Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ultimele clase cu profil pedagogic și de seminar teologic ortodox

La Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș

Ultimele clase cu profil pedagogic și de seminar teologic ortodox

Liceele pedagogice sunt în lichidare, o măsură pe cât de tristă, pe atât de nepotrivită și neinspirată, lipsită de temei, doar de dragul reformei și alinierii la cerințele și standardele U.E., chiar dacă se face un mare deserviciu învățământului românesc.

Prin urmare, de la anu’... sau după noi... „potopul!”
Există și la Beiuș un asemenea liceu – Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, unde aveam să poposim chiar ieri (marți, 14 octombrie2008) pentru o scurtă vreme, în cadrul unui periplu în municipiul Beiuș (și în împrejurimi).
Și directorul liceului, prof. Ionel Eugen Dringo, regretă faptul că anul acesta vor absolvi ultimele două clase, câte una cu profil pedagogic (cu dublă specializare, educatoare-învățători) și una de seminar teologic ortodox.
În discuția pe care am avut-o cu noul manager al unității de învățământ, am dorit să aflăm noutățile în materie de dotări și proiecte.
„Cu ajutorul comitetului de părinți și al primăriei, au fost modernizate sălile de clasă (geamuri termopan și podele laminate), mobilier nou, adecvat, în laboratorul de fizică-chimie, dar și aparatură nouă, cărți noi la biblioteca școlii (e vorba de cea de-a doua tranșă). De doi ani, avem cabinet de psihopedagogie, dotat corespunzător, dar doresc să subliniez faptul că psihopedagogul Nicoleta Stoița este fostă elevă a școlii. Catedra de educație fizică și sport (șef de catedră, prof. Livia Iagăr) are în dotare aparatură medicală nouă și de forță, dar și de gimnastică. S-a renovat sala de mese și s-a zugrăvit sala de sport.
La capitolul proiecte, nu am dori să spunem, deocamdată, prea multe (păstrând secretul unora), doar realizarea unui cabinet fonic și amenajarea unui teren de sport, cu ajutorul primăriei.”
Vizitând școala, am trecut și pe la cabinetul de informatică, unde i-am cunoscut pe cei din a XII-a C, de la profilul mate-info, la o oră de informatică, alături de profesorul de info și dirigintele lor, Mircea Rotar. Printre merituoșii clasei a XII-a C(dar și ai școlii), la loc de frunte se situează Teodora Leucuța și Andra Dumea, premiante I de când au pășit pe poarta școlii (din clasa a V-a), dar și olimpice, Teodora, la mate și română, iar Andra, la mate, română, dar și la fizică, obținând mențiuni în mai mulți ani la etapa județeană, precum și premii și mențiuni la concursul de matematică „Ștefan Musta”. Andra face parte și din elita școlii (premianții cu 10 la nivel de școală). Printre vedetele clasei se numără și doi fotbaliști de talie, Adrian Popa (zis și „Luna”) și Florin Stretea („Recidivistul”).
Vedete ... și vedete
 La ora vizitei noastre (la ora 13.00), cei din a XII-a A (singura și ultima clasă cu profil pedagogic din liceu) învățau formele de relief din Europa (alături de prof. Monica Matica). Și aici am cunoscut vedete și vedete (în sensul bun al cuvântului): Cristina Goilean, olimpică națională, cu mențiune pe țară la psihologie și premiantă pe clasă, Oana Driha, premiantă (cu 10) pe școală, dar premiantă an de an, de la grădiniță (Oana este dintre cei care au pășit pragul acestei școli chiar de la vârsta preșcolară), Ramona Bodea și Adina Creț s-au remarcat încă de pe când erau „boboace” (în clasa a IX-a), cu prilejul concursului de frumusețe „Miss boboc” (unde au ocupat locul III, respectiv V), iar mulți dintre elevii clasei sunt membri ai ansamblului coral al școlii (intitulat „Speranța”, dirijat de prof. Remus Lazea).
Tot la capitolul vedete, dl director avea să o nominalizeze pe Roxana Gudiu (din a XI-a B), „premiantă, dar și o interpretă de frunte a folclorului bihorean, care, zilele acestea, a obținut o mențiune la Festivalul internațional de folclor de la Suceava, după cum am aflat de la directoarea Casei de Cultură din Beiuș, prof. Anca Banda”.
Noi aveam să facem cunoștință cu Roxana în vară, la Apateu (Ungaria), la un program cultural organizat de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, unde a cântat alături de profesorul ei, Florin Mariș Hinsu, și de alți interpreți îndrăgiți ai folclorului bihorean, printre care și Anca-Silvia Banda, directorul Casei de Cultură „Ioan Ciordaș” din Beiuș. De fapt, Roxana este o interpretă titrată, care nu mai știe exact câte premii județene, interjudețene și naționale deține în frumosul său palmares. Înainte de a obține mențiunea de la Suceava, Roxana a impresionat din nou pe scena importantului concurs județean „Tinere talente”, clasându-se pe prima treaptă a podiumului de premiere. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ultimele clase cu profil pedagogic și de seminar teologic ortodox.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:41:21 Ora de vară a Europei de Est