Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Premiu special și mențiune la Târgul FE de la Baia Mare

Târgul firmelor de exercițiu, oportunitate spre o carieră de succes

Premiu special și mențiune la Târgul FE de la Baia Mare

Elevii învață din școală că succesul în viitoarea lor carieră depinde mai mult de persoana fiecăreia și nu de circumstanțe sau de context, obligând individual să ia în considerare toate realizările și punctele forte care-l diferențiază de ceilalți.

Experimentând în firma de exercițiu, elevul află cât mai multe despre el, câștigă încredere în forțele proprii, găsește o provocare în oportunitatea evoluării sale profesionale și descoperă jobul pe care și-l dorește în domeniul economic.
Firma de exercițiu reprezintă o simulare a unei firme reale fiind  înființată de către elevi și coordonată de cadrele didactice, activitatea ei se desfășoară conform legislației în vigoare pentru firmele reale și este supervizată de Centrala Rețelei Firmelor de Exercițiu (ROCT), prin intermediul unei platforme virtuale. Prin utilizarea metodei de învățare  ,,Firma de exercițiu", elevii își dezvoltă spiritul antreprenorial, se familiarizează cu activitățile specifice unei firme reale simulând operațiile acesteia: înființare, funcționare, dezvoltându-și competenţe şi atitudini necesare unui întreprinzător dinamic (creativitate, gândire critică, rezolvarea de probleme, luare de decizii, asumarea responsabilităţii, lucrul în echipă, iniţiativă, perseverenţă, autoorganizare şi autoevaluare a resurselor individuale, flexibilitate), ceea ce facilitează trecerea benefică spre viaţa economică reală.
Premiu special și mențiune la Baia Mare
Evenimentul organizat de Colegiului Economic ,,Nicolae Titulescu" Baia Mare din 25 și 26 noiembrie 2016 și anume Târgul Național al Firmelor de Exerciţiu Rivulus Dominarum Tineret, ediţia a X-a, a trezit interesul a 121 de firme de exerciţiu din 20 de judeţe ale țării, inclusiv județul Bihor, participând la această competiție - eveniment înscris în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale aprobat de MENCS pentru anul 2016.
Elevii firmelor participante și-au amenajat standurile, au derulat activități specifice participării la târg, folosindu-se de materialele promoționale pe care și le-au editat (bannere, pliante, mape și cataloage/broșuri, prezentare PPT a firmei), au exersat tehnicile de prezentare și promovare a ofertei proprii și de vânzare a produselor și serviciilor care fac obiectul lor de activitate, realizând tranzacții cu alte firme de exercițiu, ceea ce a dus la evaluarea pe secțiuni a efortului fiecărei firme.
Liceul Tehnologic Nr. 1 din Salonta, condus de domnul director prof. Szatmari Adrian, aplică metoda de învățare ,,Firma  de exercițiu" la profilul Servicii, de aproape 10 ani, pregătind elevii pentru inserţia pe piaţa muncii, pentru continuarea studiilor sau pentru a-și deschide propria afacere. La această competiție a târgului  firmelor de exercițiu a participat și firma F.E. ,,Steaua Canah" SRL de la Liceul Tehnologic Nr. Salonta, prof. coordonator Anton Floare obținând două premii:
1.Premiu special la secțiunea Prezentarea PowerPoint a firmelor de exercițiu 2.Mențiune I  la secțiunea Stand.
Elevii implicați în activitatea firmei de exercițiu FE Steaua Canah SRL, participantă la târg sunt: Legman Ionuț, Turcuț Mădălina, Avram Alina, Fazekaș Alexandru-Iosif, Haidu Larisa, Jurcan Bogdan, Martin Aurelian-Ionuț, Murza Diana, Oală Voichița,Ujupan Sergiu, Manole Alin, Baba Ioana, elevi din clasa a XII-a A, diriginte prof. Anton Floare.
Mulțumim firmei mame,  SC Canah Internațional SRL Salonta, pentru ajutorul substanțial financiar acordat, care a permis facilitatea participării la acest târg național al firmelor de exercițiu și care a inspirat elevii în alegerea obiectului de activitate al firmei FE Steaua Canah SRL, de a comercializa produse naturale procesate din semințe de cânepă, descoperind totodată nu numai tehnica comercializării cu succes a unor asemenea produse, ci și rolul lor benefic asupra sănătății organismului (Seminţele de cânepă reprezintă unul dintre alimentele cele mai nutritive, datorită conţinutului ridicat de proteine, uleiului bogat în acizi graşi polinesaturaţi omega 6 şi omega 3 şi fibrelor insolubile).
Experienţa de a conduce direct negocierile şi de a dezvolta spiritul de echipă se poate exersa cu succes în cadrul unui târg al firmelor de exerciţiu, elevii întâlnind parteneri de afaceri, comunicarea directă cu aceștia, îi învaţă să ia decizii şi să-şi dezvolte încrederea în forţele proprii. Târgul firmelor de exerciţiu oferă posibilitatea aplicării competenţelor antreprenoriale în condiţii de competiţie şi de recunoaştere a valorii adăugate a metodei ,,Firma de exerciţiu".
Felicităm elevii implicați care au reușit să-și asume responsabilitățile de viitori antreprenori,  dorindu-le mult succes în continuare!
Prof. Anton Floare
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Premiu special și mențiune la Târgul FE de la Baia Mare.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:45:55 Ora de vară a Europei de Est