Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

La Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea a fost sărbătorit părintele spiritual al românilor

Marți și miercuri,

La Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea a fost sărbătorit părintele spiritual al românilor

Miercuri, 30 noiembrie 2016, în și de ziua hramului, la Biserica Ortodoxă cu hramul Sf. Apostol Andrei din Oradea, ,,a fost sărbătorit Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, ocrotitorul României, al românilor și al acestei biserici - părintele spiritual al românilor", ca să-l cităm pe părintele vicar Vasile Bota, creierul și sufletul acestei sărbători.

Manifestările au început marți seara (după ora 17.00), cu o slujbă oarecum specială, când s-a săvârșit slujba Vecerniei, împreunată cu Litia, după care în procesiune, cu sfintele moaște și cu icoana sărbătorii, s-a înconjurat de trei ori biserica, s-au cântat Paraclisul Sf. Ap. Andrei și Acatistul lui, ,,toate acestea întru cinstirea celui care a sfințit cu sfintele sale picioare, propovăduind pe Hristos Domnul cel răstignit și înviat, pământul scump al țării noastre".
Miercuri dimineața, a fost săvârșită slujba Utreniei și Sfânta Liturghie (prilej cu care au fost pomeniți toți ctitorii, binefăcătorii și miluitorii sfântului lăcaș), iar Corul bărbătesc din Finteușu Mare (Maramureș) ne-a fericit cu un recital de colinde tradiționale românești; a fost binecuvântată apoi coliva, și aflându-ne în preziua Zilei Naționale a României, a fost rostită rugăciunea de la slujba de Te Deum pentru sărbătoarea națională a poporului român. În încheiere, tot membrii Corului bărbătesc din Finteușu Mare ne-au emoționat cu un buchet de cântece patriotice românești. La ieșirea din biserică, credincioșii au fost omeniți cu câte o felie de cozonac de post și un pahar de vin.
Slujbele au fost oficiate de un sobor de 14 preoți; pe lângă preoții parohi (părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan), au slujit: părintele stareț Cleopa Ștefanovici din Serbia, părintele arhimandrit Pantelimon de la Rohia (județul Maramureș), părintele Vasile Bota (tatăl părintelui vicar) din Medieșu Aurit (județul Satu Mare), părintele Ioan Gudea (socrul părintelui vicar), părintele Krenek Alex din Cihei, părintele Lazăr Merce din Petrileni, părintele Nicolae Bura din Băița, părintele Marius Bota (frate al părintelui vicar) din Gelu (județul Satu Mare), părintele Călin Ioniță din Groși, părintele Marcel Todinca din Săliște de Vașcău, părintele Ioan Coste din Zalău (aflat în pelerinaj cu un grup de credincioși din Sălaj) și părintele diacon Dumitru Botiș din Baia Mare.
,,Toată viața noastră trebuie să fie o predică frumoasă"
Cuvântul de învățătură ne-a fost pus la suflet de părintele stareț Cleopa din Serbia, care a învățat românește și a trăit șase ani la Iași (lângă racla Sfintei Cuvioase Parascheva), care a simțit și simte românește, care iubește România și poporul român, care are o deosebită prețuire pentru părintele vicar Vasile Bota și pentru biserica în care a slujit de nenumărate ori și pe care a binecuvântat-o cu o părticică din moaștele Sfântului Apostol Andrei. În cuvântul de învățătură, părintele stareț a subliniat importanța Sfântului Apostol Andrei, cel care l-a găsit și mărturisit cel dintâi pe Mesia: ,,L-am găsit pe Mesia, care se cheamă Hristos! Și a mers după El, pentru că Hristos este Adevărul și Viața. Și de-atunci, Andrei nu a mai fost pescar de pești, s-a făcut pescar de oameni. Asta înseamnă că fiecare dintre noi este un propovăduitor al Domnului Iisus Hristos cel înviat. Toată viața noastră trebuie să fie o predică frumoasă, să-l