Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Buzgău Natalia și Herpuț Casian - Miss și Mister Liceu

,,Balul Miss & Mister Liceu în stil Hollywoodian2016” la Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta

Buzgău Natalia și Herpuț Casian - Miss și Mister Liceu

În sprijinul educației formale intervine și educația nonformală, care este o educație în afara clasei și cuprinde activități extrașcolare cu caracter mai puțin formal, dar cu rezultate formative de dezvoltare a personalității elevilor

Balurile sunt evenimentele cele mai aşteptate de către liceeni, fiind întotdeauna un prilej de bucurie și de aducere aminte pentru mai târziu.  Profesorii de la Liceul Tehnologic Nr. 1 din Salonta, reprezentat prin domnul director Szatmari Adrian, încearcă și reușesc să îmbine rutina zilnică a activităților formale cu noutatea oferită de activitățile extrașcolare, scopul fiind creșterea interesului pentru studiu, pentru școală în general și formarea de competențe pentru viață. Astfel, pe 8 decembrie 2016, în sala de festivități a liceului, a avut loc ,,Balul Miss & Mister Liceu în stil Hollywoodian", eveniment la care au luat parte profesori, elevi, părinți, sponsori și invitați. Tema balului face referire la Hollywood care nu este altul decât un cartier al orașului Los Angeles, din Statele Unite ale Americii și principalul centru al industriei cinematografice și de televiziune și la a cărui strălucire visează să ajungă mulți tineri de liceu.
Organizatorii evenimentului, elevii clasei a XII-a A, coordonați de doamna dirigintă, prof. Anton Florica, au pregătit cu migală un spectacol de calitate, un show din care nu a lipsit nimic: eleganța prezentatorilor, emoția inerentă a concurenților, umorul de calitate și multă, foarte multă ingeniozitate. Seara balului a fost una deosebită, remarcabil reprezentați pe scenă de cei doi prezentatori, elevii Alina Torj și Zoltan Zsori (clasa XII-A), reușind să câștige inimile tuturor spectatorilor, fiind plină de momente artistice, cu dans, cu muzică, veselie, aplauze, talent și distracție.
În cursa pentru câștigarea titlului de Miss şi Mister Liceu 2016, au intrat șase perechi de tineri, cei mai curajoși, frumoși și talentați concurenți, susținuţi de colegii lor. Cadrul de desfășurare a fost în stil american, unde timp de peste două ore și jumătate s-au petrecut momente spectaculoase cu probe de încercare, pentru a-şi demonstra aptitudinile şi talentul, pentru cele șase perechi aflate în concurs, precum: prima probă - prezentarea individuală în rime; proba de cultură generală; proba cu portocale (verificarea abilitățile de atenție, răbdare și îndemânare); scenete, proba cu declarații de despărțire, dar și de dragoste (cu răspunsuri pline de imaginație și umor); proba de intuiție, imaginație și creație și proba de dans pe ritmuri muzicale diferite. Ținutele și dansurile au fost unele dintre armele participantelor în lupta pentru inimile juraților.  La înălțimea spectacolului, s-au situat dansurile de societate latino (cha-cha-cha, rumba, samba, salsa) prestate de doi tineri dansatori frumoși și talentați, Grec Adina și Andrei Latco de la Clubul de dans sportiv Arny Dance Salonta, coordonați de către domnul profesor instructor Major Arnold și nu în ultimul rând evoluția de excepție a învițaților speciali, a trupei de dans orădene ,,Cool Style", care a însuflețit publicul și l-a ridicat în picioare.
Toată lumea prezentă a avut de câștigat: premii pentru concurenți și o seară de neuitat pentru spectatori. În urma concursului au fost acordate următoarele titluri și tot atâtea premii: Miss Liceu - Buzgău Natalia (clasa a XI-a A), iar titlul de Mister Liceu - Herpuț Casian (clasa a  XII-a C); pe locul doi s-au clasat Nan Daria (clasa a XI-a A) şi Bora Dacian (clasa a XI-a A), iar pe locul trei - Toma Georgiana (clasa a IX-a A) şi Neaga Dorinel (clasa a XI-a B) și totodată diplome de participare concurenților: Cionca Florina (clasa a XI-a B), Iovan Gabriel (clasa a XII-a B), Beltechi Alexandra (clasa a XI-a D), Boldor Ionuț (clasa a XII-a C), Ilieș  Ramona (clasa a IX-a B) și Herdean Răzvan (clasa a XII-a B). 
Spectacolul a fost completat cu un scurt moment de divertisment, realizat de către elevii clasei a XII-a A, precum și cu un scurt filmuleț cu peripețiile și entuziasmul concurenților din timpul repetițiilor programului. Atmosfera plăcută a spectacolului a fost amplificată de recitalul de muzică populară din Bihor al Mădălinei Birta, fostă elevă a liceului nostru, care acum este o artistă în devenire. Finalul spectacolului, înainte de premiere, a fost electrizat de Ansamblul folcloric de dansuri populare de la Avram Iancu. Îndrăgiții dansatori  ne-au oferit un regal de neuitat prin dansul lor împletit cu cântecul și mândrul nostru port bihorean. Organizatorii balului mulțumesc tuturor sponsorilor pentru sprijinul financiar acordat, dar în mod special elevei Alina Torj și familiei sale. Dorim să-i felicităm atât pe concurenții care au câștigat ,,bătălia" cu emoțiile scenei, cât și pe elevii clasei organizatoare, a XII-a A.
Prof. Anton Florica
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Buzgău Natalia și Herpuț Casian - Miss și Mister Liceu.

Trimite email
miercuri, 2 iulie 2025, 05:01:06 Ora de vară a Europei de Est