Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Schimb de cărți, schimb de zâmbete

Frumoasă poveste! minunat proiect: Instigare la cultură!

Schimb de cărți, schimb de zâmbete

Acum trei ani, începea o poveste frumoasă. Niște temerari superbi (foști elevi, din păcate..., din fericire...) doreau din suflet să facă ceva pentru micul nostru târg.

Voiau să... instige la cultură. Aveam cercul nostru (cam „strâmt", unde veneau exclusiv câțiva elevi pasionați de lectură), dar li se părea insuficient. „Hai să ieșim în stradă!" (zicea Ștefi). Ieșim, ieșim, dar ce facem acolo? „Împărțim citate frumoase din lecturile preferate" (tot ea). E o idee... „Hai să ducem și cărți!" (nu mai rețin cine...) Ducem, ducem! Unde? „În parc, punem o pătură jos și ne așezăm cu cărțile acolo... o să se oprească lumea să se mire pe noi, măcar!" (vocile se multiplică, e greu să le mai individualizez după trei ani).
Și uite așa se năștea, pe nesimțite (cine a mai auzit de naștere fără dureri?!) ceea ce pe 15 decembrie 2014 a devenit „Schimb de cărți, schimb de zâmbete". Și a fost frumos. N-au fost mulți... lumea s-a uitat, s-a mirat, a zâmbit, s-a îndulcit cu o brioșă, s-a încălzit cu un ceai și a plecat mai departe, cu gândul la „ciudățenia" noastră. Dar ei, inițiatorii, s-au simțit bine. Au făcut ceva „al lor". Anul următor trebuia să fie și mai bine. Și a fost. Atât de frumoase zâmbete, cadouri de suflet, cărți ne-au dăruit niște copii de clasa a treia (nu întâmplător o aveau ei „doamnă" pe înv. Claudia Licuriceanu, de la Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Popoviciu"), încât am zis cu toții „Ei, da, merită cu adevărat!"
Ei, curajoșii, frumoșii visători, mi-au lăsat „moștenire" ideea. M-au pus să promit că voi duce mai departe inițiativa lor. Vi-i prezint și-mi cer scuze dacă pe vreunul, de emoție, de oboseală (a fost o zi plină azi) îl omit: Ștefania Fofiu, Anita Lăzău, Iulia Toma, Brigitta Marton, Beniamin Pustan, Ruben Petruț, Claudia Șerb, Sergilia Agafița, Mihaela Mihoc, Mădălina Ardelean, Zoli Imre, Dan Chilom, Manuela Șerb, Andreea Laza, Denisa Sopota, Tabita Iștoc, Denisa Boboș
Nu am avut de ales, i-am ascultat. Ieri, 20 decembrie 2016, a avut loc cea de-a treia ediție a evenimentului - activitate prevăzută, începând cu acest an, în Proiectul județean INSTIGARE LA CULTURĂ. De data aceasta, implicarea în organizare a fost sporită. Urmașii inițiatorilor (clasa a IX-a D, profil Filologie, diriginte prof. Otilia Peti) și-au luat rolul cât se poate de în serios și au purces la treabă. Au umblat „la colindat" și au venit cu sponsorizări! (Le mulțumim pe această cale sponsorilor, amintindu-i: Andrada Bucurean, S.C. Elegance Juli S.R.L., Florica Pustan, Mihaela Toma și Aurelia Simede). S-au oferit de zeci de ori să mă ajute. Cu orice. Și au făcut-o fără să spună vreodată „mai târziu" sau „nu putem, avem de învățat pe mâine". Habar nu aveam că azi dau teză la limba latină (v-am spus că nu s-au plâns un moment!), până nu m-am dus cu termosurile în clasă, pentru ceai (Old Time Caffe ne-a făcut un ceai delicios!), iar ei scriau de zor! Așa ceva, mi-am zis, mai rar! Datorită lor am avut anul acesta și afișe pentru popularizarea evenimentului, nu doar pagina de Facebook. 25 de afișe au fost răspândite în oraș și prin școală/curtea școlii. Atâta energie, atâta dorință de implicare câtă am văzut la copiii ăștia teribil de serioși, recunosc, m-au emoționat mai mult decât am arătat! Bianca Bucurean, Giulia Ilea și Florin Pustan s-au „dat peste cap" și au fost omniprezenți. Dar să nu credeți că ceilalți au stat!