vestim pe Hristos, așa cum am făcut și astăzi, prin colindătorii noștri, prin colindele cele frumoase, noi vestim venirea Lui, sălășluirea Sa în trup, Nașterea Lui în Betleem. Astăzi ni s-a arătat nouă prin Sfântul Apostol Andrei, care a ajuns și în România pe care a creștinat-o. I-a dăruit lumina lui Hristos, care ne luminează pe toți. Și uite, până astăzi acest popor îl mărturisește pe Hristos. Am fost și am stat aici, în România, șase ani de zile. Am văzut și am simțit că acest popor cu adevărat îl mărturisește pe Dumnezeu. Și eu pot spune ca un străin: Sfinte Apostole Andrei, acest popor niciodată nu te-a făcut de rușine! Sfinte Apostole Andrei, roagă-te pentru noi ca să rămânem un popor creștin. Ca să rămânem copii adevărați ai lui Dumnezeu, ca să nu umblăm după promisiunile celor care nu ne doresc binele. Avem libertatea să spunem ce dorim și ce nu dorim. Să ne ajute Dumnezeu. Dumnezeu să vă binecuvânteze!", a mai spus părintele stareț Cleopa.
,,Marea noastră mângâiere este că noi avem un creștinism de origine apostolică"
Dorim să mai consemnăm câteva idei (mărturisiri) din cuvântul de mulțumire rostit de părintele vicar Vasile Bota. Faptul că ,,marea noastră mângâiere este că noi avem un creștinism de origine apostolică, Sfântul Apostol Andrei fiind părintele spiritual al românilor.
Astăzi se împlinesc 16 ani de când am sfințit această biserică ce a înnobilat zona. Biserica aceasta aduce multă mângâiere credincioșilor...
Încercăm ca foarte curând să deschidem aici un așezământ medical creștin pus sub oblăduirea Sfântului Apostol Andrei. Chiar așa se va numi: Așezământul medical creștin Sf. Apostol Andrei (un apartament cu patru camere), pe care îl vom utila și unde vom deschide cabinete medicale cu specializări, iar medicii care frecventează această biserică o să-I ofere lui Hristos două ore dintr-o săptămână, cu mâinile și priceperea lor, și în mod gratuit o să le ofere consultații credincioșilor din această parohie", a precizat părinte vicar Vasile Bota.
Distincții în semn de mulțumire  
Mulțumind pentru sprijinul deosebit acordat în construirea, administrarea și cinstirea sfintei biserici, părintele vicar Vasile Bota a înmânat diplome și distincții Crucea Sfântului Apostol Andrei Corului bărbătesc din Finteușu Mare, părintelui stareț Cleopa din Serbia, consilierului (și senatorului) Cornel Popa, consilierului Stelian Gomboș, epitropilor bisericii, Jeflea Avram și Holhoș Claudiu, unui credincios vrednic Ovidiu Onița, mulțumiri familiilor patronilor de la Vandana și Dorbob, altor familii, doamnei doctor Carmen (Băloiu), dlui comandant Eugen Boc și Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, militarilor care au purtat icoana hramului, soborului de preoți și credincioșilor parohiei.
De la Oradea, la Baia Mare, la Viena, Câmpia Turzii și Șimleu Silvaniei...
Bunii și vrednicii noștri colindători, membrii Corului bărbătesc din Finteușu Mare vor colinda astăzi (1 Decembrie), de Ziua Națională a României, la Baia Mare, iar din 2 în 5 decembrie, la Târgul de Crăciun de la Viena, în 6 decembrie, vor susține un concert pe plan local, în orașul lor, în 7 decembrie vor colinda în Catedrala Sf. Apostol Andrei din Baia Mare (concert televizat), în 10 vor cânta la Câmpia Turzii, iar în 18 decembrie la Mocinu Mic și la Șimleu Silvaniei (în județul Sălaj), după cum aveam să aflăm de la dirijorul corului, dl prof. Andrei Dragoș.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (89 de poze), accesați Galeria foto: La Biserica Sf. Apostol Andrei  din Oradea a fost sărbătorit părintele spiritual al românilor.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 5 decembrie 2022