Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Promovarea valorilor culturale și tradiționale din euroregiunea Bihor – Hajdu-Bihar

În cadrul proiectului “Identitate în diversitate”

Promovarea valorilor culturale și tradiționale din euroregiunea Bihor – Hajdu-Bihar

Dascăli și elevi de la Școala cu clasele I-VIII “Nicolae Bălcescu” din Oradea au derulat proiectul “Identitate în diversitate”, în parteneriat cu dascăli și elevi slovaci de la Liceul Teoretic “Josef Kozațec” din localitatea Budoi, județul Bihor, precum și dascăli și elevi maghiari, de la Școala “Jozsef Attila” din Berettyoujfalu – Ungaria.

 “Dorim să promovăm reciproc valorile culturale și tradiționale din cadrul euroregiunii  Bihor – Hajdu – Bihar, participând la activități comune. Astfel am cunoscut particularitățile grupurilor etnice partenere de proiect, de la portul popular tradițional, dans popular, obiceiuri și tradiții, la arta culinară”, ne-a declarat coordonatorul de proiect, inst. Simona Mihalca.
Serbare câmpenească la Oradea, “Zilele școlii” la Budoi, excursie la Debrețin
 Prima activitate s-a derulat în 4 mai, o serbare câmpenească, intitulată “Majalis”, desfășurată în parcul Cetății din Oradea, la care au luat parte 400 de elevi, 200 de părinți și 30 de cadre didactice, angrenați într-o serie de activități: dans tradițional, un recital susținut de grupul coral-instrumental de fluiere „Csaloganyok”, concursuri sportive, iar la final, a fost preparat și servit un delicios bogracs, mâncare tradițională ungurească. La serbare au fost invitați reprezentanți ai Primăriei Oradea, ISJ Bihor, Școlii partenere „Jozsef Attila” din Ungaria, și ai altor unități de învățământ din municipiul de pe Crișul Repede. A fost un bun prilej pentru elevii români de a cunoaște obiceiuri și tradiții ale partenerilor maghiari.
În 10 mai 2008, , întâlnirea interculturală a grupurilor etnice s-a ținut la Budoi, cu ocazia „Zilelor școlii” la Liceul Teoretic „Josef Kozațec” din localitate. De la Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu” din Oradea au participat 45 de elevi, trei cadre didactice, precum și reprezentanți ai părinților. Orădenii au prezentat un moment artistic din folclorul tradițional românesc și au luat parte la întrecerile sportive. La manifestări au fost invitate cunoscute și îndrăgite grupuri folclorice maghiare și slovace din Huta, Voievozi, Șerani, Vărzari, Valea Cerului, Șinteu, Nădlac și Șimleu-Silvaniei, precum și reprezentanți ai I.S.J.Bihor, deputați și parlamentari (între care Merka Adrian Miroslav, deputat în Parlamentul României din partea Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România). Câștigătorii concursurilor au fost premiați cu diplome și cupe, iar partenerilor de proiect li s-a oferit o plachetă cu însemnele liceului.
În 14 iunie, 40 de elevi și 14 cadre didactice au participat la o excursie organizată în regiunea Hajdu-Bihar (Ungaria), fiind vizitate două obiective: parcul național Hortobagy și grădina zoologică din Debrețin. Excursia s-a încheiat cu un spectacol folcloric urmat de o masă cu mâncare tradițională.
Vineri (17 octombrie), echipa de proiect de la Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu” (coordonator de proiect, inst. Simona Mihalca, prof. Szabo Gyongyi - director adjunct, prof. Alina Deliman - consilier educativ, prof. Lorincz Eniko și prof. Cristian Petruș) și-a invitat partenerii de proiect la cea de-a IX-a ediție a „Festivalului toamnei”.
Partenerii de la Liceul Teoretic „Josef Kozațec” au răspuns invitației prezentând și un moment de cântece și dansuri slovace; solistă - Korchiș Adriana, îndr. Lasac Milenca, Furiș Iuliana, Kaplisneac Ana, Cutlac Iuliana, Zetocha Iarmila, Korchiș Maria și Mlinarcic Andreea.
În cadrul acestui proiect, s-a reușit confecționarea unui număr de 20 de costume populare românești, care au și fost inaugurate pe scena festivalului, în cadrul unui moment folcloric prezentat de grupul vocal „Bihorencele”, al claselor a IV-a C și a V-a B. (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Promovarea valorilor culturale și tradiționale din euroregiunea Bihor – Hajdu-Bihar.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:40:31 Ora de vară a Europei de Est