Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Inaugurare, joi, la Spitalul Clinic Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu”

Din nou despre Centrul Oncologic

Inaugurare, joi, la Spitalul Clinic Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu”

La Spitalul Clinic Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu" din Oradea au fost inaugurate joi, 5 ianuarie 2017, etajele III şi IV ale Centrului Oncologic.

La inaugurare, din partea Primăriei Oradea, au participat primarul Ilie Bolojan, arhitectul-şef Adriana Lipoveanu şi administratorul public Dacian Palladi.
Proiect al Primăriei Oradea, Centrul Oncologic a fost realizat în anul 2012, cu sprijinul substanţial al Ministerului Sănătăţii. Primarul Ilie Bolojan a mulţumit, cu ocazia inaugurării etajelor III şi IV, celor doi miniştri care au contribuit hotărâtor la finanţarea acestui centru, Cseke Atilla şi Ladislau Ritli, precum şi domnului Gheorghe Carp, manager al Spitalului Judeţean, care a fost unul dintre cei care au contribuit la această idee de a avea un Centru Oncologic la Oradea.
„Dacă până acum acest tip de finanţări era asigurat fie de Primăria Oradea, fie de Ministerul Sănătăţii, fie din fonduri europene, acum este prima dată - şi doresc să felicit conducerea spitalului pentru acest lucru - când aceste finanţări sunt asigurate de spital", a spus primarul Ilie Bolojan. Aceste spaţii, care erau neterminate, sunt aduse în acest stadiu, urmând să fie folosite de cele două secţii, cea de hematologie şi cea de oncologie. Le mulţumesc tuturor care au contribuit la aceste lucrări: Clubului Rotary care a finanţat proiectul, firma Trameco care a lucrat aici, şi toţi cei care s-au implicat într-o formă sau alta, cum sunt cei de la Caritas Catolica, Episcopia Romano-Catolică", a mai spus primarul Ilie Bolojan.
Etapele amenajării etajelor III şi IV
În data de 15.12.2016 au fost finalizate lucrările de amenajare a etajelor III şi IV la Centrul Oncologic din cadrul Spitalului Clinic Municipal ,,Dr.Gavril Curteanu" Oradea, iar recepţia finală a lucrărilor a avut loc în data de 22.12.2016.
Lucrările de amenajare a etajelor III şi IV au fost executate de către S.C TRAMECO SRL, lucrări care au început la data de 12.09.2016. Perioada de execuţie a acestor lucrări a fost de 3 luni.
Proiectul pentru aceste lucrări a fost realizat de CLUBUL ROTARY, care a sponsorizat spitalul. Etajele III şi IV au fost executate din fondurile Primăriei Oradea şi din fondurile proprii ale Spitalului Municipal, iar P+2E au fost finanţate de Ministerul Sănătăţii şi Primăria Municipiului Oradea.
Lucrările de amenajare a etajelor III şi IV au constat în compartimentarea spaţiilor existente, precum şi execuţia lucrărilor de instalaţii electrice, sanitare, fluide medicale etc.
Valoarea contractată a lucrărilor de compartimentare a fost în sumă de 2.789.063 lei cu TVA, iar valoarea totală pentru punerea în funcţiune a acestor etaje a fost de  2.827.579 lei şi se compune din:  lucrări de amenajare - 2.511.039 lei cu TVA;  proiectare (sponsorizare) - 32.136 lei; taxe, avize etc. - 32.287 lei şi mobilier - 252.117 lei.
Centrul Oncologic orădean deserveşte Bihorul şi judeţele învecinate
Centrul Oncologic orădean a fost inaugurat la finalul anului 2012, însă iniţiativa construirii a apărut în anul 2010,  când în şedinţă  de Consiliu  Local s-au aprobat şi indicatorii tehnico-economici pentru această importantă investiţie. După deschidere, centrul a preluat o serie de cazuri oncologice, pentru care pacienţii erau nevoiţi înainte să facă drumul la Cluj-Napoca sau în alte centre învecinate.
 În anul 2012 s-a aprobat supraetajarea cu încă două nivele a Centrului Oncologic cu scopul asigurării spaţiului adecvat desfăşurării activităţii medicale în alte patologii oncologice.
Cazurile de spitalizare continuă de oncologie şi radioterapie sunt de aproximativ 2.900-3.000/an. Procedurile care se fac în spitalizare de zi sunt în număr de 21.660 pe an. Cazurile noi la sfârşitul anului 2016 pe radioterapie sunt de 1.060 şi pe oncologie de 1.921, deci în total 2.981 cazuri noi pe an.
Obiectivele de dezvoltare ale Centrului Oncologic orădean
Primarul Ilie Bolojan a vorbit despre ceea ce trebuie făcut în continuare pentru dezvoltarea acestui centru: ,,În continuare, noi trebuie să dezvoltăm zona de oncologie pe două componente: partea de radioterapie, pentru că lucrând cu un singur aparat, ori de câte ori acesta intră în mentenanţă sau apar alte probleme, nu se mai poate asigura continuitatea tratamentelor, iar partea a doua este partea de chirurgie oncologică, pentru că un centru oncologic fără partea de chirurgie nu este un centru complet. Colaborarea cu Universitatea din Oradea şi cu Facultatea de Medicină este una vitală, pentru a dezvolta atât partea de medicină oncologică, dar şi partea de fizică pentru buna funcţionare a acestor aparate medicale. În final, le mulţumesc tuturor celor care lucrează aici pentru ceea ce au făcut şi ceea ce vor face pentru aceşti pacienţi care le trec pragul".
Alte opt lucrări de investiții
Alte lucrări de investiţii contractate de către Spitalul Clinic Municipal ,,Dr.Gavril Curteanu" Oradea în anul 2016 şi care urmează a se finaliza în primul  trimestru al anului  2017 sunt următoarele:
1.REAMENAJARE ŞI REABILITARE NESTRUCTURALĂ PARTER - PARŢIAL CORP A ŞI B CORNELIU COPOSU - 461.230 lei cu TVA
2.Parter clădire Pneumoftiziologie pe Strada IZVORULUI - reabilitare, compartimentări camera de gardă, lift vestiare, punct distribuţie lenjerie , circuit farmacie - 549.350 lei
3.ASIGURAREA REZERVEI DE APĂ - reabilitarea staţiei de hidrofor şi realizarea circuitului PSI în locaţia C. Coposu 12 - 741.608 lei
4.ASIGURAREA REZERVEI DE APĂ - reabilitarea staţiei de hidrofor şi realizarea circuitului PSI în locatia L. Pasteur 26 - 1.029.304 lei
5.Reabilitarea şi reamenajarea laboratorului de anatomie patologică şi prosectura - 488.916 lei
6.Lift exterior pavilion 7 neurologie L. Pasteur 26 - 401.353 lei
7.Lift exterior clădire pavilion 1 Pneumo - locaţia  Izvorului 57 - 480.640 lei
8.Reabilitare şi amenajare magazia de materiale - locaţia Corneliu Coposu nr. 12 - 85.000 lei.
Valoarea totală a investiţiilor ce urmează a fi finalizate este de 4.237.401 lei cu TVA inclus.
În anul 2017 sunt prevăzute şi alte obiective de investiţii care vor fi prezentate după definitivarea strategiei de dezvoltare a spitalului. (B.P.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Inaugurare, joi, la Spitalul Clinic Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu”.

Trimite email
marți, 15 iulie 2025, 00:13:25 Ora de vară a Europei de Est