Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Viața ta a schimbat lumea”

Mesajul Hospice Emanuel:

„Viața ta a schimbat lumea”

„Viața ta a schimbat lumea" este mesajul pe care Hospice Emanuel îl are pentru pacienții asistați.

Fundația Hospice Emanuel se adresează prin serviciile sale nevoilor complexe ale bolnavilor cu boli cronice progresive în stadii avansate. Serviciile de suport psihosocial vizează diminuarea impactului emoțional negativ, facilitarea acceptării schimbărilor și  a adăuga viață fiecărei zile.
„Viața ta a schimbat lumea" este un program de suport psihosocial care se adresează copiilor care se confruntă cu sfârşitul vieţii proprii sau a unei persoane dragi, asistaţi prin Fundaţia Hospice Emanuel. Programul îşi propune să împlinească una dintre cele mai profunde nevoi ale copilului sau adultului grav bolnav: nevoia de a ști că viața lor este prețuită și că nu vor fi uitați.
Construirea de moșteniri este o intervenție psihosocială care utilizează într-un mod extraordinar valoarea terapeutică a autoexprimării prin intermediul artelor, muzicii, compoziției lirice și narative sau horticulturii în fața unor crize de viață. Crearea de moșteniri permite copiilor și familiilor lor să-și petreacă ultimele zile împreună creând amintiri, oferindu-și daruri deosebite, găsind pace sufletească și spunându-și „La revedere". Prin specificul centrat pe familii al intervențiilor sunt împlinite nevoi profunde și specifice într-o modalitate relevantă cultural și emoțional pentru fiecare copil și familia sa.
Într-o manieră plină de sensibilitate și compasiune programul împlinește atât nevoile emoționale ale copilului, cât și ale familiei sale prin crearea de amintiri care pot fi păstrate și prețuite mult timp după despărțirea de cel drag. Oferind familiilor oportunitatea de a crea moșteniri, practicienii li se alătură validând semnificația vieții copilului lor și impactul pe care acesta l-a avut în familia lor, în comunitate și în lume.
Fundația Hospice Emanuel multumește pe această cale Fundației pentru Comunitate și Companiei MOL România, care au selectat proiectul „Viața ta a schimbat lumea", pentru a fi finanţat prin Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor. Proiectul se va derula pe o perioadă de nouă luni și este finanțat printr-un grant de 20.000 de lei acordat pentru a V-a oară, consecutiv, Fundaţiei Hospice Emanuel. „Viața ta a schimbat lumea" se numără printre cele 19 proiecte câștigătoare la un concurs național la care au participat 129 de solictări de finanțare.
Lansat în 2009, „Programul MOL - Pentru sănătatea copiilor" a sponsorizat până în prezent prin Fundaţia pentru Comnunitate 129 proiecte cu suma de 2 milioane de lei, beneficiarii fiind peste 9.000 de copii și tineri asistați de organizații neguvernamentale din România.
Daria Barna,
psiholog Fundația Hospice Emanuel

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:59:49 Ora de vară a Europei de Est