Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Magia Crăciunului la Ştei

Joi, la Casa de Cultură ,,Miron Pompiliu”

Magia Crăciunului la Ştei

În prag de sărbătoare, ,,Magia Crăciunului" a cuprins întreg oraşul Ştei.

Elevii Şcolii Gimnaziale ,,Miron Pompiliu" Ştei au fost protagoniştii unui amplu spectacol, dedicat Sărbătorii Sfinte a Crăciunului. Aceştia au cântat, au dansat şi au recitat poezii şi au jucat piese de teatru. Sala mare a Casei de Cultură a fost arhiplină, evenimentul fiind încărcat de emoţie şi duioşie.
Spectacolul s-a desfăşurat joi, 15.12.16, la Casa de Cultură ,,Miron Pompiliu" Ştei, de la ora 15, într-un program amplu ce a durat mai bine de trei ore.  În deschidere, viceprimarul Marius Cioară le-a adresat şteienilor un Crăciun fericit şi cele mai alese gânduri și urări de ,,La mulți ani!"
Spectacolul intitulat ,,Magia Crăciunului" a fost structurat în două părţi. Prima parte a debutat printr-o surpriză. Profesorii Şcolii Gimnaziale ,,Miron Pompiliu" Ştei au colindat cu dar divin, impresionând audienţa. În aplauze, surpriza a fost întregită de apariţia lui Moş Crăciun cu spiriduşii săi, cel pe care prichindeii l-au aşteptat cuminţi tot anul. Primii care i-au dovedit Moşului talentul au fost elevii clasei pregătitoare A, care, coordonaţi de prof. Alina Todor, au adresat publicului urarea: ,,La mulţi ani". Prinşi în horă aceştia au dovedit că talentul nu are vârstă. Au urmat elevii clasei pregătitoare B, care şi-au dovedit măiestria în ale colindatului pe la porţile sufletului prin două cântece cu tematică religioasă, coordonaţi de prof. Colf Dana. Un dans al fulgilor de nea, mii şi mii, dar şi alte poezii au prezentat elevii clasei pregătitoare C, îndrumaţi de  prof. Sanda Domokoş. Micuţii clasei pregătitoare D, sub coordonarea d-nei prof. Creţ Florina, i-au oferit Moşului un alt cadou şi anume unul muzical. Şi tot aşa magia Crăciunului va fi răspândită peste tot pe uliţele urbei, prin ,,Istoria Crăciunului" spusă de micuţii şcolari ai clasei I A, alături de prof. coordonator Cristian Bunta. Colindul nu-i colind, dacă nu e unul tradiţional. Elevii clasei I B, îndrumaţi de d-na prof. Gabor Elena, au umplut sufletul asistenței de bucurie, prin interpretarea a două colinde (Leru-i ler şi Noapte de vis). În paşi de dans modern, au păşit pe scenă şi elevii clasei I C, coordonaţi de prof. Bogoşel Voichiţa, apoi cu glasurile lor suave au interpretat cântecul sugestiv ,,De Crăciun". La finalul primei părţi ,Moşul cel darnic, împreună cu ajutoarele sale, a scos din tolba sa daruri felurite pe care le-a împărţit prichindeilor.
Partea a II-a a spectacolului a inclus clasele II-IV şi a introdus în scenă grupul vocal ,,Tinere mlădiţe", coordonat de prof. Daniela Rada şi inst. Ileana Tomescu şi grupul vocal ,,Armonia", coordonat de prof. de religie Gheorghe Drăgan. Aceştia au interpretat colindele ,,Deschide, gazdă uşa" şi ,,Suntem magii de la Răsărit". Elevii claselor a V-a B şi a VII-a B, sub îndrumarea  prof. Sanda Merce şi Muşet Georgeta, şi-au arătat măiestria în ale cântatului printr colindul ,,Noi umblăm a colinda". Colindătorii claselor a II-a A, B și C, sub coordonarea profesorilor Ramona Bustaşiu, Adriana Fericean  şi Laura Paşca, au realizat un program artistic de o mare fineţe, dovendind că talentul nu are vârstă. Frumos costumaţi şi cu voci cristaline, copiii au interpretat colindele: ,,A venit, a venit iarna" şi ,,Maria şi Iosif" şi au dansat pe ritmuri moderne. Clasele a III-a A, B și C, sub îndrumarea prof. Guţ Mina, Moza-Becheanu Liana și Florina Lupău, şi-au dat concursul în ale colindatului  ,,Asta-i seara de Crăciun" şi ,,Slobozâ-ne, gazdă-n casă",  ,,Sara de Crăciun" şi ,,Scoală gazdă nu dormi". Eleva Andra Sabău a interpretat magistal la orgă: Sus la poarta raiului, sub îndrumarea prof. Florina Lupău. Moşul cel darnic a scos şi de data aceasta din tolba sa cadourile pe care le-a împărţit elevilor participanţi la spectacol. Îmbrăcaţi în frumoase straie populare, au sosit cu drag să colinde: ,,Pe podele de nuiele" şi ,,Haideţi, creştini să colindăm"  elevii d-lui prof. Romulus Făşie, coordonator al clasei a IV-a A. Colindătorii  clasei a IV-a B, gătiţi de sărbătoare, în autenticul port popular românesc, au venit cu drag să ne încânte interpretând colindul ,,Măruţ Mărgăritar" și recitând, sub coordonarea prof. Paula Pirtea. S-au remarcat, de asemenea, prezentatorii  Robert Purle și Ştefana Becheanu, din a VIII-a B, și ajutoarele Moşului, Mălina Petriş şi Vanesa Cordea.   
În finalul activităţii, echipa managerială (prof. Simona Pantea - director şi prof. Liana Moruţ), împreună cu viceprimarul oraşului Ştei, Marius Cioară, şi consilierul educativ Panici-Mangra Adelina  le-au mulţumit tuturor celor implicaţi, urându-le sănătate şi La mulţi ani!
Cristina Andru & Ileana Tomescu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Magia Crăciunului la Ştei.

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 23:10:15 Ora de vară a Europei de Est