folosind desenul liber. După cum ați văzut, le-am cerut să facă cinci desene. Toate cele cinci desene pot creiona un profil de personalitate. Există teste ale copacului, teste ale omulețului, desenul familiei, dar nu există încă o cercetare privind desenul liber. Am observat o serie de simboluri în desenul liber: casă, apă, floare, inimă, fluture, peisaj, soare... E un domeniu fascinant pe care eu acum îl descopăr. De vreo cinci ani lucrez cu el. Ce înseamnă pentru liceeni casa? În general, simbolul casei este simbolul conștientului, al egoului, al eului psihologic; eu - poziționarea în casă. Fluturele, desenat în proporție covârșitoare de fete, este simbolul transformării (care inițial a fost o larvă, dar a devenit o insectă frumoasă). Așa cum o adolescentă care inițial era o fetiță nepreocupată de propria ei feminitate, a ajuns să se preocupe de felul cum arată, să gândească la relațiile sale cu cei din jur, mai cu seamă cu sexul opus", a conchis interlocutorul nostru, dl psiholog Radu Bonta.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (100 de poze), accesați Galeria foto: Metode moderne utilizate în eficientizarea actului educațional.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:14:00 Ora de vară a Europei de Est