Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Tradiții culturale pe Valea Crișului Repede

Proiect în parteneriat cu patru școli, din Bulz, Aușeu, Roșia și Aleșd

Tradiții culturale pe Valea Crișului Repede

În perioada septembrie - decembrie 2016, Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului, în parteneriat cu ,,Asociația Moșuț" și Primăria comunei Vadu Crișului, a desfășurat activități pentru promovarea tradițiilor, obiceiurilor și folclorului în cadrul proiectului ,,Tradiții culturale pe Valea Crișului Repede".

La acest proiect au participat cinci școli din Bihor: Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului, Școala Gimnazială Bulz, Școala Gimnazială Aușeu, Școala Gimnazială Roșia și Liceul Teoretic ,,Constantin Șerban" Aleșd. Prin acest proiect ne-am propus să valorizăm tradițiile noastre moștenite; dorim să fie preluate și transmise următoarelor generații pentru a sădi în inimile copiilor dragostea pentru frumos și autentic.
O activitate importantă în cadrul proiectului a fost ,,Punți de legătură", prilej cu care elevii au descoperit  informații cu privire la particularitățile tradițiilor, obiceiurilor din satele de pe Valea Crișului Repede de la profesorul Miron Blaga, etno folclorist, autor de lucrări științifice de specialitate. S-au desfășurat  activități cultural-artistice (șezătoare, dansuri populare, muzică instrumentală, interpretări de colinde), fiecare participant aducându-și contribuția într-o oarecare măsură.
Elevii implicați în proiect au participat la Festival - concurs „Din vatra satului", care s-a desfășurat la Căminul Cultural din Vadu Crișului, unde au fost prezentate obiceiuri și tradiții specifice zonei.
Spectacolul a impresionat prin varietatea și autenticitatea obiceiurilor și tradițiilor, a portului popular și în mod special a colindelor cuprinse în repertoriul formațiilor. Grupul de colindători de la Școala Gimnazială Bulz a adus pe scenă colinde autentice: „Colinda fetei", „Asta-i sara de Crăciun", „Noi umblăm să colindăm", „Viflaeme, Viflaeme", solist Ionuț Vereș. Elevii au fost pregătiți de doamna profesoară Dumiter Olimpia și doamna  profesoară Stoica Raluca. În aceeași arie tematică au evoluat și grupul de colindători de la Aușeu, coordonați de  doamna profesoară Caba Claudia. Elevii Școlii Gimnaziale Roșia, îndrumați de doamna profesoară Daniela Gherle, director artistic al Ansamblului „Codrenii Bihorului" și doamna profesoară  Valentina Silaghi, au prezentat în spectacol momente din obiceiul de nuntă. Participanți la proiect, elevii de la Liceul Teoretic „Constantin Șerban" din Aleșd, sub îndrumarea doamnei profesoare Monica Achim, au prezentat o șezătoare tradițională din acest areal folcloric. Spectacolul s-a încheiat cu evoluția cunoscutului Ansamblu „Moșuț" din Vadu Crișului, care a completat paleta tradițiilor populare cu dansul specific acestei zonei folclorice. Având un maestru coregraf, bun cunoscător al acestui gen artistic, prof. Florea Crișu, și a doamnei Liana Boț, directorul artistic al ansamblului, formația de dansuri s-a dezvoltat, a devenit ansamblu, fiind cunoscută în județ și în țară, participând la prestigioase festivaluri folclorice. Pe cartea de vizită și în portofoliul ansamblului se găsesc diplome, trofee și premii, obținute la manifestări de prestigiu. Amintim doar două: Marele premiu la Festivalul internațional de folclor pentru tineret de la Negrești, județul Vaslui și „Peștișorul de argint" obținut la Festivalul folcloric „Peștișorul de aur" de la Tulcea. În acest spectacol au prezentat o suită de dansuri de pe Valea Crișului Repede: Luncan, Sălăgean, Fecioresc, Mânânțăl și un dans de Oaș.
Tot în cadrul proiectului a fost prezentată o expoziție de desene, icoane pe sticlă și lemn, lucrările fiind realizate de elevii Colegiului Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului.  
Credem că obiectivele proiectului: cultivarea sentimentului estetic, dragostea pentru tradiții și dansul popular au stimulat interesul elevilor pentru folclorul românesc.
Prof. Mălai Maria & Boț Liana

Trimite email

sâmbătă, 19 octombrie 2019