Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Eminescienii orădeni au sărbătorit Ziua școlii și Ziua patronului spiritual

Vineri, a fost sărbătoare la C.N. ,,Mihai Eminescu” din Oradea

Eminescienii orădeni au sărbătorit Ziua școlii și Ziua patronului spiritual

,,Pentru noi, azi e sărbătoare, a spus doamna director, profesor dr. Livia Cătălina Muntean. Ea coincide, deloc întâmplător, cu Ziua Culturii Naționale pentru că educația și cultura clădesc deopotrivă o națiune puternică".

În acest an, conducerea Colegiului Național ,,Mihai Eminescu" din Oradea (director, prof. dr. Livia Cătălina Muntean, directori adjuncți, prof. Ioan Cadar și prof. Hochausser Eniko) a hotărât ca Ziua școlii și Ziua patronului spiritual al colegiului să se sărbătorească vineri, 13 ianuarie 2017, în sala festivă a instituției.
Evenimentul a fost onorat de prezența în prezidiu, alături de conducerea școlii, a reprezentanților Prefecturii, Primăriei și Inspectoratului Școlar.
Primul cuvânt l-au avut elevii care au precizat din start scopul reuniunii: cinstirea memoriei marelui poet român Mihai Eminescu, de la a cărui naștere se împlinesc 167 de ani; ,,voievod al limbii române", devenit, din 1990, patron spiritual al acestui colegiu.
Aprecieri, îndemnuri, asigurări și felicitări
Referindu-se la cartea de vizită a unui învățământ de excelență, doamna director Livia Cătălina Muntean a subliniat faptul că ,,într-o școală care știe ce vrea, prin profesorii, prin elevii săi și prin părinții acestora, cuvintele nu o iau nici razna, nici înaintea gândurilor, faptelor și stărilor celor care le exprimă, ci caracterizează oameni și situații, corespund unor realități și unor coduri. Sunt sigură că tenacitatea, consecvența, caracterul și activitățile colegilor mei au decis și asupra alegerii făcute de către cei 1.624 de copii, tineri, câți numără azi colegiul, și de părinții lor, pentru a deveni elevi ai școlii noastre... Cu sentimentul împlinirii spirituale certe, ca dascăl, mi-aș dori ca semnele de recunoaștere a apartenenței la comunitatea acestei școli să fie mereu: valoarea, generozitatea, competiția onestă, performanța, întâlnirea dintre tradițiile colegiului și perspectivele vieții moderne, dintre motivațiile noastre lăuntrice și disponibilitățile creatoare ale elevilor, dar mai ales libertatea spiritului", a conchis doamna director Livia Cătălina Muntean.   
Reprezentantul Prefecturii, doamna Claudia Timofte, a făcut cunoscut mesajul domnului prefectul Adrian Claudiu Pop, care își exprimă încrederea în succesul pe mai departe al acestui liceu de renume, în continuarea valoroasei sale tradiții.
În numele domnului primar, ing. Ilie Bolojan, a vorbit dl viceprimar Mircea Mălan, care i-a îndemnat pe eminescieni să se implice în realizarea proiectelor orașului, proiecte care îi privesc, asigurându-i că municipalitatea își va onora obligația asumată: de ridicare a standardelor materiale ale colegiului la nivelul standardelor de calitate ale învățământului pe care le-a atins instituția.
Coordonând și monitorizând activitatea acestui colegiu din partea I.S.J. Bihor, dl inspector școlar Călin Hoțupan a felicitat întreg colectivul pentru tradiția bunelor rezultate obținute în toate domeniile, cu sublinierea că fără a fi o școală cu profil sportiv, colegiul are și un club școlar sportiv cu bune rezultate. Înainte de a adresa felicitări, dl inspector a ținut să se refere la activitatea de revizor școlar a lui Mihai Eminescu.
Vorbind în limba română și în limba maghiară, doamna director adjunct Hochausser Eniko a reiterat tradiția bunelor rezultate și valori ale colegiului.
,,Căutați, cereți, luați, descoperiți...!"  
Ștefan Cosmescu, președintele Consiliului elevilor, a avut o intervenție scurtă, dar cu mare priză la colegi. El a punctat folosind multe verbe și cuvinte sugestive, îndemnând la păstrarea în suflete a spiritului eminescian, la respect pentru dascălii școlii, dar și la verticalitate, curaj, ambiție și motivație.
,,Elevilor aș vrea să le transmit să nu-și lase capul plecat, să nu se descurajeze..., ci să lupte pentru ceea ce își doresc.
Căutați, cereți, luați, descoperiți..., faceți o diferență, pentru că acum este timpul vostru!"
Un exercițiu de admirație
În următorul moment al manifestării, doamna director a invitat asistența la un exercițiu de admirație.
,,Nu există, cred, componentă mai eficientă într-un proces formativ reușit decât capacitatea de a stârni și de a întreține admirația...
Stimați invitați, dragi colegi și elevi, vă invit să facem împreună un exercițiu de admirație pentru elevii, care în anul școlar trecut, ghidați de dascălii lor, au obținut premii la etapele județeană și națională a olimpiadelor școlare sau au finalizat anul de studii cu media generală 10 (zece)".
Doamna director Livia Cătălina Muntean a citit numele celor 15 elevi  de 10 (din clasele V-XI): Șandor Denisa Maria, Seuche Ioana, Furtoș Bianca, Mocanu Daria Maria, Malița Alin Ciprian, Corodeanu Flavius George, Iuhas Octavian Marian, Mihăieș Ana-Maria, Voloșeniuc Lorena Maria, Pantiș Alexandra Valentina, Gyulai Adrienn, Gurzău Ioana Crina, Banciu Patricia Ioana, Cotrău Ioana Daria și Daroczi Boglarka, iar domnul director adjunct Ioan Cadar i-a felicitat și le-a înmânat diplomele.
A urmat premierea celor 44 de olimpici județeni și naționali, precum și a profesorilor care i-au îndrumat.
Tot din cartea de vizită a colegiului fac parte și Anuarul și revista școlii. Cel de-al patrulea Anuar al școlii a fost prezentat de doamna prof. dr. Elena Cristina Marian, iar revista eminescienilor, intitulată ,,Ritmuri eminesciene" (redactată de prof. Diana Costin, Diana Crișan, Teutsch Tunde și Ioan Cadar) a fost prezentată de dna prof. Diana Crișan.
Omagiu Luceafărului
,,Îngânați de dulcele viers eminescian", artiștii l-au cinstit și omagiat pe patronul spiritual, recitând și cântând în fel și chip pe versurile ,,poetului nepereche"; protagoniștii regalului artistic au fost: elevii clasei a XI-a (coordonați de prof. Laura Ardelean); Varga Isabela (a X-a H); elevii clasei a XI-a F (îndrumați de prof. Sorina Duică, Monica Dumitraș și Delia Balaș), cu o scenetă originală (Eminescu - contemporanul nostru); elevii clasei a X-a (coordonați de prof. Ioana Pantor) - cu muzică și dans; Miruna Tomescu (din a XI-a D) a interpretat ,,Mai am un singur dor".
Parafrazând-o pe doamna director Livia Cătălina Muntean, vom încheia spunând că ,,într-o instituție de înaltă spiritualitate, într-o comuniune de idealuri, dascăli cu vocație au modelat artiști... ai cuvântului".
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (144 de poze), accesați Galeria foto: Eminescienii orădeni au sărbătorit Ziua școlii și Ziua patronului spiritual.

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 10:50:21 Ora de vară a Europei de Est