Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Spectacolul-concurs ,,Colindița”

Marți, la Lic. T. ,,Onisifor Ghibu”, s-a desfășurat

Spectacolul-concurs ,,Colindița”

În vremurile pe care le trăim, înconjurați de evenimentele lumii moderne, tradițiile trebuie cultivate în inimile și mințile generațiilor ca o valoare autentică de creație tocmai pentru a ne păstra identitatea nealterată.

Copiii trebuie să fie obișnuiți încă de mici cu specificul acestor tradiții și obiceiuri, pentru a le cunoaște, percepe și trăi, sub toate aspectele lor, cu plăcere și bucurie. Acest lucru este încă posibil în localitățile în care tradițiile și obiceiurile sunt încă vii, desfășurând sau participând la anumite evenimente, purtând în ele autenticul artei românești.
Conștienți fiind de îndepărtarea tinerilor de tradițiile populare, trebuie să insistăm pe cunoașterea lor de la cea mai fragedă vârstă, educându-i pe copii în spiritul respectului față de aceste tradiții și perpetuând păstrarea acestora.
Spectacolul-concurs ,,Colindița" face parte din amplul proiect cu participare națională înscris în CAERI, „Tradiție, moștenire și simțire românească", aflat la ediția a V-a. La actuala ediție, ni s-au alăturat parteneri din 28 de județe,  fiecare unitate școlară parteneră derulând concomitent o serie de activități înscrise în calendarul acestui proiect, activități menite să conducă la cunoașterea și valorificarea obiceiurilor şi tradiţiilor specifice unor evenimente populare româneşti şi sărbători creştine.  Datorită condițiilor meteorologice nefavorabile, cei șase parteneri din județele învecinate Bihorului care și-au anunțat participarea efectivă la concursul ,,Colindița", au renunțat până la urmă la deplasarea la Oradea, expediindu-ne DVD-urile cu momentul artistic. Materialele au fost prezentate (vizualizate) la finele concursului, în timp ce juriul delibera. 
Proiectul urmărește cunoașterea și valorificarea de către copii a unor obiceiuri şi tradiţii specifice, dezvoltarea simţul estetic şi muzical, cultivarea simțămintelor şi a respectului pentru folclorul românesc. Așa cum a fost gândit, proiectul se adresează  preșcolarilor și școlarilor, indiferent de gen, etnie, confesiune sau mediul de proveniență, promovând egalitatea de șanse în incluziunea socială.
Spectacolul propriu-zis a fost structurat pe două secţiuni: Secţiunea I: interpretare individuală și Secțiunea II - interpretare în grupuri mai mici sau mai mari. Și jurizarea s-a făcut pe secţiuni şi pe nivel de vârstă: preșcolari și școlari, fiind acordate la fiecare categorie premiile I, II, III și mențiune. În plus, fiecare concurent a primit câte un premiu din partea lui Moș Crăciun.
Fiind concurs, la evaluare s-a ținut cont de: dificultatea interpretării, de repertoriu, textul adecvat vârstei, intonația, simțul ritmic, costumația specifică și prezența scenică.
Juriul a fost format din: d-na Daniela Sopota - președintele juriului, inspector școlar pentru educație permanentă și activitate extrașcolară,  d-na Antonela Ferche Buțiu - profesor și interpret de muzică populară, dl Adrian Balog - director al Ansamblului folcloric Crișana, precum și cadre didactice implicate în derularea acestui concurs: Cornelia Româneac, director al Grădiniței Nr. 28 Oradea, Ionela Novac - coordonator al concursului, Nicoleta Nicoruț, Daniela Leucea, Crina Chereji, Gabriela Tușinean, Florica Nemeș, Ioana Nagy, Ramona Mihalcea și Elena Indrie.
