Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

“Bucuriile toamnei” la Școala “Nicolae Bălcescu” din Oradea

Ieri, în cadrul programului educațional “Festivalul toamnei”

“Bucuriile toamnei” la Școala “Nicolae Bălcescu” din Oradea

Pe parcursul a două săptămâni (în intervalul 6 - 17 octombrie 2008), la Școala cu clasele I-VIII “Nicolae Bălcescu” din Oradea, s-a derulat programul educațional “Festivalul toamnei”, aflat la cea de-a IX-a ediție, cuprinzând: expoziție de carte, recital de poezie, activitate pentru sănătate, colectare de maculatură,expoziție de desene, jocuri în parc, iar ieri (vineri, 17 octombrie), în ultima zi - expoziție, carnaval și spectacol.

 Fiind programul-festival al întregii școli, în derularea lui s-au implicat toate clasele, fiecare cu inițiativa sa și după puteri, iar pentru a populariza experiența celor nouă ani, la evaluare, au fost invitați reprezentanți ai Primăriei Oradea și Inspectoratului Școlar, parteneri (ONG-uri, Uniunea femeilor, comitetul de părinți), copii și cadre didactice (de la școlile gimnaziale “Dacia” și “Oltea Doamna”, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1, grădinițele 46, 30, 24, 49 și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Senzorială), precum și partenerii de proiect de la Liceul Teoretic “Jozef Kozacek” din Budoi, Școala “Jozsef Attila” din Berettyoujfalu - Ungaria) și reprezentanți ai Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Bogățiile toamnei “deghizate” și înnobilate de copii
Fructele și legumele toamnei au devenit personaje de basm și legendă, primind înfățișări și roluri nebănuite, imaginația copiilor întrecând orice măsură în materie de creativitate. Pentru a nu subestima sau a uita pe cineva nici nu vom purcede în a exemplifica, lăsându-vă să admirați și să analizați operele de artă în cadrul expoziției “Bucuriile toamnei”.
Carnavalul și spectacolul... în vecini
După tăierea panglicii (de către directorul școlii, prof. Ioan Mocan, ajutat de prințesele toamnei 2007 și 2008, Antonia Chiș și Antonia Crăciun), și vizitarea expoziției, invitații au fost poftiți de către coordonatorul programului, inst. Stela Tăut, să vizioneze carnavalul și programul artistic.
Datorită vremii nefavorabile, organizatorii au fost nevoiți să apeleze la vecini (Comunitatea evreiască) pentru o sală de spectacole (școala neavând o sală festivă sau o sală de sport).
Prințesele toamnei au făcut schimb de coșuri, dând astfel undă verde copiilor să pornească motoarele pentru un carnaval al fructelor și legumelor, protagoniști fiind școlarii clasei I B. Curând au făcut pasul în față, la microfon, și artiștii (Oana Pereț, Ana-Marie Mihăieș, Antonia Chiș, Denisa Ifrim și Denisa Sferle), recitatori din clasele a III-a A, după care au urcat pe scenă dansatorii (a III-a C, cu dans modern, a V-a și a VI-a, cu dans popular maghiar, iar partenerii de proiect de la liceul din Budoi, cu dans popular slovac și o solistă – Korchis Adriana). Ultimul cuvânt l-au avut membrii grupului folcloric al claselor a IV-a C și a V-a B, care au îmbrăcat, în premieră, frumoasele costume populare românești confecționate în cadrul proiectului.
Educația interculturală
În prezentarea formației de dansuri populare slovace de la Liceul Teoretic “Jozef Kozacek” din Budoi, inst. Simona Mihalca (în calitate de coordonator de proiect) a amintit scopul proiectului “Identitate în diversitate” (educația interculturală) și partenerii (de la Liceul Teoretic “Jozef Kozacek” din Budoi și Școala “Jozsef Attila” din Berettyoujfalu, Ungaria), subliniind faptul că cele 20 de costume populare românești sunt rodul acestui proiect. (Ov. D.)
 P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: “Bucuriile toamnei” la Școala “Nicolae Bălcescu” din Oradea.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:39:23 Ora de vară a Europei de Est