Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Inaugurare, joi, la Spitalul Clinic Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu”

Din nou despre Centrul Oncologic

Inaugurare, joi, la Spitalul Clinic Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu”

La Spitalul Clinic Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu" din Oradea au fost inaugurate joi, 5 ianuarie 2017, etajele III şi IV ale Centrului Oncologic.

La inaugurare, din partea Primăriei Oradea, au participat primarul Ilie Bolojan, arhitectul-şef Adriana Lipoveanu şi administratorul public Dacian Palladi.
Proiect al Primăriei Oradea, Centrul Oncologic a fost realizat în anul 2012, cu sprijinul substanţial al Ministerului Sănătăţii. Primarul Ilie Bolojan a mulţumit, cu ocazia inaugurării etajelor III şi IV, celor doi miniştri care au contribuit hotărâtor la finanţarea acestui centru, Cseke Atilla şi Ladislau Ritli, precum şi domnului Gheorghe Carp, manager al Spitalului Judeţean, care a fost unul dintre cei care au contribuit la această idee de a avea un Centru Oncologic la Oradea.
„Dacă până acum acest tip de finanţări era asigurat fie de Primăria Oradea, fie de Ministerul Sănătăţii, fie din fonduri europene, acum este prima dată - şi doresc să felicit conducerea spitalului pentru acest lucru - când aceste finanţări sunt asigurate de spital", a spus primarul Ilie Bolojan. Aceste spaţii, care erau neterminate, sunt aduse în acest stadiu, urmând să fie folosite de cele două secţii, cea de hematologie şi cea de oncologie. Le mulţumesc tuturor care au contribuit la aceste lucrări: Clubului Rotary care a finanţat proiectul, firma Trameco care a lucrat aici, şi toţi cei care s-au implicat într-o formă sau alta, cum sunt cei de la Caritas Catolica, Episcopia Romano-Catolică", a mai spus primarul Ilie Bolojan.
Etapele amenajării etajelor III şi IV
În data de 15.12.2016 au fost finalizate lucrările de amenajare a etajelor III şi IV la Centrul Oncologic din cadrul Spitalului Clinic Municipal ,,Dr.Gavril Curteanu" Oradea, iar recepţia finală a lucrărilor a avut loc în data de 22.12.2016.
Lucrările de amenajare a etajelor III şi IV au fost executate de către S.C TRAMECO SRL, lucrări care au început la data de 12.09.2016. Perioada de execuţie a acestor lucrări a fost de 3 luni.
Proiectul pentru aceste lucrări a fost realizat de CLUBUL ROTARY, care a sponsorizat spitalul. Etajele III şi IV au fost executate din fondurile Primăriei Oradea şi din fondurile proprii ale Spitalului Municipal, iar P+2E au fost finanţate de Ministerul Sănătăţii şi Primăria Municipiului Oradea.
Lucrările de amenajare a etajelor III şi IV au constat în compartimentarea spaţiilor existente, precum şi execuţia lucrărilor de instalaţii electrice, sanitare, fluide medicale etc.
Valoarea contractată a lucrărilor de compartimentare a fost în sumă de 2.789.063 lei cu TVA, iar valoarea totală pentru punerea în funcţiune a acestor etaje a fost de  2.827.579 lei şi se compune din:  lucrări de amenajare - 2.511.039 lei cu TVA;  proiectare (sponsorizare) - 32.136 lei; taxe, avize etc. - 32.287 lei şi mobilier - 252.117 lei.
Centrul Oncologic orădean deserveşte Bihorul şi judeţele învecinate
Centrul Oncologic orădean a fost inaugurat la finalul anului 2012, însă iniţiativa construirii a apărut în anul 2010,  când în şedinţă  de Consiliu  Local s-au aprobat şi indicatorii tehnico-economici pentru această importantă investiţie. După deschidere, centrul a preluat o serie de cazuri oncologice, pentru care pacienţii erau nevoiţi înainte să facă drumul la Cluj-Napoca sau în alte centre învecinate.
 În anul 2012 s-a aprobat supraetajarea cu încă două nivele a Centrului Oncologic cu scopul asigurării spaţiului adecvat desfăşurării activităţii medicale în alte patologii oncologice.
Cazurile de spitalizare continuă de oncologie şi radioterapie sunt de aproximativ 2.900-3.000/an. Procedurile care se fac în spitalizare de zi sunt în număr de 21.660 pe an. Cazurile noi la sfârşitul anului 2016 pe radioterapie sunt de 1.060 şi pe oncologie de 1.921, deci în total 2.981 cazuri noi pe an.
Obiectivele de dezvoltare ale Centrului Oncologic orădean
Primarul Ilie Bolojan a vorbit despre ceea ce trebuie făcut în continuare pentru dezvoltarea acestui centru: ,,În continuare, noi trebuie să dezvoltăm zona de oncologie pe două componente: partea de radioterapie, pentru că lucrând cu un singur aparat, ori de câte ori acesta intră în mentenanţă sau apar alte probleme, nu se mai poate asigura continuitatea tratamentelor, iar partea a doua este partea de chirurgie oncologică, pentru că un centru oncologic fără partea de chirurgie nu este un centru complet. Colaborarea cu Universitatea din Oradea şi cu Facultatea de Medicină este una vitală, pentru a dezvolta atât partea de medicină oncologică, dar şi partea de fizică pentru buna funcţionare a acestor aparate medicale. În final, le mulţumesc tuturor celor care lucrează aici pentru ceea ce au făcut şi ceea ce vor face pentru aceşti pacienţi care le trec pragul".
Alte opt lucrări de investiții
Alte lucrări de investiţii contractate de către Spitalul Clinic Municipal ,,Dr.Gavril Curteanu" Oradea în anul 2016 şi care urmează a se finaliza în primul  trimestru al anului  2017 sunt următoarele:
1.REAMENAJARE ŞI REABILITARE NESTRUCTURALĂ PARTER - PARŢIAL CORP A ŞI B CORNELIU COPOSU - 461.230 lei cu TVA
2.Parter clădire Pneumoftiziologie pe Strada IZVORULUI - reabilitare, compartimentări camera de gardă, lift vestiare, punct distribuţie lenjerie , circuit farmacie - 549.350 lei
3.ASIGURAREA REZERVEI DE APĂ - reabilitarea staţiei de hidrofor şi realizarea circuitului PSI în locaţia C. Coposu 12 - 741.608 lei
4.ASIGURAREA REZERVEI DE APĂ - reabilitarea staţiei de hidrofor şi realizarea circuitului PSI în locatia L. Pasteur 26 - 1.029.304 lei
5.Reabilitarea şi reamenajarea laboratorului de anatomie patologică şi prosectura - 488.916 lei
6.Lift exterior pavilion 7 neurologie L. Pasteur 26 - 401.353 lei
7.Lift exterior clădire pavilion 1 Pneumo - locaţia  Izvorului 57 - 480.640 lei
8.Reabilitare şi amenajare magazia de materiale - locaţia Corneliu Coposu nr. 12 - 85.000 lei.
Valoarea totală a investiţiilor ce urmează a fi finalizate este de 4.237.401 lei cu TVA inclus.
În anul 2017 sunt prevăzute şi alte obiective de investiţii care vor fi prezentate după definitivarea strategiei de dezvoltare a spitalului. (B.P.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Inaugurare, joi, la Spitalul Clinic Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu”.

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 03:49:57 Ora de vară a Europei de Est