Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

La Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea a fost sărbătorit părintele spiritual al românilor

Marți și miercuri,

La Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea a fost sărbătorit părintele spiritual al românilor

Miercuri, 30 noiembrie 2016, în și de ziua hramului, la Biserica Ortodoxă cu hramul Sf. Apostol Andrei din Oradea, ,,a fost sărbătorit Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, ocrotitorul României, al românilor și al acestei biserici - părintele spiritual al românilor", ca să-l cităm pe părintele vicar Vasile Bota, creierul și sufletul acestei sărbători.

Manifestările au început marți seara (după ora 17.00), cu o slujbă oarecum specială, când s-a săvârșit slujba Vecerniei, împreunată cu Litia, după care în procesiune, cu sfintele moaște și cu icoana sărbătorii, s-a înconjurat de trei ori biserica, s-au cântat Paraclisul Sf. Ap. Andrei și Acatistul lui, ,,toate acestea întru cinstirea celui care a sfințit cu sfintele sale picioare, propovăduind pe Hristos Domnul cel răstignit și înviat, pământul scump al țării noastre".
Miercuri dimineața, a fost săvârșită slujba Utreniei și Sfânta Liturghie (prilej cu care au fost pomeniți toți ctitorii, binefăcătorii și miluitorii sfântului lăcaș), iar Corul bărbătesc din Finteușu Mare (Maramureș) ne-a fericit cu un recital de colinde tradiționale românești; a fost binecuvântată apoi coliva, și aflându-ne în preziua Zilei Naționale a României, a fost rostită rugăciunea de la slujba de Te Deum pentru sărbătoarea națională a poporului român. În încheiere, tot membrii Corului bărbătesc din Finteușu Mare ne-au emoționat cu un buchet de cântece patriotice românești. La ieșirea din biserică, credincioșii au fost omeniți cu câte o felie de cozonac de post și un pahar de vin.
Slujbele au fost oficiate de un sobor de 14 preoți; pe lângă preoții parohi (părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan), au slujit: părintele stareț Cleopa Ștefanovici din Serbia, părintele arhimandrit Pantelimon de la Rohia (județul Maramureș), părintele Vasile Bota (tatăl părintelui vicar) din Medieșu Aurit (județul Satu Mare), părintele Ioan Gudea (socrul părintelui vicar), părintele Krenek Alex din Cihei, părintele Lazăr Merce din Petrileni, părintele Nicolae Bura din Băița, părintele Marius Bota (frate al părintelui vicar) din Gelu (județul Satu Mare), părintele Călin Ioniță din Groși, părintele Marcel Todinca din Săliște de Vașcău, părintele Ioan Coste din Zalău (aflat în pelerinaj cu un grup de credincioși din Sălaj) și părintele diacon Dumitru Botiș din Baia Mare.
,,Toată viața noastră trebuie să fie o predică frumoasă"
Cuvântul de învățătură ne-a fost pus la suflet de părintele stareț Cleopa din Serbia, care a învățat românește și a trăit șase ani la Iași (lângă racla Sfintei Cuvioase Parascheva), care a simțit și simte românește, care iubește România și poporul român, care are o deosebită prețuire pentru părintele vicar Vasile Bota și pentru biserica în care a slujit de nenumărate ori și pe care a binecuvântat-o cu o părticică din moaștele Sfântului Apostol Andrei. În cuvântul de învățătură, părintele stareț a subliniat importanța Sfântului Apostol Andrei, cel care l-a găsit și mărturisit cel dintâi pe Mesia: ,,L-am găsit pe Mesia, care se cheamă Hristos! Și a mers după El, pentru că Hristos este Adevărul și Viața. Și de-atunci, Andrei nu a mai fost pescar de pești, s-a făcut pescar de oameni. Asta înseamnă că fiecare dintre noi este un propovăduitor al Domnului Iisus Hristos cel înviat. Toată viața noastră trebuie să fie o predică frumoasă, să-l