Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Orădenii au venit ca la Alba, de Ziua Națională a României!

Joi, în Parcul 1 Decembrie și în Centrul Civic

Orădenii au venit ca la Alba, de Ziua Națională a României!

Chiar dacă vremea a devenit neprietenoasă joi, de 1 Decembrie, orădenii au ieșit cu miile în Centrul Civic, respectiv la Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie pentru a sărbători Ziua Națională a României.

Copiii au colorat și au veselit atmosfera cu drapele și cocarde, cu sinceritatea și voioșia lor. Ei au trăit deplin, ca și părinții lor. Dar cum ai putea să împarți românii, de Ziua Națională, să-i nominalizezi după culorile politice, când pe platou și pe străzi, bucuria era la unison, iar cetățenii nu s-au așezat în formație după simpatii politice!? E jenant să constați cum unii vor să exploateze orice eveniment încercând să adune capital politico-electoral!
De la ora 11.00, pe platoul din fața Statuii Ostașului Român s-a desfășurat ceremonialul militar și religios. Slujba religioasă a fost oficiată (sub oblăduirea celor doi episcopi care au încăput sub aceeași umbrelă:  episcopul ortodox și episcopul greco-catolic), de către preoții din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională din Garnizoana Oradea.
,,Ziua de 1 Decembrie - o sărbătoare de suflet pentru toți românii"
Alocuțiunile privind însemnătatea evenimentului au fost rostite de dl prefect Claudiu Adrian Pop și de istoricul Ioan Horga.
,,Ziua de 1 Decembrie a fost, este și va rămâne o sărbătoare de suflet pentru toți românii, a spus dl prefect; un moment de unitate națională și de aniversare a solidarității noastre... Noi, astăzi, omagiem istoria noastră națională, ne aducem aminte cu recunoștință și respect de cei care în activitatea lor au contribuit la progresul națiunii noastre, la promovarea valorilor românești pentru a construi România Mare".
Domnul prefect s-a referit apoi la ,,discursul rostit de Vasile Goldiș la Alba Iulia în fața Adunării Naționale a tuturor românilor din Ungaria și Transilvania, care, prin acest discurs, a relevat inevitabila dezmembrare a monarhiei austro-ungare și necesitatea Unirii Transilvaniei cu România (,,Națiunile trebuiesc liberate. Între aceste națiuni se află și națiunea română din Ungaria, Banat și Transilvania. Dreptul națiunii române de a fi liberă îl recunoaște lumea întreagă. Îl recunosc acum și dușmanii noștri de veacuri"...).
Dl prefect și-a încheiat alocuțiunea adresând urări fiecăruia și tuturor, deopotrivă.
Dreptul la proprietate asupra teritoriilor pe care românii le locuiesc
La rândul său, domnul decan Ioan Horga a ținut să se refere la câteva idei din același discurs, cel rostit de Vasile Goldiș la Alba Iulia, ,,reiau câteva idei de acolo și încerc să le leg de ceea ce vroiam să vă spun în cadrul acestei intervenții a mele; dreptul la proprietate asupra teritoriilor pe care românii le locuiesc; dreptul la libertate..." Revenind în actualitate, dl prof. univ. dr. Ioan Horga a atras atenția că ,,astăzi, de ceva vreme, în plan internațional, se discută de suveranități extinse, adică de autodeterminări extinse, bazate pe principiul etnic, nu pe principiul majorităților; această pată neagră care vrea să schimbe ordinea lumii începe să-și facă loc. Să nu dăm crezare acestui mesaj, acestor păianjeni care vin și încearcă să pătrundă în sufletele și în mințile noastre".
Înmânarea drapelului național și a diplomei de excelență
Potrivit obiceiului, care a devenit de-acum tradiție, dl prefect Claudiu Adrian Pop a înmânat drapelul național și o diplomă de excelență unor persoane cu rezultate remarcabile în activitate, propuse de câteva instituții vizate de dl prefect (Teatrul ,,Regina Maria", Serviciul de Ambulanță Bihor, Colegiul Medicilor Bihor, Școala de Pregătire a  Agenților de Poliție de Frontieră „Avram Iancu" Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Salvamont Bihor). Astfel au fost premiați: 1.Dna dr. Bocșe Dorina Lucia - medic primar medicină de familie, specialist medicină de urgență are o activitate în sistemul sanitar de 35 de ani, din care 31 ani activitate neîntreruptă pe echipaj medical de urgență în cadrul Stației de ambulanță Aleșd; este absolventă  a Institutului de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, Facultatea de Medicină Generală, specializarea Medicină generală, sesiunea septembrie 1981, cu media 10 la examenul de diplomă. 