Clasa a X-a A, profil matematică-informatică, aflată sub oblăduirea subsemnatei, nici nu concepea să rămână indiferentă, așa că s-a pus la drum ca să adune toate cele necesare. „Informaticienii" s-au ocupat (impecabil!) de... regie. Mese duse din cantină în centru (doar nu era să mergem cu pătura!), decoruri, gustări, prezență (încântătoare) și zâmbete largi. Avem și fotograf profesionist, pe cuvânt! Vă lăsăm câteva poze drept mărturie, la final.
Elevii clasei a X-a D, profil Filologie, dirig. Tamara Motorga, nu au fost prezenți din motive obiective (aveau un alt program, deja stabilit). Dar îi asigur că sprijinul lor s-a simțit în desfășurarea evenimentului. Și mai știu cât regretă unii că nu au putut fi acolo... Anul viitor, sigur vor fi!
Cel mai îmbucurător aspect de anul acesta a fost faptul că ne-am extins. Pe lângă elevii clasei a VII-a, de la Colegiul Național Samuil Vulcan, din Beiuș, dirig. Elena Ojică, care au venit în număr complet, plini de cărți, de voie bună, dar, mai ales, de curiozitate, elevi ai CNSV, coordonați de colegele mele de catedră (prof. Claudia Iagăr, prof. Diana Todor, prof. Cândea Monica, prof. Monica Simai), au mai participat la eveniment: prof. Dana Tăutu (mulțumim pentru prăjitură!) însoțită de câțiva elevi iubitori de carte de la Școala Gimnazială Roșia, precum și prof. Veronica Popa și prof. Alina Lazea, care au venit însoțite de un grup de elevi de la Liceul Vocațional „Nicolae Bolcaș" din Beiuș. Ca-n fiecare an, ne-a onorat cu prezența dl. prof. Teodor Rif, căruia îi suntem recunoscători pentru interesul constant. Prof. Claudia Buran nu a putut fi alături de noi, dar carte ne-a trimis! (Claudia, am primit-o și-am dăruit-o. Sper să fie de bucurie!). Le mulțumim pentru prezență și cărți d-lor directori: prof. Mihaela Ilieș și prof. Viorel Gavra, pentru sprijinul oferit și interesul pentru cultură.
Aș mai scrie. Multe. Încercam să-mi amintesc titluri de cărți schimbate sau dăruite. Tăvălugul de emoții și frigul (de afară, că-n suflete...„Ce cald e aicea la tine...!") îmi pun bețe în roate. Aleatoriu: „Adolescentul" (Dostoievski), „Maus" (Art Spiegelman), „Războiul ciocolatei" (Robert Cormier), „Femeia nisipurilor" (Kobo Abe), „Mesagerul" (Markus Zusak), „Insula misterioasă" (Jules Verne), „Jurnalul unei puștoaice" (Rachel Renee Russell), „Marile speranțe" (Charles Dickens) și... multe, multe altele,  „de nu le mai știu pe nume".
Era să uit! Cum să nu fii copleșit când realizezi că printre cei prezenți se află și foști elevi?! Nu pot să-mi doresc altceva decât sporirea foștilor în mijlocul actualilor când vom organiza din nou o acțiune similară (o păsărică, de fapt mai multe, mi-a șoptit că vor eveniment din nou la primăvară! Să fie cald. Și soare. Și verde... ).
Oprim reveria și ne întoarcem la ale noastre (cărți, colinde, prăjituri, cozonaci, brazi și ce o mai fi acum pe lista intereselor stringente). Vă mulțumim tuturor  celor implicați pentru susținerea de care ați dat dovadă, pentru cărțile aduse și, mai ales, pentru zâmbetele dăruite!
Sărbători cu bine și cald în suflete!
Prof.  Ioana și Andrei Schilinka
Foto: Sergiu Bota
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Schimb de cărți, schimb de zâmbete.

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 16:29:09 Ora de vară a Europei de Est