vestim pe Hristos, așa cum am făcut și astăzi, prin colindătorii noștri, prin colindele cele frumoase, noi vestim venirea Lui, sălășluirea Sa în trup, Nașterea Lui în Betleem. Astăzi ni s-a arătat nouă prin Sfântul Apostol Andrei, care a ajuns și în România pe care a creștinat-o. I-a dăruit lumina lui Hristos, care ne luminează pe toți. Și uite, până astăzi acest popor îl mărturisește pe Hristos. Am fost și am stat aici, în România, șase ani de zile. Am văzut și am simțit că acest popor cu adevărat îl mărturisește pe Dumnezeu. Și eu pot spune ca un străin: Sfinte Apostole Andrei, acest popor niciodată nu te-a făcut de rușine! Sfinte Apostole Andrei, roagă-te pentru noi ca să rămânem un popor creștin. Ca să rămânem copii adevărați ai lui Dumnezeu, ca să nu umblăm după promisiunile celor care nu ne doresc binele. Avem libertatea să spunem ce dorim și ce nu dorim. Să ne ajute Dumnezeu. Dumnezeu să vă binecuvânteze!", a mai spus părintele stareț Cleopa.
,,Marea noastră mângâiere este că noi avem un creștinism de origine apostolică"
Dorim să mai consemnăm câteva idei (mărturisiri) din cuvântul de mulțumire rostit de părintele vicar Vasile Bota. Faptul că ,,marea noastră mângâiere este că noi avem un creștinism de origine apostolică, Sfântul Apostol Andrei fiind părintele spiritual al românilor.
Astăzi se împlinesc 16 ani de când am sfințit această biserică ce a înnobilat zona. Biserica aceasta aduce multă mângâiere credincioșilor...
Încercăm ca foarte curând să deschidem aici un așezământ medical creștin pus sub oblăduirea Sfântului Apostol Andrei. Chiar așa se va numi: Așezământul medical creștin Sf. Apostol Andrei (un apartament cu patru camere), pe care îl vom utila și unde vom deschide cabinete medicale cu specializări, iar medicii care frecventează această biserică o să-I ofere lui Hristos două ore dintr-o săptămână, cu mâinile și priceperea lor, și în mod gratuit o să le ofere consultații credincioșilor din această parohie", a precizat părinte vicar Vasile Bota.
Distincții în semn de mulțumire  
Mulțumind pentru sprijinul deosebit acordat în construirea, administrarea și cinstirea sfintei biserici, părintele vicar Vasile Bota a înmânat diplome și distincții Crucea Sfântului Apostol Andrei Corului bărbătesc din Finteușu Mare, părintelui stareț Cleopa din Serbia, consilierului (și senatorului) Cornel Popa, consilierului Stelian Gomboș, epitropilor bisericii, Jeflea Avram și Holhoș Claudiu, unui credincios vrednic Ovidiu Onița, mulțumiri familiilor patronilor de la Vandana și Dorbob, altor familii, doamnei doctor Carmen (Băloiu), dlui comandant Eugen Boc și Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, militarilor care au purtat icoana hramului, soborului de preoți și credincioșilor parohiei.
De la Oradea, la Baia Mare, la Viena, Câmpia Turzii și Șimleu Silvaniei...
Bunii și vrednicii noștri colindători, membrii Corului bărbătesc din Finteușu Mare vor colinda astăzi (1 Decembrie), de Ziua Națională a României, la Baia Mare, iar din 2 în 5 decembrie, la Târgul de Crăciun de la Viena, în 6 decembrie, vor susține un concert pe plan local, în orașul lor, în 7 decembrie vor colinda în Catedrala Sf. Apostol Andrei din Baia Mare (concert televizat), în 10 vor cânta la Câmpia Turzii, iar în 18 decembrie la Mocinu Mic și la Șimleu Silvaniei (în județul Sălaj), după cum aveam să aflăm de la dirijorul corului, dl prof. Andrei Dragoș.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (89 de poze), accesați Galeria foto: La Biserica Sf. Apostol Andrei  din Oradea a fost sărbătorit părintele spiritual al românilor.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 24 ianuarie 2020