2.Dna profesor Elvira Groza, care este doctor în filosofie al Universității ,,Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, profesor de filosofie la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr" din Oradea. Rezultate obținute de elevii îndrumaţi de domnia sa: medalie de argint la Olimpiadă Internațională de Filosofie, ediția XXIV din 2016, desfășurată la Gent, Belgia, elevă Groza Teodora; medalie de bronz la Olimpiada Internațională de Filosofie, ediția XXIII din 2015, desfășurată la Tartu, Estonia, elevă Groza Teodora; medalie de bronz la Olimpiada Internațională de Filosofie, ediția XVIII din 2010, desfășurată la Atena, Grecia, elevul Cuc Valeriu etc. 3.Dl Richard Balint, care este unul dintre cei mai reprezentativi actori din România, lucru atestat atât de publicul din Oradea, cât și de critica de specialitate din domeniul teatral. În anul 2016, dl Richard Balint a fost nominalizat la Gala premiilor UNITER. Este singurul actor orădean care a obținut două nominalizări UNITER; a fost selectat la Festivalul de Film Tiff Transilvania, în cadrul secțiunii 10 pentru film. De-a lungul carierei sale artistice actorul Richard Balint a jucat numeroase roluri pricipale, fiind invitat să joace și pe alte scene din țară și străinătate. 4.Dl prof. univ. dr. Gheorghe Bumbu, absolvent al Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, promoția 1977; este medic primar urologie, medic șef secție, doctor în medicină. A militat pentru recunoașterea unei noi specialități în România, obținând cu suportul Ministerului Sănătății atestat de studii complementare în uroginecologie. Este președintele Societății Naționale de Uroginecologie și vicepreședinte al Societății Naționale de Urologie, membru a numeroase organizații profesionale naționale și internaționale. 5.Dl. comisar-șef de poliție Marius Cura, care este șeful compartimentului Relații Internaționale din cadrul Școlii de Pregătire a Agenților de Poliție de Frontieră ,,Avram Iancu" Oradea. Datorită rezultatelor obținute în plan internațional, în special în dezvoltarea relațiilor bilateral dintre Colegiul Național al Poliției de Frontieră din Ungheni-R. Moldova și Școală de Pregătire de Agenților Poliției de Frontieră ,,Avram Iancu" Oradea, în luna august a fost decorat, de către Departamentul Poliției de Frontieră al R. Moldova, cu medalia ,,Pentru cooperare internațională". 6.Dl Teușdea Cosmin, care a fost nominalizat de Serviciul Județean Salvamont - Salvaspeo Bihor. Abilitățile, unicitatea și know-how-ul fiecărui membru determină profesionalismul per ansamblu ca echipă, capacitatea de adaptare la o gamă variată de acțiuni, atât de patrulare-prevenire cât și de salvare. Dacă îi întrebi pe oricare dintre ei cine este cel mai bun salvator, răspunsul unanim este că nici unul dintre ei nu poate face dovadă profesionalismului propriu fără suportul echipei. Informațiile despre cei șase premianți ne-au fost furnizate de dna Claudia Timofte, director al Cancelariei Prefecturii Bihor.
Recital, depuneri de flori și Parada militară
Recitalul membrilor Ansamblului coral „General Traian Moșoiu" a început cu un cântec istoric nou, compus și interpretat de un  îndrăgit rapsod al melosului popular bihorean, interpreta de pricesne și muzică populară Viorica Marc Bulzan.
A urmat festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie.
După defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare, cei prezenți pe platou s-au alăturat orădenilor postați deja în Centru Civic pentru a urmări Parada militară locală cu personal și tehnică.
Pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor îi așteptau pe orădeni 2.700 de porții de mâncare și ceai cald, preparate cu sprijinul Garnizoanei Oradea și oferite de municipalitate.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (195 de poze), accesați Galeria foto: Orădenii au venit ca la Alba, de Ziua Națională a României!

Trimite email
marți, 23 aprilie 2024, 16:58:06 Ora de vară a Europei de Est