La concurs au participat 152 de copii din 14 școli primare și grădinițe, îndrumați de 38 de cadre didactice.
Participanții la concurs:
Cmeciu Giulia și Sîrb Anamaria de la Şc. Gimnazială Nr. 16 Oradea, coordonate de Farcaş Amalia și Badea Anamaria; Grupul Şcolii Gimnaziale „Puiu Sever" din Ineu, îndrumat de Suciu Petronela, Luncan Andreea și Hodişan Mădălina; elevii clasei pregătitoare, coordonați de Karacsony  Zoiţa; micii  colindători ai Şcolii Gimnaziale Nr. 2 Mierlău, coordonați de Popa  Silvia și Săutiuţ Nicoleta; Lăstarii de aur de la Şc. Primară Nr. 1 din Almaşu Mic, îndrumați de Maroşan Cornelia și Pop Alina Cosmina; fraţii Furiş (Emilia şi Emil) de la Şc. Gimn. Nr. 1 Brusturi, îndrumați de Miclăuş  Ioana; grupul de colindători de pe Criş, de la Şc. Gimn. Nr. 1 Bunteşti, coordonați de Ciuciu Olimpia și Mortan  Aurelia; Mlădiţele bunteştene de la Şc.Gimn. Nr.1 Bunteşti, îndrumați de Vesa Titiana-Laura și Blaga  Adriana; Colindătorii din Țara Beiuşului, îndrumați de Junc Delia, Mlendea Dorina, Petruşe Mariana, Costea Mariana, Ispas Herlaş Mihaela, Dumitraş Ema și Popa Mihaela de la Grădinița „Floare de Colţ" din Beiuş; Tusany Jarca Andreea de la Şc. Primară Nr. 1 Almaşu Mic, coordonată de Pop Alina Cosmina; Pop Maria de la Şc. Primară Nr. 1, Almaşu Mic, coordonată de Pop Alina Cosmina; Tusany Jarca Maria de la Şc. Primară Nr. 1, Almaşu Mic, îndrumată de Pop Alina Cosmina; Doroczi Izabela Dora de la Şc. Gimn. Nr.1 Balc, coordonată de Bozga Daniela; Fonai Iarina de la Şc. Gimn. Nr.1 Brusturi, îndrumată de Miclăuş  Ioana; Pascar Teodora de la Lic. T. German „Friedrich Schiller" Oradea, coordonată de Pătrună Amalia Eugenia; Lăcătuş Rebeca, Brigean Andrei și Ghiţ Cleopatra (trei soliști individuali) de la Grădinița Nr. 56 Oradea, coordonați de Blândul Florentina; Grupul magic de la Grădinița Nr. 1 Ştei, îndrumat de Boc Mihaela; Pop Nicoleta, Gheorghiaş Alexandra și Varga Nicoleta de la Grădinița Nr. 1 Săcădat, îndrumate de Sime Maria și Maghiar Dorina; Colindătorii de la Grădinița particulară Winnie Academy, îndrumați de Farcaș Denisa și Brindea Emilia, Pricop Antonia și Bradea Rodica; Corul Piticot de la Grădinița Nr. 28 din Oradea, coordonat de Tuşinean Gabriela și Cheregi Crina; Corul  Zumzărel de la Grădinița Nr. 28 Oradea, coordonat de Novac Ionela și Nicoruţ Nicoleta.
Toți concurenții au fost răsplătiți cu premii din partea organizatorilor, potrivit prestației excelente pe care au avut-o la microfon.
Doamna director Cornelia Româneac, coordonator de proiect și organizator principal al spectacolului-concurs, ține să felicite toți concurenții și profesorii coordonatori, să mulțumească membrilor juriului, precum și gazdelor de la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu".
,,Profit de acest prilej spre a le mulțumi, prin intermediul presei, tuturor părinților care s-au implicat și colegilor mei, echipei de proiect de la Grădinița Nr. 28, urându-le tuturor Crăciun fericit și un an 2017 mai bogat!"
Ionela Novac & Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (87 de poze), accesați Galeria foto: Spectacolul-concurs ,,Colindița”.

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 05:32:03 Ora de vară a Europei de Est